Pokušaj zlouporabe državnih institucija

Antifašistička liga i Kuća ljudskih prava osuđuju kaznenu prijavu protiv S. Benčić

Hina



ZAGREB – Antifašistička liga RH i Kuća ljudskih prava u ponedjeljak su osudile kaznenu prijavu koju je udruga U ime obitelji podnijela protiv Sandre Benčić iz Centra za mirovne studije, ocijenivši kako je riječ o pokušaju zlouporabe državnih institucija s ciljem ograničavanja slobode javne riječi.


»U ime obitelji« Benčić je prijavila za javno poticanje na nasilje i mržnju, tvrdeći da je »iznosila neutemeljene i iracionalne optužbe, laži, stereotipe i predrasude kako bi u očima javnosti opravdala, odnosno racionalizirala mržnju prema U ime obitelji, njezinim članovima i podupirateljima«. Aktivistici posebno spočitavaju »javne pozive da se članovima ili podupirateljima U ime obitelji uskrati pravo javnog nastupa te brojne neistinite tvrdnje, poput one da udruga U ime obitelji zagovara oduzimanje prava jednoj skupini te potpuno slobodno tržište i kapitalizam unutar kojeg radnička prava, jednakost na tržištu rada i prava žene neće značiti ništa«.


»U demokratskoj državi svatko bi trebao moći bez straha izražavati svoje stavove i mišljenja pa i podnositi tužbe koliko god ti stavovi ili tužbe ridikulozni bili. Savim je druga stvar da li će nadležne državne institucije prepoznati i razlikovati utemeljene optužbe da određeni postupci ozbiljno ugrožavaju slobode i jednakost drugih, temeljne vrijednosti svakog demokratskog ustava, od pokušaja da se te institucije zloupotrebe kako bi se administrativnim mjerama ograničila sloboda javne riječi, jedino sredstvo koje nevladine organizacije u obrani ljudskih prava imaju«, stoji u priopćenju kojim je Antifašistička liga reagirala na kaznenu prijavu protiv Sandre Benčić.




Obrazlažu da se Benčić zauzima za prava homoseksualaca. »Suočavanje s vlastitim predrasudama, bilo da se radi o suđenju Alanu Turingu u Engleskoj 50-tih prošlog stoljeća ili o referendumu organiziranom od ‘U ime obitelji’, a s ciljem ‘cementiranja’ diskriminacije jednog dijela društva u Hrvatskoj 10-tih ovog stoljeća, nije ni jednostavno ni lako. Problem s netrpeljivostima, koje proizlaze iz predrasuda, jest da su one često široko rasprostranjene u društvu i da put prema mogućnosti da te netrpeljivosti budu prepoznate od većine građana kao nepravda i kao nešto sramotno i nedolično jednom pristojnom demokratskom društvu utire manjina ljudi poput Sandre Benčić«, stoji u priopćenju.


Antifašistička liga »besramnom izmišljotinom« naziva tvrdnje da Benčić potiče nasilje prema volonterima udruge U ime obitelji. Iako ističu kako tu udrugu smatraju izrazito štetnom za demokratsko društvo, kažu kako nisu za bilo kakve administrativne mjere protiv te organizacije.


 Iz Kuće ljudskih prava udrugu U ime obitelji prozivaju da »manipulira pod krinkom zaštite ljudskih prava«. Ističu kako su »šokirani apsurdnim postupkom udruge U ime obitelji«, a očekuju da će kaznenu prijavu protiv Benčić DORH odbaciti kao neutemeljenu.