Ignoriranje ili...

Američkog izaslanika za pitanja Holokausta nisu primili ni predsjednica, ni premijer, ni ministri

Boris Pavelić

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Posjet posebnoga američkog izaslanika za pitanja Holokausta stiže uoči komemoracije žrtvama ustaškog logora smrti u Jasenovcu, koju će židovske organizacije, u znak prosvjeda protiv revitalizacije ustaštva, već drugi put za redom održati mimo službene državne komemoracije



Premda je situacija s “pitanjima Holokausta” u Hrvatskoj bez ikakve sumnje lošija nego lani, ove godine nijedan hrvatski visoki dužnosnik neće primiti posebnoga američkog izaslanika za pitanja Holokausta.


Prošle godine, posebnoga američkog izaslanika Nicholasa Deana primila je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja je prigodu iskoristila da pred kamerama javno, čak dva puta, osudi ustaštvo.


Ove godine međutim, kako smo jučer javili, Deanov nasljednik Thomas K. Yazdgerdi boravi u Zagrebu dva dana, danas i jučer, i to baš u vrijeme kada je predsjednica Republike – u Švedskoj.




Predsjednik vlade Andrej Plenković također se neće sastati s Yazdgerdijem, a to neće učiniti nijedan ministar.


Kako smo jučer doznali iz vladina ureda za odnose s javnošću, američkog je gosta jučer primila državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić, a danas će razgovarati s predstojnikom premijerova ureda Davorom Božinovićem. Yazdgerdi se će sastati i s predstavnicima židovske zajednice u Hrvatskoj.


Kao i prošle godine, posjet posebnoga američkog izaslanika za pitanja Holokausta stiže uoči komemoracije žrtvama ustaškog logora smrti u Jasenovcu, koju će židovske organizacije, u znak prosvjeda protiv revitalizacije ustaštva, već drugi put za redom održati mimo službene državne komemoracije.


Prošle godine, međutim, situacija je ipak bila bolja: u Jasenovcu još nije bilo ploče s ustaškim pozdravom, a u središtu Zagreba nije još bio ni održan proustaški marš sa stotinjak sudionika, na kojemu su nosili američku zastavu.


Isto tako, javnost u proteklih godinu dana nije čula ništa o povratu imovine koju su Židovima otele ustaše, pa će biti zanimljivo čuti što o svemu tome misli izaslanik administracije predsjednika Donalda Trumpa.