Premijer u Saboru

Andrej Plenković: Nismo nacionalizirali Agrokor. Da nismo djelovali, uslijedio bi potpuni kaos u gospodarstvu

Dražen Ciglenečki

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

- Cijeli je sustav nakon izbijanja krize u Agrokoru bio pod prijetnjom nekontroliranog stečaja. Pred nama je bio gospodarski i financijski tsunami kakav Hrvatska još nije doživjela i nje mogla ni zamisliti. Morali smo zaustaviti proces koji bi rezultirao ogromnim troškovima za državni proračun, rekao je Plenković.



Premijer Andrej Plenković rekao je danas odgovarajući na zahtjev oporbe za opoziv Vlade da “nikakva aluzija na državni intervencionizam niti na pokušaj nacionalizacije ne dolazi u obzir i ne stoji”.


– Alternativa donošenju Zakona o izvanrednoj upravi bilo bi otvaranje stečajnog postupka nad sedamdesetak trhgovačkih društva. Dogodio bi se val stečaja i potpuni kaos u hrvatskom gospodarstvu. Ne bi bilo ni ovako uspješne turističke sezone, rekao je Plenković.


Naglasio je da su “oni koji su dali kredit Agrokoru svi bili ili vjerovnici ili imatelji obveznica, i to prije uvođenja izvanredne uprave. To ne može promijeniti ni ovako nemušto napisani zahtjev. Zakon je bio najbolje rješenje koje se u tom trenutku moglo organizirati. Sada smo i od engleskog suda dobili potvrdu da je put kojim je Vlada krenula bio u cilju općeg hrvatskog interesa, ne jednog čovjeka ili jedne tvrtke, bio primjeren i pravi put, rekao je Plenković.





Saša Đujić pozvao se na tvrdnju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, izrečenu u Vukovara, da je u Hrvatskoj izvanredno stanje. “Ako vaša predsjednica kaže da je stanje izvanredno, onda je valjda tako. Samo to je razlog za vašu ostavku”, rekao je Đujić.



Također, naglasio je da je zahtjev oporbe pisan na “na jedan poprilično neoubičajen način i na vrlo čudnom hrvatskom jeziku kao da ste prevodil neki tekst, ne nužno s engleskog jezika”.


– Cijeli je sustav nakon izbijanja krize u Agrokoru bio pod prijetnjom nekontroliranog stečaja. Pred nama je bio gospodarski i financijski tsunami kakav Hrvatska još nije doživjela i nje mogla ni zamisliti. Morali smo zaustaviti proces koji bi rezultirao ogromnim troškovima za državni proračun, rekao je Plenković.