Interpretativna izjava

Andrej Plenković o ‘Istanbulskoj’: Ovo što radim dobro je za hrvatsko društvo i državu

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

"Ovo su stvari gdje trebamo imati 'leadership', ovo je tema koja zahtijeva objašnjavanje, zahtijeva razgovor i dijalog. Uvjeren sam da je ono što radim dobro za hrvatsko društvo i državu i za smjer u kojem ja želim da idemo. Učinit ću sve da članicama i članovima HDZ-a, simpatizerima i biračima pojasnimo zašto se ide u ovaj proces, da se otkloni ono što nije točno, objasni ono što smatrama ispravnim. To je u politici jedna od glavnih zadaća", rekao je Plenković.



BRUXELLES – Interpretativna izjava je pravi način za otklanjanje strahova i zabrinutosti koju određeni dio hrvatskog društva ima u vezi s Istanbulskom konvencijom i ona je napisana pažljivo i uz konzultacije s pravnom službom Vijeća Europe, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.


“Čuli smo i pažljivo slušali signale određenog dijela našeg društva u kojem postoje neke zabrinutosti za svjetonazorska pitanja koja se u kontekstu Istanbulske konvencije postavljaju. Stoga smo u u interpretativnoj izjavi u dogovoru s pravnom službom Vijeća Europe usuglasili jedan tekst koji po meni na pravi način otklanja strahove i zabrinutosti”, izjavio je premijer Plenković u Bruxellesu, prije početka summita EU-a.


Plenković je odmah po završetku sjednice Vlade, s koje je jednoglasno upućen zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije u Hrvatski sabor, otputovao u Bruxelles.




Plenković je ponovio da je Istanbulska konvencija u skladu s hrvatskim Ustavom i odredbama koje se odnose na ljudska i temeljna prava.


“Mi smo se temeljito konzultirali s pravnom službom Vijeća Europe. Sada kada sam sletio u Bruxelles čujem da neki govore o tome kao o bezvrijednom papiru. Pozivam šefa SDP-a, čija je stranka čekala na vlasti s uvjerljivom većinom u Saborom i nije ni prstom mrdnula da ratificira ovu Konvenciju, da malo prouče zakon o potvrđivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, da se upozna što je smisao interpretativnih izjava i pogleda malo i druge zakone, temeljne ugovore EU-a, brojne interpretativne izjave koje su dale druge članice i da u konačnici preuzme političku odgovornost na ozbiljan način jer se ovakav način politike temelji na dosjetkama”, rekao je Plenković.


Plenković je komentirao i anketu koju je Vlada naručila o stavovima građana prema Istanbulskoj konvenciji i odgovorio na pitanje zabrinjava li ga činjenica da oko 40 posto biračkog tijela HDZ-a ne podržava tu konvenciju.


“Ovo su stvari gdje trebamo imati ‘leadership’, ovo je tema koja zahtijeva objašnjavanje, zahtijeva razgovor i dijalog. Uvjeren sam da je ono što radim dobro za hrvatsko društvo i državu i za smjer u kojem ja želim da idemo. Učinit ću sve da članicama i članovima HDZ-a, simpatizerima i biračima pojasnimo zašto se ide u ovaj proces, da se otkloni ono što nije točno, objasni ono što smatrama ispravnim. To je u politici jedna od glavnih zadaća”, rekao je Plenković.


Dodao je kako želi što jedinstveniji stav HDZ-a. “Hoće li biti kolega koji će eventualno glasovati protiv o tome ćemo još vidjeti. Vodit ćemo računa da jedna velika većina glasa za i to je ono što ja čujem od kolega, pogotovo sada kada se i oni koji su možda bili rezervirani mogu prikloniti objašnjenju koje smo dali u interpretativnoj izjavi. Ona je jedan jastuk na koji se mogu nasloniti”, rekao je Plenković.


Plenković je istaknuo da je nasilje nad ženama grozan fenomen, a što pokazuju i podaci koje je iznio na sjednici Vlade.


Za potrebe Vlade, agencija Ipsos je provela telefonsko istraživanje o stavovima građana prema Istanbulskoj konvenciji.


Na pitanje: ‘Koje je Vaše opće mišljenje o Istanbulskoj konvenciji? Podržavate li ili ne podržavate izglasavanje Istanbulske konvencije na temelju onoga što o njoj znate?’ 31,9 posto ispitanika podržava konvenciju i njezino izglasavanje u potpunosti, dok je 34,1 posto uglavnom podržava.


Ukupno Konvenciju podržava 66 posto ispitanika. S druge stane 12,4 posto ispitanika je odgovorilo da je uopće ne podržava, i 10,4 posto da je uglavnom ne podržavaju –ukupno 22,8 posto. Ne zna njih 11,1 posto.


Po strukturi biračkog tijela 59 posto birača HDZ-a podržava Konvenciju, 70 posto birača Mosta i Živog zida te čak 90 posto birača SDP-a.


Gledajući regionalno, najviše onih koji podržavaju konvenciju na temelju onoga što znaju o njoj ima u Hrvatskom primorju i Istri, 89 posto, zatim u Lici i Banovini 71 posto, Slavoniji 64 posto, sjevernoj Zagrebu i okolici 63 posto, sjevernoj Hrvatskoj 62 posto i Dalmaciji 58 posto.