Spreman sredinom lipnja

»Andrija Mohorovičić« na ljeto će spašavati migrante u Sredozemlju

Irena Frlan Gašparović

Na brod će, uz posadu, biti ukrcano pet graničnih policajaca i medicinski tim



ZAGREB » Brod Obalne straže »Andrija Mohorovičić«, koji je Hrvatska ponudila za misiju spašavanja migranata u Sredozemnom moru, bit će spreman otploviti prema svojoj destinaciji 15. lipnja, no kada će i gdje točno biti upućen, odlučit će Frontex, europska agencija za upravljanje vanjskim granicama Europske unije.


Potvrdili su nam to u Ministarstvu unutarnjih poslova koje je zaduženo za suradnju s Frontexom. »Andrija Mohorovičić« trebao bi se priključiti brodovima, zrakoplovima i helikopterima ostalih europskih zemalja koje su pristale sudjelovati u zajedničkoj akciji Triton, kojoj je cilj zaštita vanjske granice EU-a u području središnjeg Mediterana, ali i traganje i spašavanje na moru u području u kojem pogiba velik broj migranata u nastojanju da se dokopaju obala EU-a.


  »Hrvatska strana spremna je poslati ovaj brod u područje operacije Triton već 15. lipnja 2015. Međutim, s obzirom da Frontex koordinira ovom operacijom, od strane ove europske agencije bit će konačno određeno kada i gdje će biti upućen naš brod u Triton 2015«, odgovorili su nam iz MUP-a. Pitanje gdje će patrolirati hrvatski brod proizlazi iz činjenice da je područje operacije Triton veliko i da je, odlukom Frontexa, ovoga tjedna i dodatno prošireno.




  Prema informacijama MUP-a, očito je moguće da će hrvatski brod biti upućen u Sredozemlje tek u ljeto. U MUP-u kažu da je Hrvatska dobila upit je li moguće da brod bude angažiran od 1. kolovoza do 31. listopada, na što je ovog tjedna potvrdno odgovoreno.


  Osim toga, Hrvatska je izvijestila Frontex da će, uz redovnu posadu, na »Andriju Mohorovičića« biti ukrcano i pet graničnih policajaca, »osposobljenih za prekrcaj, kako bi se mogle provoditi i sve druge potrebne aktivnosti kojima koordinira Frontex, kao i odgovarajući medicinski tim«. Frontex je ovoga tjedna izvijestio da, slanjem stručnjaka i opreme, uključujući brodove i zrakoplove, u operaciji Triton sudjeluje 26 europskih zemalja.