Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
25. siječnja 2020.
Isplati se

Andrej Plenković: Hrvatska od članstva u EU u plusu 15 milijardi

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 1. srpanj 2019. u 16:39 2019-07-01T16:39:42+02:00

Kada je naša vlada formirana imali smo devet posto ugovorenih sredstava iz europskih fondova, sada smo na 70 posto, ubrzavamo tempo i očekujemo da ćemo u ovoj financijskoj omotnici iskoristiti sva sredstva«, rekao je Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković osvrnuo se u ponedjeljak u Bruxellesu na 6. obljetnicu hrvatskog članstva u Europskoj uniji, od čega ima višestruke koristi.

Plenković je čestitao hrvatskim građanima na tom događaju, do čega je Hrvatska došla nakon dugogodišnjih nastojanja i mukotrpnih i zahtjevnih pregovora, koji su imali transformativan učinak na hrvatsko gospodarstvo, pravni susav, na usvojene vrijednosti i ekonomski razvoj.

»Mi smo oko 15 mlijardi kuna u plusu kada je riječ o uplatama i isplatama iz europskog proračuna, povećava se trgovinska razmjena, grade se brojni projekti, naročito infrastukturni – ceste, željeznice, mostovi, zračne luke, LNG termnal i na taj nam način članstvo u EU donosi velike pluseve.

Kada je naša vlada formirana imali smo devet posto ugovorenih sredstava iz europskih fondova, sada smo na 70 posto, ubrzavamo tempo i očekujemo da ćemo u ovoj financijskoj omotnici iskoristiti sva sredstva«, rekao je Plenković.

Rekao je da za šest mjeseci slijedi krunski dokaz hrvatskog članstva, predsjedanje Vijećem EU-a, za koje se Hrvatska aktivno priprema i tijekom kojeg je čeka veliki posao, po svemu sudeći i usuglašavanje Višegodišnjeg proračunskog okvira za razdoblje 2021.-2027.

»Nastojat ćemo, kao što smo to napravili i tijekom predsjedanja Vijećem Europe prošle godine, isprofilirati i međunarodno pozicionirati Hrvatsku u interesu jačanja našeg vanjskopolitičkog položaja«, rekao je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.