EPIDEMIJA

Angela Merkel mora u samoizolaciju, u Sloveniji još jedna smrt, u Italiji malo pao broj zaraženih

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Ukupan broj zaraženih Covidom-19 od subote se u Italiji povećao s 53.578 na 59.138, što je povećanje od 10,4 posto, objavila je talijanska Civilna zaštita. To povećanje je u postocima najmanje od kada se Covid-19 počeo širiti 21. veljače



Njemačka kancelarka Angela Merkel mora u samoizolaciju, u Sloveniji je umrla još jedna osoba od koronavirusa, u Italiji je barem malo smanjen broj zaraženih u zadnja 24 sata…


Broj umrlih od Covida-19 u Italiji povećao se za 651 te je do sada ukupno od te bolesti koju uzrokuje koronavirus umrlo 5476 ljudi, rekli su talijanski dužnosnici u nedjelju.    


Ukupan broj zaraženih Covidom-19 od subote se u Italiji povećao s 53.578 na 59.138, što je povećanje od 10,4 posto, objavila je talijanska Civilna zaštita. To povećanje je u postocima najmanje od kada se Covid-19 počeo širiti 21. veljače.  




Do nedjelje su u Italiji od zaraze u potpunosti ozdravile 7024, dok ih je po podacima od subote bilo 6072. Intenzivnu njegu je u nedljeju trebalo 3009 ljudi a dan ranije 2857.


Najteže pogođena sjeverna talijanska regija Lombardija i dalje je u kritičnoj situaciji. Tamo je zaključno s nedjeljom umrlo 3456 osoba i bilo 27.026 slučajeva zaraze u odnosu na 3095 umrlih i 25.515 dan ranije. 


U Sloveniji  je umrla još jedna osoba zaražena koronavirusom, potvrdio je u nedjelju slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar.


Kako je Gantar pojasnio, radi se o 90-godišnjoj ženi, štićenici doma umirovljenika u gradiću Metlika, koja je osim zaraze koronavirusom imala i više drugih bolesti.


Gradić Metlika na granici s Hrvatskom, prema Karlovačkoj županiji, jedno je od žarišta infekcije u Sloveniji, gdje je zarazu prenio liječnik koji je nakon povratka skijanja u Italiji još tri dana radio u domu zdravlja i kontaktirao sa zaposlenicima i  štićenicima lokalnog staračkog doma za koje je također bio zadužen.


I prvi umrli zaražen virusom, muškarac starije dobi koji je umro 13. ožujka, također je bio smješten u istu instituciju za starije osobe, ali je imao i druge kronične bolesti, a ne samo Covid-19 kojeg uzrokuje koronavirus.


Zarazu novim koronavirusom do nedjelje su testovima potvrdili kod 414 osoba, što je 31 slučaj više nego dan ranije.


Do sada je u Sloveniji obavljeno skoro 14 tisuća testiranja. Po riječima slovenskog ministra zdravstva, po broju testiranja Slovenija je među vodećim zemljama.


Njemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se u kućnoj karanteni zbog kontakta s osobom koja je bila pozitivna na testiranju na koronavirus, objavio je vladin glasnogovornik u nedjelju.


Njemačka kancelarka je obaviještena da je jedan liječnik, s kojim je bila u kontaktu  petak poslijepodne, u međuvremenu bio pozitivan na testiranju na koronavirus, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert u nedjelju navečer, izvijestila je agencija dpa..


Nakon toga se, kako je rekao Seibert, Merkel odlučila odmah povući u kućnu karantenu. 


Merkel je u nedjelju poslijepodne objavila nove mjere protiv širenja koronavirusa koje između ostalog sadrže i zabranu okupljanja više od dvije osobe u javnosti. 


Njemačka kancelarka je tom prilikom građane pozvala da se drže pravila i “pokažu razum”. 


Njemačka vlada i njemačke savezne zemlje uvele su zabranu sastajanja više od dvije osobe u javnosti s iznimkom osoba koje žive u istom kućanstvu, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju.


“Koronavirus se proširuje zabrinjavajućom brzinom i zbog toga socijalni život treba smanjiti na najmanju moguću mjeru. Molim vas da se držite ovih pravila”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.


Kako je nadalje objasnila njemačka kancelarka, vlada i savezne zemlje su dogovorile uvođenje zabrane boravka više od dvije osobe u javnom prostoru s izuzetkom članova vlastitog domaćinstva.


Prema svim ostalim osobama je nužno rastojanje od najmanje 1,5 metra.


“Skupna slavlja na javnim mjestima, u stanovima kao i u privatnim objektima su s obzirom na ozbiljnu situaciju u našoj zemlji neprihvatljive. Povrede ograničenja socijalnih kontakata će biti kontrolirane i sankcionirane od strane policije i ureda javnog reda”, rekla je njemačka kancelarka.


Kao jednu od mjera vlada i savezne zemlje su donijele odluku o zatvaranju svih restorana i zalogajnica. Zabrana se ne odnosi na izdavanje i dostavu hrane.


Od ponedjeljka se zatvaraju i frizerski, saloni za masažu kao i saloni za tetovažu. Izuzetak je medicinska pedikura.


Kod lakših prekršaja ovih pravila predviđene su kazne do 25.000 eura a kod težih i zatvorske kazne.


Ove mjere su za sada uvedene na rok od dva tjedna.


“Vlastito ponašanje je zasad najučinkovitije sredstvo. Najveće većina građana je to shvatila”, rekla je Merkel i zahvalila se onima koji se drže pravila.


Njemačka kancelarka je najavila brzo donošenje zakona koji reguliraju mjere vezane uz pandemiju koronavirusa.


U saveznim zemljama Bavarskoj i Saskoj su već na snazi strože mjere kretanja koje predviđaju napuštanje stana samo radi odlaska u nabavu ili na posao.


Srbija je u nedjelju zabilježila i drugu smrt zbog koronavirusa, a od nedjelje u 17 sati stupio je na snagu policijski sat, tri sata dulji od prethodnog, što vlasti objašnjavaju potrebom da se građane dodatno disciplinira jer nisu ozbiljno shvatili dosadašnje mjere.


Preminula je pacijentica stara 92 godine, koja je zbog zaraze koronavirusom bila na respiratoru. Na vještačkim plućima je još 14 od ukupno 187 zaraženih pacijenata, priopćeno je u nedjelju na tiskovnoj konferenciji.


Najviše zaraženih i hospitaliziranih je u Beogradu, slijede Niš i Novi Sad, te Kragujevac, a iz skoro svih administrativnih središta stižu izvješća o novim registriranim slučajevima zaraze.


“Pobjeda je svaki dan kada ne izgubimo nijedan život”, poručio je danas epidemiolog Predrag Kon na redovnoj tiskovnoj konferenciji u vladi Srbije povodom pandemije koronavirusa.


Zbog novog policijskog sata od 17 do pet ujutro vlada Srbije je najavila da će 24-satne epidemiološke podatke od ponedjeljka priopćavati jednom dnevno, u 15 sati.


Prvi pacijent zaražen koronavirusom u Srbiji preminuo je u petak, a danas ih je na vještačkim plućima još najmanje 14, obzirom da se klinička slika pacijenata mijenja iz sata u sat.


Do nedjelje popodne u Srbiji je na koronavirus testirano najmanje 700 osoba.


U Beograd je u subotu navečer posebnim letom, na poziv službenog Beograda Pekingu, stigla skupina kineskih stručnjaka  i pošiljka neophodne medicinske opreme.


Kineski stručnjaci su, kako tvrde u kriznim stožerima Srbije, zadovoljni mjerama koje je dosad poduzela vlada Srbije, a svoja iskustva i savjete za suzbijanje zaraze Covidom-19 srbijanskim će kolegama prenositi u iduća dva tjedna.