Udarac iz prošlosti

Antifašisti o Mesićevoj prošlosti: Ograđujemo se, ali on je u Jasenovac dolazio kad nitko nije htio doći

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

»Poznate su opetovane izjave Stjepana Mesića o logoru Jasenovac u vrijeme dok je on obnašao dužnost predsjednika RH, koje nisu u suglasju s onima na snimci iz 1992. snimljene u Novskoj. Primjerice, Mesić je 2003. bio nazočan na Komemoraciji u Jasenovcu, kad nitko od najviših državnih dužnosnika nije bio voljan to učiniti«



ZAGREB – Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA) ogradio se u utorak od snimke izjave bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o logoru Jasenovac i dječjem logoru u Jastrebarskom iz 1992., a koja je prikazana sinoć u emisiji Bujica, no nisu željeli odgovoriti hoće li mu nakon svega ipak dopustiti da svoj ured preseli u njihove prostorije.


Mesić je prema snimci, koja je navodno nastala 4. siječnja 1992. na jednom druženju u Novskoj ispred više ljudi, relativizirao zločine u Jasenovcu te između ostalog pohvalno govorio o ustaškom ministru unutarnjih poslova u NDH Andriji Artukoviću.


»Poznate su opetovane izjave Stjepana Mesića o logoru Jasenovac u vrijeme dok je on obnašao dužnost predsjednika RH, koje nisu u suglasju s onima na snimci iz 1992. snimljene u Novskoj. Primjerice, Mesić je 2003. bio nazočan na Komemoraciji u Jasenovcu, kad nitko od najviših državnih dužnosnika nije bio voljan to učiniti«, poručuju u priopćenju iz Saveza antifašista.




Poznate su, ističu, povijesne činjenice i svjedočenja preživjelih o ustaškim logorima u vrijeme Drugog svjetskog rata, pa tako i o logoru Jasenovac i dječjem logoru u Jastrebarskom.


Povijesne činjenice i svjedočenja ne mogu se redizajnirati niti falsificirati radi dnevno-političkih interesa, kako bi se umanjili zločini počinjeni tijekom režima Nezavisne Države Hrvatske, poručuju u priopćenju.


Njihov predsjednik Franjo Habulin kazao je kako je uvjeren da će se Mesić uskoro oglasiti o toj temi, a na pitanje hoće li antifašisti uskratiti gostoprimstvo Mesićevom uredu u njihovim prostorijama neodređeno je rekao kako će se »sjesti i dogovoriti se«.


Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izgubio je nedavno pravo na svoj Ured u Grškovićevoj ulici odlukom Hrvatskog sabora, a koju je naknadno potvrdio i Ustavni sud, nakon čega mu je Savez antifašističkih boraca ponudio svoje gostoprimstvo u Hatzovoj ulici u Zagrebu.


Sam Stjepan Mesić kao i njegova tajnica Mirjana Pavoković danas nisu odgovarali na pozive niti SMS poruke.