Savez

Amsterdamska koalicija postigla dogovor o listi: Istarski župan Flego ide u Bruxelles?

Tihana Tomičić

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Veliki broj ključnih odluka koje se odnose na Istru, donosi se u Bruxellesu, a ne u Saboru. I zato smo se u stranci složili da je važno u EP-u imati osobu koja može predstavljati interese Istre, rekao nam je Valter Flego



RIJEKA Amsterdamska koalicija više-manje je postigla dogovor oko liste s kojom će nastupiti na izborima za Europski parlament krajem svibnja: savez u kojem su danas GLAS, IDS, HSS, HSU, PGS, Demokrati Miranda Mrsića i Laburisti, a mogli bi uskoro dobiti još novih članova, na toj listi će kao nositelj voditi IDS, a neslužbeno je potvrđeno da se radi o istarskom županu Valteru Flegi.


Nakon toga, na listi će biti aktualni eurozastupnik Jozo Radoš u ime GLAS-a, potom dr. Zoran Bahtijarević iz HSS-a, kao iznenađenje i novo ugledno ime blisko HSS-u koji će biti nezavisni kandidat, a na listi će biti i čelnik HSU-a Silvano Hrelja, jednako kao i čelnici HSS-a i GLAS-a, Krešo Beljak i Anka Mrak Taritaš, koji će biti predzadnji, odnosno zadnja na toj listi kao podrška i imena koja nose dodatne glasove. Na listi će biti i Damir Novotny kao HSS-ov kandidat, potom potpredsjednica GLAS-a Dijana Topčić-Rosenberg, a kandidata će imati i PGS, a bit će predstavljen danas u Rijeci. Mirando Mrsić podržava listu, ali neće biti na njoj.


Član Odbora regija


IDS će odluku o imenu nositelja liste formalno donijeti za desetak dana na Predsjedništvu stranke, a ako to bude župan Flego, kako se najavljuje, to međutim ne znači da bi se u Istarskoj županiji održavali novi izbori jer zakon jasno kaže da u drugoj polovici mandata u slučaju da župan iz nekog razloga ode, nema potrebe za novim izborima nego do kraja mandata posao vode zamjenici. Budući da bi konstituiranje novog saziva Europskog parlamenta bilo svakako nakon 1. srpnja ove godine, a upravo tada istječe dvije godine mandata župana Flege, jasno je da za Istru to ne bi bio nikakav potres, dapače, posao bi do kraja mandata nastavio voditi podžupan Fabrizio Radin, ili jedna od dviju zamjenica, Sandra Ćakić Kuhar ili Giuseppina Rajko.




Flego je inače već dugo aktivan u Bruxellesu kao član Odbora regija i potpredsjednik Odbora za zaštitu okoliša, a iako nam nije htio potvrditi da će baš on biti nositelj, dok stranka to ne odluči službeno, rekao je sljedeće: »Važno je reći da se iznimno velik broj ključnih odluka koje se odnose na Istru, donosi u Bruxellesu, a ne u hrvatskom Saboru. I zato smo se u stranci složili da je važno u Europskom parlamentu imati osobu koja itekako zna i može predstavljati interese Istre. Tu govorimo o oko 80 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2027. koje su nam na raspolaganju iz europskog proračuna, također tu je i pitanje granica, i zbilja niz drugih važnih pitanja za Istru bitnih za svakodnevni život. Više od dvije trećine odluka koje se tiču Istre donose se u Bruxellesu, i mi u IDS-u dobro znamo odvagnuti prioritete – kaže Flego.


Ulazak siguran


IDS je dosad u EP-u predstavljao Ivan Jakovčić, ali nakon što je otkrivena povezanost između njega i tvrtki u vlasništvu Danka Končara, koji je trebao biti strateški partner u Uljaniku, a na kraju je sve neslavno završilo, Jakovčić više neće biti kandidat IDS-a, već je to Flego, kao trenutno najjače stranačko ime, uz šefa stranke Borisa Miletića. Njegov ulazak u EP je praktički siguran, jer je u koaliciji dogovoreno da IDS ima prvo mjesto na listi.Amsterdamska koalicija privlači sve više stranaka članica, što je rezultat slabljenja SDP-a na lijevom centru, ali čini se da se Dalija Orešković iz START-a ipak neće pridružiti tom savezu jer »smatra da su postojeći članovi svoje adute već ranije potrošili«.