Posao vrijedan 21 milijun dolara

Američki ratni brod “USS Mount Whitney” opet dolazi na remont u “Viktor Lenac”, ostaje do srpnja

Orjana Antešić

Ugovorni rok za završetak radova na »USS Mount Whitneyju« je 179 dana / snimka D. ŠKOMRLJ

Ugovorni rok za završetak radova na »USS Mount Whitneyju« je 179 dana / snimka D. ŠKOMRLJ

Američki ratni brod ponovo u »Lencu«Riječ je o opsežnom poslu koji »Lencu« nosi gotovo 21 milijun dolara, a uz dodatne radove, vrijednost bi mogla biti još veća



Zapovjedni brod američke 6. flote »USS Mount Whitney« sa dvjestotinjak članova posade danas ponovno dolazi na veliki remont u brodogradilište »Viktor Lenac«, gdje će se zadržati sve do srpnja iduće godine. Kao što je poznato, Američka ratna mornarica prije nekoliko mjeseci ponovno je odabrala ovo kvarnersko brodogradilište za drugi veliki »upgrading« ovog ratnog broda, kojima se »USS Mount Whitney« želi dodatno osuvremeniti i produljiti mu radni vijek.


Kao i prije dvije godine, kada je u Martinšćici odrađena prva faza planiranih zahvata na »USS Mount Whitneyju«, i sada je riječ o obimnom poslu koji »Lencu« nosi gotovo 21 milijun dolara, uz otvorenu opciju za dodatne radove za kojima će se iskazati potreba tijekom ovog zahvata, pa bi vrijednost posla u konačnici mogla biti veća za još nekoliko milijuna dolara. Po istom je principu dogovoren i prošli »upgrading« kada je konačni iznos obavljenih radova na »USS Mount Whitneyju« premašio 30 milijuna dolara.


Sve spremno za posao


Kako doznajemo od voditelja prodaje u »Lencu« Branka Mataije, u brodogradilištu je sve spremno za prihvat broda i njegove posade od kojih će veći dio, njih oko 170, biti smješteno na kruzeru »Delphin« na kojem su marinci boravili i prošli put. Kruzer je angažiralo brodogradilište jer je smještaj posade sastavni dio cijelog ovog posla i ugovora. »Delphin« je već neko vrijeme na vezu u »Lencu«, a o komforu Amerikanaca brinut će i tridesetak članova posade »Delphina«, koji ostaju tijekom cijelog njihovog boravka na brodu.




Već nekoliko dana nakon dolaska, američki ratni brod ulazi u »Lenčev« veliki dok u kojem će ostati sve do konca travnja iduće godine. Najveći zahvati koji će se obaviti na ovom brodu tiču se izmjene dijela komunikacijske opreme, uz prateće kabliranje, a promijenit će se i dijelovi dotrajale čelične strukture ovog ratnog broda, sveukupno negdje oko 200 tona čelika. Kompletno će se nanovo urediti i šezdesetak kabina marinaca, a u planu je i izmjena statvene cijevi kroz koju prolazi osovinski vod. No, to su, ističe Mataija, samo oni najkrupniji poslovi jer je još čitav niz drugih manjih zahvata koji će se raditi na brodu.


Timovi Amerikanaca


Ugovorni rok za završetak radova je 179 dana, uz opciju još 30 dodatnih dana, što znači da »USS Mount Whitney« ostaje u Martinšćici do sredine srpnja iduće godine. Osim većeg dijela posade koji ostaje na kruzeru i zbog kojih će ulaz u »Lenac« sada postati najfrekventnije taxi stajalište u Rijeci i okolici, u riječkim i opatijskim hotelima boravit će timovi Amerikanaca, njih nekoliko desetaka, koji će obavljati svoj dio posla u sklopu ovog »upgradinga« na »USS Mount Whitneyju«. To se ponajprije odnosi na instaliranje nove opreme za komunikaciju i nadzor na ovom zapovjednom brodu njihove 6. flote.


Kako doznajemo, Amerikanci na »USS Mount Whitneyju« planiraju još dva »upgradinga«, jedan manji koji je u planu za 2018. godinu te završni u 2019. godini.