Zašto Katolička crkva šuti?

Anto Đapić pokrenuo akciju “Stepinac – svetac odmah”: Treba napraviti ozbiljan pritisak na Vatikan

Hina

Snimio D. KOVAČEVIĆ

Snimio D. KOVAČEVIĆ

"Ovo je izašlo iz teoloških okvira i postalo prvorazredno političko pitanje koje ne može ostati bez odgovora“, ocjenjuje Đapić



Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove Anto Đapić rekao je u srijedu da je njegova stranka pokrenula akciju “Stepinac – svetac odmah”, jer smatra da nema razloga za odgađanje proglašenja kardinala Alojzija Stepinca svetim.


“Treba napraviti ozbiljan pritisak da Vatikan ukine odluku o stvaranju mješovitog povjerenstva između Katoličke crkve u Hrvata i Srpske pravoslavne crkve, koje bi trebalo raščistiti neke navodno dvojbene situacije oko kardinala Stepinca. Budući da je Stepinac već blaženi i da je praktički bilo samo pitanje tjedna kada će on biti proglašen svetim, mi to smatramo nedopustivim potezom“, istaknuo je Đapić na konferenciji za novinare.


Đapić smatra ”suludim” da srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić išta govori Papi o Alojziju Stepincu, kao i da srbijanski premijer Aleksandar Vučić daje o njemu kojekakve izjave, a još je neprihvatljivija šutnja hrvatske crkve i političkih stranaka o svemu.




“Ovo je izašlo iz teoloških okvira i postalo prvorazredno političko pitanje koje ne može ostati bez odgovora“, ocjenjuje Đapić.


To je prvi put u povijesti Katoličke crkve da se dovodi u pitanje već provedena procedura i protokol kada se netko proglašava svetim. Nedopustivo je da se pita za bilo kakvo mišljenje nekog drugog, a kamoli Srpsku pravoslavnu crkvu ”koja je bila jedan od glavnih kreatora velikosrpskog programa i svega što se činilo na ovim prostorima”, rekao je Đapić.


Katolička crkva u Hrvatskoj nema pravo šutjeti o tome, tražimo njezin jasan odgovor, kaže Đapić i poručuje da su sada na potezu hrvatski biskupi i nadbiskupi.