Odbila gay par

Američka matičarka završila u zatvoru: Hrvatski matičar kojem bi zasmetao istospolni brak dobio bi otkaz

Ljerka Bratonja Martinović

Službenica iz Kentuckyija pozivala se na Božju volju / Foto REUTERS

Službenica iz Kentuckyija pozivala se na Božju volju / Foto REUTERS

Zakon o životnom partnerstvu u slučaju kršenja obveza matičara predviđa opomenu, suspenziju dijela plaće ili u krajnjem slučaju, otkaz



ZAGREB  Američka matičarka Kim Davies koja je, pozivajući se na Božju volju, istospolnom paru odbila izdati dozvolu za sklapanje braka, završila je u zatvoru zbog nepoštivanja suda. Spomenuta je službenica iz Kentuckyija odbila izdavati bračne dozvole nakon što je Vrhovni sud u lipnju utvrdio da prema američkom ustavu istospolni parovi imaju pravo na brak.


Pobunjenoj službenici prvostupanjski je sud naložio da mora obnašati državnu službu bez obzira na vjerska uvjerenja, na što se ova žalila, tražeći od Vrhovnog suda da joj privremenom mjerom omogući pravo uskraćivanja bračne dozvole istospolnim parovima. Vrhovni sud je njen zahtjev u ponedjeljak odbio, a savezni prizivni sud odredio joj je zatvorsku kaznu zbog nepoštivanja sudske odluke da mora raditi svoj posao.


Više vjenčanja 


U Hrvatskoj istospolni parovi nemaju pravo na brak, ali pred matičarem mogu zasnovati životno partnerstvo. Dosad se tako u Hrvatskoj vjenčalo više istospolnih partnera, a nitko od matičara nije se izjasnio da ga vjerska ili bilo kakva druga uvjerenja sprečavaju u obavljanju tog čina. Da jest, odgovarao bi sukladno Zakonu o životnom partnerstvu, koji u slučaju kršenja obveza matičara predviđa izricanje opomene, suspenziju dijela plaće ili u krajnjem slučaju, otkaz. 




Kad se spomenuti zakon donosio, dio matičara pokušao je pronaći zakonske osnove za priziv savjesti tvrdeći kako se vjenčavanje istospolnih partnera, odnosno sklapanje životnih partnerstva, kosi s njihovim uvjerenjima. Prema tadašnjoj procjeni Udruge matičara Zagrebačke županije, na priziv savjesti kod takvih vjenčanja bio bi spreman svaki drugi matičar.  


SDP-ovac Peđa Grbin, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, ocjenjuje da problema sa sklapanjem istospolnih brakova u Hrvatskoj dosad nije bilo jer su matičari svjesni da kao državni službenici moraju provoditi zakon.  


– Bilo je i nebuloznih ideja poreznika da nešto neće provoditi, ali je sud to brzo riješio, a Lalovac srezao. Što se ove vlade tiče, zakon je jasan i mora se provoditi, a tko smatra da zakon nije dobar, ima Ustavni sud i druge mehanizme. Američka je odluka pokazala da i velike demokracije postupaju na isti način i da državni službenici koji ne provode zakon moraju računati s kaznom – tumači Grbin. 


Priziv savjesti 


Činjenica je da se, za razliku od matičara, liječnicima dopušta priziv savjesti, te da se oni u Hrvatskoj danas uspješno koriste tim mehanizmom da bi, pozivajući se na uvjerenja, izbjegli obavljanje induciranih pobačaja u bolnicama u kojima rade. Riječ je, međutim, o dvije različite kategorije, jer su matičari državni službenici, a liječnici nisu. 


– Liječnici imaju nešto drukčiji status, iako imam dvojbe oko toga treba li liječnicima dopustiti priziv savjesti kod abortusa. Ali i to ćemo jednog dana riješiti, veli Grbin.  


Kad je riječ o istospolnim partnerstvima, pravo matičara na priziv savjesti zagovarali su iz oporbenog HDZ-a. Kada bi, ako dođe do smjene vlasti, ta stranka odlučila mijenjati postojeći zakon, bilo bi im pametno najprije pročitati recentne odluke Europskog suda za ljudska prava pa će im biti jasno da im to neće poći za rukom, poručuje Grbin. 


– I Italija je dobila po prstima jer nije regulirala pravo na istospolne zajednice, a ne treba nas iznenaditi ako za pet ili 10 godina stigne odluka Europskog suda koji će istospolno partnerstvo zamijeniti brakom – zaključuje Grbin.