Turizam u cvatu

Austrijancima po prvi put Hrvatska zanimljivija od Italije: Do sada 550 tisuća austrijskih gostiju

Biljana Savić

Austrijanci prepoznali naš turistički proizvod / Foto Damir Škomrlj

Austrijanci prepoznali naš turistički proizvod / Foto Damir Škomrlj

"No, mi prema dosad ostvarenim rezultatima za šest mjeseci imamo više od 550 tisuća dolazaka, u srpnju i kolovozu, a uz to Austrijanci iskazuju veliki interes za dolazak u posezoni."



RIJEKA – Očekujemo rekordnu godinu s austrijskog tržišta, najavljuje direktor predstavništva TZ-a u Austriji Ranko Vlatković, jer će Hrvatska prvi put biti lider na austrijskom tržištu  i preteći do sada uvijek vodeću Italiju.


– Pored činjenice da je ovo teška i neizvjesna turistička godina koju prate neturistički faktori, prije svega terorizam, vojni udari, strah od putovanja, u Austriji su vladali i izuzetno nepovoljni vremenski uvjeti. Veliko nevrijeme praćeno tučom i poplavama u većem broju pokrajina (Tirol, Salzburg, Steiermarkt) prouzročilo je velike materijalne štete na kućanstvima koje ne plaća osiguranje, tako da će se puno Austrijanaca morati odreći ovogodišnjih odmora.


Novac koji su izdvojili za ljetovanje sada će morati uložiti u saniranje šteta. No, pored svih ovih nedaća, stanje bukinga kod naših najvećih turoperatera za Hrvatsku u prosjeku je bolje za 10 do 15 posto nego lani. Bilo bi i bolje da se zbog velikog interesa moglo dobiti još dodatnih hotelskih kreveta za glavnu sezonu, a poznato je da su naši hotelijeri objavili rani stop bukinga – kaže Vlatković. 




Dodaje da su i sve ankete, počev od najrelevantnijeg  Instituta  für Freizeit und Tourismusforschung (IFT), ukazivale na to da će Hrvatska prvi put biti lider na austrijskom tržištu i da će preteći do sada uvijek vodeću Italiju. Ne treba zanemariti, kaže Vlatković, i podatak da više od 50 posto Austrijanaca svoj godišnji odmor provodi u vlastitoj zemlji, a neke ankete govore da će zbog spomenutih razloga taj postotak u ovoj godini biti i za 10 posto veći.


– No, mi prema dosad ostvarenim rezultatima za šest mjeseci imamo više od 550 tisuća dolazaka, u srpnju i kolovozu, a uz to Austrijanci iskazuju veliki interes za dolazak u posezoni, pa sam uvjeren da bismo ove godine mogli prijeći magičnu brojku od  7 milijuna noćenja, i da ćemo time uspješno nastavili kontinuirano povećanje dolazaka i noćenja Austrijanaca iz godine u godinu. Ovime samo potvrđujemo da je naš turistički proizvod kod Austrijanaca itekako prepoznatljiv i prihvaćen – kaže Vlatković.