Sudjelovanje na tribini ispod fotografije Ante Pavelića stajat će ga funkcije

Apsurd: Anti Nazoru istekao mandat, a prima plaću ravnatelja

Dražen Ciglenečki

Krajnje je neprimjereno istupanje ispred slike Ante Pavelića bilo koga, kažu u Ministarstvu kulture



ZAGREB U Ministarstvo kulture, u čijoj je nadležnosti Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, nemaju razumijevanje za njihovog ravnatelja Antu Nazora, koji je, zajedno s Ružom Tomašić, govorio u australskom Geelongu na tribini ispod fotografije Ante Pavelića.


“Krajnje je neprimjereno istupanje ispred slike Ante Pavelića bilo koga, a posebno osobe koja je na čelu javne institucije koja se financira iz državnog proračuna”, odgovorili su nam iz Ministarstva kulture na pitanje predstavlja li im problem Nazorova tribina s Pavelićem u pozadini.


Birokratska zbrka


Zanimalo nas je i hoće li ravnatelj zbog toga snositi određene posljedice, a doznali smo da je Nazorov mandat zapravo već istekao. I to još prije četiri i pol mjeseca, točnije 23. rujna prošle godine. Kako je onda moguće da je Nazor i dalje ravnatelj i da prima državnu plaću? Riječ je o klasičnoj birokratskoj zbrci.




Sabor je, na prijedlog Ministarstva kulture odnosno Vlade, 20. rujna 2013. imenovao novo Upravno vijeće HMDCDR-a na čelu s Krunom Kardovom. Već na prvoj njihovoj sjednici 22. studenog postavilo se pitanje je li Nazor uopće ravnatelj, pa su o tome zatražili očitovanje Ureda za zakonodavstvo. Razlog nedoumice bila im je činjenica da je Vlada Zorana Milanovića 23. veljače 2012. ponovno imenovala Nazora.


Kako nam je rekao Kudrov, mišljenje Ureda još nisu dobili, ali ono je u Ministarstvo kulture stiglo, te su nam ga stoga prenijeli. “Potvrda mandata Anti Nazoru, koju je Vlada dala na sjednici 23. veljače 2012, temeljem Zakona o postupku primopredaje vlasti, nije utjecala na istek mandata ravnatelja, koji je imenovan na četiri godine, na osnovu provedenog natječaja. Kako je mandat ravnatelja započeo 23. rujna 2009. godine, istekao mu je 23. rujna 2013. godine”, ističu u Ministarstvu kulture.


Novi natječaj


Zato će Upravno vijeće “pristupiti raspisivanju natječaja za ravnatelja”. Kadrov nam je kazao da će to učiniti čim zaprime mišljenje Ureda za zakonodavstvo.


– Ravnatelja Centra na naš prijedlog razrješuje Vlada, a potom mi raspisujemo natječaj za novog. Ali, budući mi nismo bili sigurni da je Nazoru završio mandat, nismo ranije ni predložili njegovo razrješenje, te je on i danas na mjestu ravnatelja, pokušao nam je objasniti Kadrov. A kako je Ured za zakonodavstvo valjda zatrpan poslom, trebalo im je nekoliko mjeseci da se očituju o Nazorovom slučaju.


Ravnatelj se u međuvremenu nije bunio i nastavio je podizati svoju plaću. Doduše, financijska šteta za državni proračun nije nastala jer taj bi novac, da nije Nazor, primao neki drugi ravnatelj HMDCDR-a. Ali, Nazor je svakako na dobitku, jer je već od 23. rujna prošle godine mogao biti prijavljen u Zavodu za zapošljavanje. Međutim, kad će se na kraju sve zbrojiti, moguće je da će se ispostaviti da je za


Nazora bolja opcija bila da je razriješen prije četiri i pol mjeseca. Bio bi tada raspisan natječaj, a njegove šanse možda ne bi bile loše. Nazor se, naravno, može javiti i na natječaj koji će uskoro objaviti Upravno vijeće HMDCDR-a. No, nakon što se slikao s Pavelićem, što u Ministarstvu kulture smatraju krajnje neprimjerenim, mala je vjerojatnost da će Nazor biti ponovno odabran.


On se, inače, od samog osnivanja Centra nalazi na njegovom čelu, isprva kao privremeni ravnatelj, a 22. rujna 2005. godine izabran je na javnom natječaju i tako dobio prvi mandat ravnatelja.