Prihvaćen međunarodni sporazum

Austrija omogućila lakšu naplatu prometnih kazni od hrvatskih državljana

Hina

NL arhiva

NL arhiva

»Kroz intenzivniju suradnju s nadležnim službama, gonjenje inozemnih prometnih prijestupnika bi trebalo biti efikasnije«, stoji u priopćenju parlamenta



BERLIN/BEČ Bečki parlament prihvatio je međunarodni sporazum s Hrvatskom, Bugarskom i Mađarskom koji bi olakšao gonjenje prometnih prijestupnika iz ovih zemalja za prekršaje počinjene u Austriji, priopćio je Austrijski parlament u četvrtak.


»Kroz intenzivniju suradnju s nadležnim službama, gonjenje inozemnih prometnih prijestupnika bi trebalo biti efikasnije«, stoji u priopćenju parlamenta. To se posebice odnosi na slučajeve u kojima je potrebna pomoć službi zemalja iz koje prometni prijestupnik dolazi i to u slučaju da prijestupnik odbija platiti kaznu ili tvrdi da sam nije upravljao vozilom.


Zastupnici svih parlamentarnih stranaka su pozdravili sporazum s Hrvatskom, Bugarskom i Mađarskom i istaknuli da će sada biti omogućeno prometne prekršaje zaista i u praksi naplatiti od počinitelja.




»Jedna smjernica Europske unije doduše već nekoliko godina omogućava automatski uvid u podatke o vozilu iz drugih članica EU-a ali je u praksi vrlo teško prijestupniku dostaviti kaznu i na kraju kaznu zaista i naplatiti«, rekao je zastupnik Slobodnjačke stranke Austrije (FPÖ) Guenther Kumpitsch. Prema njegovim riječima, od pet milijuna prometnih prekršaja koliko ih se godišnji počini na austrijskim prometnicama, jedan milijun otpada na strana vozila.


Ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl također je pozdravio sporazum. Prema procjenama njegovog ministarstva ovim sporazumom Austrija će sada biti u stanju napatiti kazni u visini od dva milijuna eura koliko joj sada godišnje propada zbog toga jer je u nemogućnosti doći do počinitelja.