Jačanje HDZ-a i moguć novi raskol u SDP-u

Analitičari: Josipović bi se mogao vratiti u SDP i povesti rat protiv Milanovića

Hina

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Možemo računati na to da će se Josipović vratiti u članstvo u stranci i povesti rat protiv Milanovića koji je, objektivno, ključni krivac njegovog izbornog poraza. Tu će početi erozija stranke«, smatra Gjenero



ZAGREB – Političke analitičare nije iznenadila pobjeda HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, a ove izbore okarakterizirali su kao uvertiru u parlamentarne izbore na kojima prognoziraju pobjedu iste političke opcije.


Politički analitičar Davor Gjenero smatra da je rezultat očekivano tijesan, kao što su očekivani pobjeda Grabar Kitarović te kraj jednog neuspješnog političkog mandata Ive Josipovića i slom njegove izborne strategije.


Treba, kaže, zaboraviti kolika je razlika. Legitimitet buduće predsjednice, ističe, ne ograničava činjenica da je njezina pobjeda pred predsjednikom Josipovićem tijesna kao niti činjenica da su određenu ulogu imali glasovi Hrvata koji ne žive u Hrvatskoj. »Sve je to dio izbornih pravila koje smo znali od ranije, a izbori su dobiveni sukladno tim pravilima«, naglasio je Gjenero.




Na njezinu pobjedu utjecalo je, kazao je, to što iza nje stoji politička organizacija koja je sve snažnija i ona se pobrinula ne za ključni kontingent njenih glasova, nego za to da joj se ne odliju glasovi desne margine.


Po njemu je bilo odlučno što je Grabar Kitarović cijelo vrijeme nastupala kao kandidatkinja političkog centra i što je nakon prvog kruga izbora stekla veliko samopouzdanje, nastupivši vrlo jasno državnički, ustrajajući na konceptu okupljanja.


»Nije uspjela Josipovićeva strategija antagonizacije zbog toga što Grabar Kitarović nije političarka koja antagonizira«, istaknuo je Gjenero.


Josipović je, po njegovom stajalištu, izgubio izbore iz nekoliko ključnih razloga – prvi je što je u izbore ušao kao kandidat stranke kojoj se stranačka infrastruktura i vlada u kojoj sudjeluje raspada. Drugi razlog je to što nije bio »džentlemen«, a treći je to što je pokušavao ponižavati protukandidate, a naročito izbornu pobjednicu. Četvrti je to što je pokušavao manipulirati izbornom procedurom i iskorištavati trenutnu poziciju i pokušavao od Vlade dobiti ustupke, kao npr. onaj s odgađanjem datuma izbora na onaj koji bi bio njemu primjereniji, a protivan je Ustavu. To je, ustvrdio je, kumulativno utjecalo na njegov poraz.


Gjenero je ocijenio da nakon promjene na Pantovčaku slijedi promjena u Saboru i u Banskim dvorima. »Čini mi se da noćas, unatoč tvrdoj retorici Vlade i premijera o tome kako su zadnja obrana demokracije, možemo računati na to da počinje raskol u SDP-u. Možemo računati na to da će se Josipović vratiti u članstvo u stranci i povesti rat protiv Milanovića koji je, objektivno, ključni krivac njegovog izbornog poraza. Tu će početi erozija stranke«, smatra taj politički analitičar.


Predviđa da budžet SDP-ovog ministra financija Borisa Lalovca neće proći u Bruxellesu pa se u ožujku zbog problema prekomjernog deficita i prekomjerne makroekonomske neravnoteže može očekivati potpuni slom Vlade, odnosno parlamentarni izbori u svibnju.


Iznenadila ga je izlaznost koja je, kako je istaknuo, bila viša nego što je očekivao. »Činilo mi se da će retorika Josipovića koja je bila antagonozirajuća, polučiti rezignacijom njegovog biračkog tijela. Njegovih glasača je izašlo nešto više na izbore nego što se moglo očekivati«, rekao je.


Politolog Boško Picula smatra da će pobjeda HDZ-ove kandidatkinje na predsjedničkim izborima definitivno dinamizirati političku scenu jer je Hrvatska ušla u godinu u kojoj bi se trebali održati parlamentarni izbori.


»Ovo je poticaj HDZ-ovoj koaliciji da još uvjerljivije nastupi na tim izborima«, rekao je Picula.


Smatra da je HDZ pobjedom na predsjedničkim gotovo osigurao pobjedu na parlamentarnim izborima.


S druge strane, kaže Picula, vladajuća Kukuriku koalicija će se u posljednjoj godini mandata suočiti s pitanjem legitimiteta prema biračima. »Ovo je poruka Josipoviću koliko i cjelokupnoj vlasti jer su ih birači percipirali kao jednu cjelinu«, kaže Picula.


Drži da je bilo za očekivati tijesan rezultat između dvoje kandidata koji je bio neizvjestan do samoga kraja izbora nakon izjednačene razlike od svega 1,3 posto u prvom izbornom krugu.»Izbori su pokazali da je hrvatsko biračko tijelo potpuno podijeljeno što se tiče podrške kandidatima, a tu nije samo riječ o podršci kandidatima nego i o političkoj podjeli zemlje na pola«, rekao je Picula.

Za njega bi svaki drugi rezultat bio iznenađenje u odnosu na ishod nedjeljnih izbora.


Profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Zdravko Petak ocijenio je relzultati izbora nisu iznenađenje i da se mogla očekivati tijesna pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović.


Komentirajući izborni rezultat koji je bio neizvjestan do samog kraja, Petak je rekao da se to moglo očekivati.


»Sve prognoze su govorile da će biti izuzetno tijesan rezultat. Nije iznenađenje tijesna pobjeda Grabar-Kitarović«, rekao je Petak u izjavi za Hinu.


»Ljudi koji mjere javno mnijenje ovih zadnjih pet-šest dana prije održavanja izbora su govorili doslovce o ‘mrtvoj utrci’, a sada hoće li biti jedan postotak više ili manje za nekoga, to se ne može predvidjeti«, rekao je Petak. Istaknuo je da se svakako moglo pretpostaviti da pobjednik dobiva najviše 52 posto glasova.


Upitan što po njegovom mišljenju slijedi nakon promjene na Pantovčaku, Petak je rekao da će nakon promjene na Pantovčaku sigurno biti nova situacija i za Vladu.


»Kolinda Grabar-Kitarović je više puta istaknula da će ona na neki način, unutar ovlasti koje joj Ustav dopušta, pokušati, ‘politički prodrmati tu Vladu’«, ustvrdio je Petak. Rekao je kako se Vlada »definitivno mora prenuti«, čak da je i rezultat bio drugačiji te da će to sigurno biti dodatni pritisak na Vladu.

Kazao je da bi možda predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila za to da se pokuša stvoriti nekakva politička platforma zajedništva na razini Hrvatske oko reformi. Ključno je vidjeti hoće li predsjednica Grabar-Kitarović i Vlada naći zajednički konsenzus.


»Do sada nikakvog ozbiljnijeg razgovora i suradnje o onim strateškim pitanjima razvoja Hrvatske između vladajuće koalicije i HDZ-a prije svega i njegovih koalicijskih partnera nije bilo. To je taj novi moment koji može biti posljedica ovih izbora«, ocijenio je Petak.


 Upitan što je po njegovom mišljenju uzrok gubitka izbora Josipovića i pobjede Grabar-Kitarović Petak je rekao je da su to apsolutno rezultati Vlade i činjenice da su birači koji su htjeli promjenu na Pantovčaku izrazito loše ocjenjivali Vladu.


 »Podrška Vladi je 20 posto, ocjene Vlade su izrazito loše, a Josipović je bio kandidat te političke opcije. On se nije znatnije založio za izmjene tih politika, s nekom vrstom pritiska. Izašao je naravno s konceptom ustavnih reformi, ali to je bilo u tom izbornom paketu«, rekao je.


 Ustvrdio je da je ključni moment gubitka izbora Ive Josipovića što je na neki način uvijek davao vrlo uvijene komentare lošim performansima vlade – izrazito lošim socio-ekonomskih pokazateljima, lošem zapošljavanju i iseljavanju mladih, iseljavanju liječnika, zatvaranju desetina tisuća obrta, deložacijama… »Ja mislim da je to ključni moment gubitka izbora Ive Josipovića«, istaknuo je Petak.


 Upitan kako komentira odaziv, rekao je da je nešto viši odaziv rezultat prije svega gotovo »mrtve utrke« između dvoje kandidata, a i jačeg prezentiranja sučeljavanja prije svega unutar televizijskih formata, nešto što je tipično za zapadne kampanje i to je praktički postalo vrsta obrasca koji ulazi polako i u hrvatski politički život.