Sumnje u nezakonite plasmane kredita

Austrijska i hrvatska policija istražuju sumnjive kredite austrijskih zadruga

Robert Frank

U Hrvatskoj je 2.955 hipotekarnih kredita štajerskih Raiffeisen zadruga, nenaplaćeno je oko 280 milijuna eura, zbog čega je 226 nekretnina prodano na dražbi, po najnižoj cijeni, a  u tijeku je 60 prisilnih iseljenja



RIJEKA  Nadležne policijske uprave u Hrvatskoj u suradnji s nadležnim odvjetništvima i policijom Republike Austrije, provode kriminalističko istraživanje vezano za prijave fizičkih osoba s područja Republike Hrvatske protiv odgovornih osoba većeg broja Raiffeisen zadruga s područja Republike Austrije. Istragu je pokrenulo Savezno ministarstvo unutarnjih poslova Austrije, otvorivši predmet pod nazivom »Sumnja na lihvarske kredite i devizne prijestupe«.


 Naime, desetak godina nekoliko Raiffeisen zadruga iz Austrije – koje nemaju formalno-pravne veze s Raiffeisen bankom koja posluje u Hrvatskoj – na ovdašnje su tržište plasirale tisuće hipotekarnih kredita. Apsurdno je da su se upravo preko tih banaka, hrvatski građani koji su u Hrvatskoj bili na crnim listama banaka, kreditno zaduživali u inozemstvu bez ikakvih problema.


Sumnjive provizije


Nakon tako plasiranih kredita koji su se s vremenom počeli sve manje vraćati, Raiffeisen zadruge iz Austrije potraživanja prema klijentima pokušale su naplatiti aktiviranjem hipoteka na nekretninama. To je pak izazvalo reakcije hrvatskih građana koji su više ili manje organizirano počeli sprečavati ovrhe koje su im prijetile oduzimanjem kuća. Pritom se pojavila opravdana sumnja da se iza tvrtki koje kupuju ovršene kuće nalaze neki od čelnika austrijskih banaka koje su izdavale s vremenom nenaplative ili sve teže naplative kredite.




Kako je eskaliralo nezadovoljstvo hrvatskih građana koji su se našli u situaciji da zbog objektivnih ili subjektivnih razloga prestaju plaćati kreditne obveze pa im zato prijeti gubitak vrijedne obiteljske imovine, tako se počela odmotavati priča u kojoj više nitko nije čist: ni oni iz Hrvatske koji ne vraćaju kredite, ali ni oni iz Austrije koji su im te kredite odobravali, isplaćivali u kešu u Austriji, sumnjivo naplaćivali provizije, te još sumnjivije i čudnije izdavali potvrde o tome. Savezno ministarstvo unutarnjih poslova Austrije tada je otvorilo istragu, a u prvom planu, odnedavno kao glavni osumnjičenik, našao se August Walter, višegodišnji direktor zadruge Raiffeisen ST. Stefan Jagerberg. Ta je austrijska zadruga, koja od HNB-a nije imala dozvolu za plasman kredita u Hrvatskoj, jedna od njih nekoliko preko kojih su klijentima u Hrvatskoj plasirane stotine milijuna eura austrijskih kredita. Naš list u posjedu je 290 stranica dokumentacije iz aktualne istrage o sumnjivim plasmanima austrijskog bankarskog kapitala u Hrvatsku.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…