Nova Vlada

Andrej Plenković sutra počinje konzultacije: HDZ-ovi ministri ne znaju ostaju li ili odlaze

Zlatko Crnčec

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Krije se na koga računa novi predsjednik HDZ-a, a odabir mu olakšava odluka vrha stranke da neće biti javnog negodovanja njegovim rješenjima



ZAGREB Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak će nakon što od predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović dobije mandat za sastavljanje Vlade započeti s konzultacija s kandidatima za ministre iz redova HDZ-a.


Ni jedan od aktualnih HDZ-ovih ministara s kojima smo jučer razgovarali još uvijek formalno ne zna hoće li ostati na funkciji i u novoj Vladi koju će voditi Plenković. U ovom trenutku kadrovska rješenja HDZ-a za buduću Vladu znaju samo predsjednik stranke i njegov najuži krug suradnika u koji spadaju glavni tajnik stranke Gordan Jandroković, politički tajnik Davor Ivo Stier i Plenkovićev savjetnik Davor Božinović. Kako se može neslužbeno doznati, postoji izvjesno lobiranje vezano za to tko će voditi gospodarske resore, a s tim se povezuju i napadi u nekim marginalnim tiskovinama na neke od ljudi koji se spominju kao kandidati za vođenje ministarstva gospodarstva i funkciju potpredsjednika Vlade za gospodarstvo i financije. Međutim, u stranci se to više doživljava kao odjek nekih prijašnjih sukoba budući da se zna da će zadnju riječ o tome tko će biti na čelu gospodarskih resora ima Plenković koji nije vezan nikakvim prijašnjim dogovorima niti je bio šef stranke dok su se ti sukobi događali.


U samom HDZ-u neće biti nikakvih javnih izraza negodovanja vezano za Plenkovićeva kadrovska rješenja ma kakva ona bila. Na zajedničkoj sjednici predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a održanoj u petak zamjerke su se mogle čuti jedino vezano za sumnjičavost nekih članova oko toga koliko će Most biti pouzdani partner u budućoj Vladi. Nitko nije spomenuo podršku bilo kojem članu još uvijek aktualne Vlade.




Javna podrška može doći jedino od krugova izvanparlamentarne desnice. Tako je ministar vanjskih poslova Miro Kovač prošlog tjedna održao predavanje o situaciji u BiH na skupu na kojeg su organizirale braniteljske udruge. Tom je prilikom profesor Zdravko Tomac uz veliki pljesak okupljenih zatražio da u Vladi svakako ostanu Kovač, te ministri kulture i branitelja Zlatko Hasanbegović i Tomo Medved. Osim toga, Plenković će na početku svog mandata imati tako veliku većinu da može amortizirati iskakanje nekog zastupnika HDZ-a koji bi eventualno mogao biti nezadovoljan nekim njegovim kadrovskim rješenjem.