Što je dovelo do krize

Analiza Bloomberga: Agrokor je klasična priča o nediscipliniranom pozajmljivanju

Hina

Ivica Todorić, Foto:  Krunoslav Petric/PIXSELL

Ivica Todorić, Foto: Krunoslav Petric/PIXSELL

Todorić je propustio nekoliko mogućnosti da kompaniju dovede na stabilnije financijske noge, ocjenjuje Lutz Roehmeyer



ZAGREB Ivici Todoriću, vlasniku Agrokora, trebala je 41 godina da izgradi carstvo koje sada čini gotovo šestinu hrvatskog gospodarstva, no samo dva mjeseca panike na tržištu bilo je dovoljno da glavni kreditor, ruska državna banka koju vodi dugogodišnji saveznik Vladimira Putina, odluči kako je vrijeme za njegov odlazak, piše agencija Bloomberg.


Todorićev obiteljski biznis Agrokor klasična je priča o nediscipliniranom pozajmljivanju na tržištu u razvoju. To je također postala državna briga, pri čemu najveći kreditor, ruska Sberbanka sada odlučuje o sudbini te najveće kompanije u zemlji, koja je u članstvu EU-a i NATO-a.


Alarm je zazvonio u siječnju, kada je Agrokor najavio da ne može pozajmiti novac po povoljnim uvjetima, što je izazvalo rasprodaju njegovih obveznica jer su investitori već bili sumnjičavi oko sposobnosti Todorića da podmiri 5,7 milijardi eura svojih obveza prema investitorima i dobavljačima.




»To se vrlo brzo raspliće. Todorić je propustio nekoliko mogućnosti da kompaniju dovede na stabilnije financijske noge. Sberbank je bio primoran poduzeti korake kako bi kompanija nastavila poslovati«, ocjenjuje Lutz Roehmeyer, fond menadžer pri Landesbank Berlin Investments, koji drži Agrokorove obveznice.


Sberbank je požurio zaštititi svoje ulaganje koje premašuje milijardu eura, nudeći Todoriću pomoć u isplati obveza nekim dobavljačima koji pune police njegovih supermarketa.No sada, kada Agrokorovi problemi postaju sve jasniji, Sberbank traži svrgavanje Todorića kao uvjet za pomoć, piše Bloomberg.

Prekretnica zvana Mercator


Namjere ruske državne banke zabrinjavaju Hrvatsku, koja je naljutila Kremlj glasujući za sankcije EU-a zbog Putinovih akcija u Ukrajini i zbog svojih napetih odnosa sa Srbijom, ruskim najbliskijim saveznikom u regiji.


Agrokor nije samo najveći izvoznik u zemlji sa 4,2 milijuna ljudi nego je i najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta.


Putinov izaslanik u Zagrebu čini se da je potvrdio strahove investitora od ruskog miješanja diljem Europe, kada je prošloga mjeseca poduzeo neuobičajeni korak javno upozorivši na Agrokorov dug prema Sberbanku i manjoj ruskoj državnoj banci VTB-u, inače drugom najvećem kreditoru Agrokora.


»Zainteresirani smo pomoći kompanijama koje aktivno surađuju. Agrokor nije jedna od tih kompanija«, izjavio je ruski veleposlanik u Zagrebu Anvar Azimov.Čelnik Sberbanka Herman Gref u utorak je povukao neuobičajen korak i javno kritizirao veleposlanika, kazavši da su Azimove izjave »neprihvatljive«, posebice zbog toga što su uzrokovale ozbiljne fluktuacije na tržištu.

Gref, bivši ruski ministar gospodarstva, također je zanijekao medijske napise da želi iskoristiti Sberbankovu poziciju kao najvećeg Agrokorovog kreditora u osvajanju kompanije, nazvavši ih proizvodom »bolesnog uma«.


Hrvatska vlada čini se drži Grefa za riječ, te podupire napore za spas te kompanije s otprilike 7 milijardi dolara godišnjeg prihoda, brojnim dobavljačima i 60.000 zaposlenika, čak i pod rizikom da dopusti Sberbanci veći utjecaj na gospodarstvo.


Navodeći povijest razvoja Agrokora, Bloomberg ističe da je prekretnica vjerojatno nastupila 2014., kada je Todorić kupio slovenski Mercator Poslovni sistem u poslu vrijednom 1,3 milijardi eura, koji je financirao novim kreditima, uključujući 485 milijuna eura rizičnih zajmova koji predviđaju plaćanje kamata tek po dospijeću.


Ta oklada sada mu se osvećuje.


»Akvizicija Mercatora bila je nategnuta«, smatra Andrey Carrie, analitičar pri Stifel Nicolausu u Londonu.


Kako dodaje, Mercator nije uspio generirati profite prema očekivanjima Agrokora. Zajmovi kojima je realiziran sporazum, čija se cijena kretala iznad 80 ceti za euro na početku godine, sada je potonula na 20 centi, podaci su koje je prikupio Bloomberg.


»Slično je kao i kod navale na banke. Dobavljači su postali zabrinuti da je kompanija u nevolji i zatražili su hitne isplate, pogoršavši problem s likvidnošću«, pojašnjava Aleksej Gren, analitičar pri Exotix Partnersu u Londonu.


Moguć ‘win-win’ rasplet


I dok se nastavlja borba za spas Todorićeva poslovanja, iduća bitka – oko toga kako restrukturirati Agrokorov dug – tek treba započeti.


No, moglo bi biti i pozitivnih stvari u krizi koju je Todorić stvorio, barem za Rusiju, smatra Roehmeyer iz Landesbanke Berlin.


»Sberbankova daljnja uključenost u Agrokor dobitna je situacija i za Rusiju i za Hrvatsku. Sberbank štiti svoje ulaganje, a Rusija gradi utjecaj u zemlji gdje je imala malo veza, dok Hrvatska dobiva spašavanje najveće privatne kompanije i poslodavaca«, kazao je Roehmeyer.