Komentar nove predsjednice HUOJ-a

Ana Tkalac Verčič: ‘Zbog odluke o PR-u profitirat će i Vlada, a ne samo agencije’

Tihana Tomičić

Ana Tkalac Verčič autorica je knjige »Odnosi s javnošću« / Snimio Marko GRACIN

Ana Tkalac Verčič autorica je knjige »Odnosi s javnošću« / Snimio Marko GRACIN

Važno je da javna uprava kvalitetno komunicira svoje politike, ovo će podići razinu javne komunikacije na veći nivo i šire gledajući, poruka je Ane  Tkalac Verčič



RIJEKA    Angažiranjem uglednog PR stručnjaka Krešimira Macana kao vanjskog posebnog savjetnika premijera za strateške komunikacije, koji će na tom poslu početi raditi od Nove godine, omogućen je općenito rad PR agencija s Vladom i tijelima državne uprave.


Vlada je jučer to uredila i formalnom odlukom, a premijer Andrej Plenković je tu odluku donio nakon što su u Vladu stigla tri pisma iz strukovnih udruga koje se bave odnosima s javnošću i PR agencijama, poput Hrvatskog udruženja društava za tržišno komuniciranje (HURA) te Hrvatske udruge za odnose s javnošću.


Sve u blokadi


PR agencije, naime, smatraju da su svih ovih pet godina, otkako je tadašnji premijer Zoran Milanović to bio zabranio, bile poprilično zakinute u poslu jer nisu mogle slobodno raditi s državnim tijelima i tvrtkama.  U PR agencijama kažu kako je sve u blokadi i da ne rade nikakve poslove s državnim tijelima, a da je Vlada tanka kad je u pitanju vidljivost projekata i politika, posebno onih iz fondova EU-a. Mi smo jedina država članica EU-a koja ima takvu odluku, kažu u agencijama.




»Zahvaljujući visokospecijaliziranom znanju i kompetencijama, agencije za odnose s javnošću rapidno usvajaju svjetske komunikacijske prakse te su kao takve kompetentne svojim znanjima i iskustvom pridonijeti kvaliteti provedbe javnih politika i reformi te upravljanju kriznim situacijama i pitanjima od javnog interesa. Aktivna komunikacija s ciljanim javnostima  preduvjet je za uspjeh«, stoji u pismu HURA-e koje potpisuje Davor Bruketa, a u kojem se tražilo da Vlada povuče svoju staru odluku, što je jučer i učinjeno.


Bolja komunikacija


Nedavno izabrana predsjednica HUOJ-a Ana Tkalac Verčič vrlo je zadovoljna što je Vlada donijela ovu odluku.


– Zaista, jako smo zadovoljni, od toga će profitirati i agencije, ali i sama Vlada, što je puno važnije. Ona prethodna odluka bila je sramotna, nezapamćeni presedan u Europskoj uniji, ona je samo pridonosila dodatnoj netransparentnosti rada javne uprave. Uloga odnosa s javnošću je da građane informira što Vlada radi, važno je da javna uprava kvalitetno komunicira svoje politike, ovo će stoga podići razinu javne komunikacije na veći nivo i šire gledajući – kaže Ana Tkalac Verčič. Odgovara i na pitanje kako  Vlada općenito komunicira, s obzirom da gospodarski pokazatelji nisu loši, BDP raste, a ipak u anketama više od 70 posto građana misli da Hrvatska ide u krivom smjeru.


– U Vladi ne komuniciraju svi jednako, to bi trebalo uravnotežiti, ali dobro je da imaju svijest o tome da im treba bolja komunikacijska podrška. Ponekad vidimo čak i jako dobre ideje iz ove Vlade, ali one nisu dobro iskomunicirane, i samim time nemaju ni dovoljnu podršku. Čak i neki međunarodni problemi Hrvatske bili bi, po meni, umanjeni uz pažljiviju komunikaciju, pa i prema vlastitoj javnosti. U društvu postoji veliko nezadovoljstvo građana zbog dugotrajne krize, pa ni samo komuniciranje nije jedino koje će dati rješenja, ali građani će biti zadovoljniji budu li imali jasniju sliku o tome što Vlada poduzima – zaključuje.