Ekipa s Markovog trga

Analiza prve godine Plenkovićeve Vlade: Što mislite, tko još s ove slike neće dočekati kraj mandata?

Jagoda Marić

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Običaj je da se premijer i njegovi ministri postroje na stepenicama u Saboru za prvo fotografiranje. Nije se još dogodilo da svi s fotografije dočekaju kraj mandata u Vladi



Nakon što dobiju povjerenje u sabornici i prisegnu da će svoje dužnosti obavljati časno i savjesno, običaj je da se premijer i njegovi ministri postroje na stepenicama u Saboru za prvo fotografiranje. Nije se još dogodilo da svi s fotografije dočekaju kraj mandata u Vladi. Tako je i s ljudima koji su 19. listopada prošle godine postali članovi 13. hrvatske Vlade. Njih šestero više nije u Vladi, a dvoje je promijenilo resore.


1. ANDREJ PLENKOVIĆ, predsjednik Vlade


U četiri mjeseca postao je predsjednik HDZ-a, doveo stranku do pobjede i složio Vladu s Mostom.


No, ona je trajala tek nešto više od pola godine. Je li Plenković »potjerao« Most iz Vlade zbog toga što su rušili jednog njegova ministra, ili je to iskoristio da se riješi mostovaca? Istina je vjerojatno negdje na pola.




Još čekamo da premijer otkrije što znači njegova vizija stabilnosti, socijalne pravde i pravne sigurnosti.


2. MARTINA DALIĆ, potpredsjednica i ministrica gospodarstva



Sigurno nije najomiljenija ministrica među HDZ-ovim strujama, ali se prometnula u prvu premijerovu suradnicu, nakon slučaja Agrokor.


Prepustio joj je donošenje zakona i nadzor nad procesom izvanredne uprave, a time je u njezine ruke stavio i sudbinu svoje Vlade.


3. DAVOR STIER, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova



S Plenkovićem je kritizirao Karamarkovo rušenje Vlade Tihomira Oreškovića i pokušaj preslagivanja bez Mosta, bio mu je jedan od prvih suradnika u osvajanju HDZ-a.


U lipnju je sam otišao iz Vlade kad je Plenković uspio učiniti ono što je Karamarko pokušavao – presložiti Vladu s HNS-om bez Mosta.


Zamijenila ga je Marija Pejčinović Burić.


4. DAMIR KRSTIČEVIĆ, potpredsjednik i ministar obrane



Iako je i on ponudio ostavku, jer su ga povrijedile kritike predsjednice Republike oko angažmana vojske u gašenju požara, Krstičević se predomislio.


To je zasad najupečatljiviji potez u njegovu mandatu. Kao i činjenica da mu premijer uglavnom odobrava sredstva koja traži za naoružanje.


5. IVAN KOVAČIĆ, potpredsjednik i ministar uprave



Kao zastupnik Mosta za vrijeme Oreškovićeve Vlade bio je najoštriji prema partnerima iz HDZ-a, ostala je upečatljiva njegova poruka HDZ-ovcima: »tko vas jebe«.


Nakon toga je ipak ušao i u drugu Vladu s HDZ-om, a potom i otišao. Zamijenio ga je Lovro Kuščević.


6. VLAHO OREPIĆ, ministar unutarnjih poslova



Dok je sjedio u Vladi, ali i nakon toga najotvorenije se suprotstavljao HDZ-ovcima.


Prvi mandat mu je protekao u otporima Tomislavu Karamarku. No, osim čarki s HDZ-om kratko je bio ministar da bi se reklo je li unaprijedio rad policije.


Naslijedio ga je Davor Božinović.


7. NADA MURGANIĆ, ministrica za demografiju, obitelj i mlade



Zasad je njezin mandat obilježen definicijom obitelji u prijedlogu novog Obiteljskog zakona, prema kojoj parovi bez djece nisu obitelj.


Premijer je naredio, a ona brzopotezno povukla zakon. Oporba traži njezinu smjenu.


8. TOMO MEDVED, ministar branitelja



Iako zakon o braniteljima nije postao ustavni zakon, Medved je tražio i dobio više novca za branitelje. Njegova je pozicija slična Krstičevićevoj, oni su ministri koji će, što god da učine imati premijerovu podršku, a za njihove će se resore uvijek naći novac.


Za razliku od obrazovanja, zdravstva ili socijale. Ipak, drže desno, braniteljsko krilo HDZ-a.


9. ZDRAVKO MARIĆ, ministar financija



Unatoč svemu još je tu, to najbolje opisuje njegovu trenutnu poziciju. Za jedan je glas preživio opoziv u Saboru, oporba najavljuje da će ponoviti tu inicijativu, a gotovo cijelu godinu i javnosti i politička scena bave se onim što je radio u Agrokoru, a ne onim što radi u Vladi.


Iako premijer hvali njegov ministarski učinak, pohvale ponekad dobije i iz oporbe, odluke o Marićevoj budućnosti donosit će na osnovu raspleta u Agrokoru.


10. GORAN MARIĆ, ministar državne imovine



Prvo je postao ministar pa je onda dobio ministarstvo. U državnoj imovini vlada kaos i sređivanje tog stanja je rudarski posao, ali nakon dosta burnog početka ministar se povukao u zavjetrinu i zasad je njegov najveći potez oduzimanje otoka Smokvice Ivici Todoriću.


11. OLEG BUTKOVIĆ, ministar mora prometa i infrastrukture



Imao je najviše konkurenata za svoju poziciju, ali je ostao na čelu najglomaznijeg resora, u kojem su i problematične tvrtke poput HŽ-a ili HAC-a.


Zasad nedostatak novca rješava povećanjem cijena cestarina, a ima sreću da mu se u resor slijeva najviše novca iz fondova EU-a.


12. ANTE ŠPRLJE, ministar pravosuđa



Vodio je resor koji se naziva rak-ranom hrvatskog društva, a kao i njegovi prethodnici i nasljednici ima malo ovlasti za intervencije.


Pravosuđe nakon njega nije ni bolje ni lošije. Tako će vjerojatno biti i kad završi mandat njegova nasljednika Dražena Bošnjakovića.


13. TOMISLAV TOLUŠIĆ, ministar poljoprivrede



Više nego otvoreno pokazuje želju da oživi domaću poljoprivredu, no metode mu nisu uvijek u skladu s europskim pravilima. Nisu ni ostalim ministrima u članicama EU-a, pa njima prolaze uredbe i zakoni koji su rubni iako Europska komisija najavljuje da će ih propitivati.


Za Hrvatsku to ne mora činiti, ministra premijer natjera da ih povuče čim se netko od susjeda požali.


14. NINA OBULJEN KORŽINEK , ministrica kulture



Njezino imenovanje izazvalo je najviše bure u HDZ-u, nakon Zlatka Hasanbegovića, dobar dio HDZ-ovaca to je shvatio kao opasno naginjanje prema ljevici.


Ipak, Obuljen je samo ublažila retoriku i strogo se drži tema iz kulture.


15. GABRIJELA ŽALAC, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova



Jednako je uspješna kao i njezini prethodnici u tome da na kraju ostane tajna koliko je novca iz EU-a Hrvatskoj odobreno, koliko je povučeno, ali je to uvijek više nego što su uspjeli postići prethodnici.


16. GARI CAPPELLI, ministar turizma



Iza Hrvatske je najuspješnija turistička sezona, ali tko bi se usudio reći da tako ne bi bilo i da je Plenković nekog drugog imenovao za šefa tog resora.


Cappelli nije mogao utjecati na povećanje poreza u ugostiteljstvu, ali ni na činjenicu da Hrvatska trenutno ubire i svojevrsnu sigurnosnu rentu.


17. SLAVEN DOBROVIĆ, ministar zaštite okoliša i energetike



U resor zaštite prirode koji mu je nekako prirodno pripadao, mostovci su inzistirali da Dobrović, dobije i energetiku. Dojam je da je sve to bilo malo previše za Dobrovića.


18. TOMISLAV ĆORIĆ, ministar rada i mirovinskog sustava



Dio HDZ-ovaca kaže da se u Vladu provukao kroz ušicu igle, no činjenica da mu je premijer ponudio resor u kojem je i energetika, pa tako i Ina, HEP ili Janaf, govori da Plenković itekako računa na Ćorića.


Ministar rada sada je Marko Pavić.


19. LOVRO KUŠĆEVIĆ, ministar graditeljstva i prostornog uređenja



Nije loše radio svoj posao prvih šest mjeseci, ali trebalo je napraviti prostora za ulazak HNS-ovca Predraga Štromara u Vladu, jer taj resor HNS-ovci svojataju u svim vladama, bez obzira tko im je partner. Sad je ministar uprave i čini se da se na prvoj poziciji ipak bolje snalazio.


20. PAVO BARIŠIĆ, ministar znanosti i obrazovanja



Kad je bilo jasno da Hasanbegović neće biti u Vladi, desni HDZ-ovi birači dobili su u Barišiću novu uzdanicu. Nisu ga mogle srušiti ni tvrdnje iz oporbe da je plagijator.


No, kad je trebalo privući HNS u Vladu, premijer je njegovu poziciju prepustio Blaženki Divjak, koju je za tu dužnost predložila stranka Ivana Vrdoljaka.


21. MILAN KUJUNDŽIĆ, ministar zdravstva



Ima najteži resor, a ponekad se čini da se oko toga najmanje uzbuđuje. Tu i tamo najavi neki novi namet, ali njegove se inicijative zaborave.


No, u jednom je u pravu, niti on odlučuje koliko će tko imati povlastica, niti koliko će tko doprinositi tom fondu, pa ključne probleme i ne može riješiti bez ostatka Vlade.