Prekratki rokovi

Autori udžbenika iz povijesti izmislili Isusove kosti: “Nismo namjerno, ispričavamo se”

Portal Novilist.hr

Greška u knjizi

Greška u knjizi

 Jako nam je žao, kaže autorica i dodaje kako je pogreška ubrzo ispravljena u digitalnom izdanju knjige



RIJEKA U novom udžbeniku povijesti učenike petih razreda u 17 hrvatskih Škola za život” uči se da postoje Isusove kosti. U udžbeniku se iznosi netočna informacija da je ilustracija Isusova lica kreirana na temelju istraživanja znansatvenika koji su analizirali Isusov kostur.


Za taj kostur nije utvrđeno da postoji pa stoga nije ni mogao biti analiziran. Autori udžbenika također tvrde da je ova ilustracija postala jedna od najpopularnijih ilustracija na Internetu uopće.


Školska knjiga i autorice pravdaju se da je greška nastala zbog prekratkog roka za isporuku udžbenika.




– Pogreška se nije potkrala ni namjerno ni zbog neznanja, nego zbog brzine u kojoj smo odradili posao. Htjeli smo u udžbeniku ponuditi što više materijala za rad, no očito je ova greška svima nama promakla. Ispričavam se za grešku koja se doista nije trebala dogoditi – kaže za Jutarnji Tina Matanić, koja je udžbenik napisala s kolegicom Sonjom Bančić.


Za Tinu Matanić ova je situacija vrlo neugodna, kaže, jer s kolegicom Sonjom već dulje vrijeme radi i nikada im se ovako nešto nije dogodilo.


– Jako nam je žao – ponavlja i dodaje kako je pogreška ubrzo ispravljena u digitalnom izdanju knjige.


Iz Ministarstva ipak nisu tražili posebno očitovanje.


– S obzirom na to da se nakladnik zaista u vrlo kratkom roku ispričao i ispravio pogrešku, nije bilo potrebe za detaljnijim očitovanjem, već smo upozorili stručno i neovisno povjerenstvo na previd u procesu recenzije, kažu u MZO, za Jutarnji.