Nezadovoljstvo nacrtom novog Obiteljskog zakona

B.a.b.e.: Milanka Opačić je nasilna i bahata

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Darko JELINEK / NL arhiva

Foto Darko JELINEK / NL arhiva

Pogledali smo sve ustavne tužbe, neke smo stvari pojasnili, doradili, ali nema suštinske promjene. Smatramo da instituti koje smo uveli trebaju ostati, da u njima nema ništa protuustavno - poručuje Opačić



ZAGREB Otvaranjem javne rasprave o nacrtu novog Obiteljskog zakona, koji bi trebao zamijeniti zakon suspendiran od strane Ustavnog suda, ministrica Milanka Opačić pokazala je svu svoju ignoranciju, bahatost, nasilnost i samovolju – ocijenili su jučer podnositelji ustavnih tužbi protiv Obiteljskog zakona.


Novi je nacrt zakona gotovo identičan suspendiranom, sadrži tek manje tehničke izmjene, a ministrica poručuje kako ga predlaže da bi popunila prazninu nastalu odlukom Ustavnog suda i izašla ususret potrebama hrvatskih građana.


– U ovoj državi više se ničemu ne trebamo čuditi. Nasilje u svim oblicima naša je svakodnevica, a kada ga provode oni koji bi državu trebali urediti i voditi sukladno postojećim zakonima i uredbama, možemo reći da nam je svima dopušteno činiti što nas je volja – prokomentirala je ministričin potez Sanja Sarnavka, predsjednica Udruge B.a.B.e.




Nakon suspenzije Obiteljskog zakona, u normalnoj državi odgovorna osoba bi se ispričala javnosti i ponudila svoju ostavku, smatra Sarnavka, “ali smo umjesto toga dobili osobne napade na jednu profesoricu, sve odvjetnice, udruge i svekoliko pučanstvo koje nije iskazalo divljenje umotvorinama moćne gomilice oko Milanke Opačić”. Pitanje njene odgovornosti zagubilo se, kaže, čim je ministrica Opačić krenula putovati Hrvatskom i opraštati dugove sirotinji, a sada “kao šlag na torti”, šaljući u proceduru novi zakon nastavlja bahato provoditi svoju volju.


Nacrt novog obiteljskog zakona u udruzi “U ime obitelji” smatraju opstrukcijom odluke Ustavnog suda, iako su u novom zakonskom tekstu prihvaćene neke njihove primjedbe koje se odnose na propisivanje punoljetnosti i dokazivanje majčinstva sudskim putem. Nacrt zakona još nisu detaljno proučili, ali ako se radi samo o tehničkim izmjenama, upozoravaju, “neće biti dobro”.


– Svi koji su dali svoje primjedbe na Obiteljski zakon htjeli su dobro hrvatskim građanima i obiteljima. Čini mi se da se ovdje manje radi o želji za kvalitetnim rješavanjem problema, a više o osjećajima koji su neprikladni na funkciji kakvu Milanka Opačić obnaša. Ovo je nastavak njene politike neslušanja – poručuje odvjetnik udruge, Krešimir Planinić.


Novi je zakon na javnoj raspravi do 19. veljače, a ministrica Opačić očekuje da će biti donesen vrlo brzo, do početka travnja. Donošenje novog obiteljskog zakona, ističe Opačić, nije izraz nikakve samovolje, već namjere da se popuni zrakoprazni prostor nastao suspenzijom Obiteljskog zakona iz 2014. godine, koji je doveo u pitanje prava građana.


Predlaganje nacrta novog zakona ni u kom slučaju, tvrdi Opačić, nije opstruiranje Ustavnog suda, već namjera da se pomogne ljudima koji zbog nje ispaštaju. Konzultirali su, kaže, odvjetnike, suce, a zakon uskladili sa Zakonom o istospolnom partnerstvu, s kojim je bilo nekih neusklađenosti.


– Pogledali smo sve ustavne tužbe, neke smo stvari pojasnili, doradili, ali nema suštinske promjene. Smatramo da instituti koje smo uveli trebaju ostati, da u njima nema ništa protuustavno – poručuje Opačić.


“Pokazalo se da je zakon dobar i da rješava probleme građana. Ako je nešto u njemu protuustavno, neka se time bavi Ustavni sud. Mehanizmi koje smo uveli su dobri, a moja je obveza da se borim za interese građana”, ističe ministrica, za koju je nacrt novog zakona bio jedini način da se građanima omogući brza i efikasna realizacija njihovih prava, koja su suspenzijom Obiteljskog zakona dovedena u pitanje.