O presudi Trgovačkog suda

Aleksić: Pokušat ću pitanje privatnih tužbi dužnika u švicarskim francima riješiti zakonskim rješenjem

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Goran Aleksić je dužnicima savjetovao da se obrate udruzi Franak koja će organizirati odvjetnike koji se razumiju u tu tematiku



ZAGREB Saborski zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić izjavio je u četvrtak da će pitanje pokretanja privatnih tužbi dužnika u švicarskim francima, na koje imaju pravo time što je Visoki trgovački sud potvrdio presudu Trgovačkog suda o ništetnosti valutne klauzule u slučaju kredita u švicarskim francima koje su banke davale od 2004. do kraja 2008. – pokušati riješiti zakonskim rješenjem te je dužnicima savjetovao da se obrate udruzi Franak koja će organizirati odvjetnike koji se razumiju u tu tematiku.


Visoki trgovački sud odbio je žalbe tuženih banaka kao neosnovane i potvrdio presudu Trgovačkog suda o ništetnosti valutne klauzule u slučaju kredita u švicarskim francima koje su banke davale od 2004. do kraja 2008. godine.


Sudac Radovan Dobronić 4. srpnja 2013. presudio je da je svih osam tuženih banaka ugovaralo nepoštenu i zbog toga ništetnu ugovornu odredbu o valutnoj klauzuli CHF te nepoštenu i zbog toga ništetnu ugovornu odredbu o promjeni kamatne stope odlukom banke u svim potrošačkim ugovorima o kreditu ugovorenim između 10. rujna 2003. i 31. prosinca 2008. godine.




»Potvrđena je odluka suca Dobronića. Trebala je biti potvrđena prije šest godina, nažalost nije bila. Ova presuda Visokog trgovačkog suda znači da svi dužnici koji su imali kredite s valutnom klauzulom CHF i s promjenjivom kamatnom stopom imaju pravo na temelju kolektivne presude pokrenuti privatne sudske postupke i dobiti kompletnu razliku tečaja, preplaćene kamate i pripadajuću zateznu kamatu. Drugim riječima, ispast će kao da moraju vratiti kredit koji su dignuli u kunama i ništa više, bez kamate, tečaja, ičega«, rekao je Aleksić novinarima ispred Vlade.


Za očekivati je, kaže, da veliki broj dužnika neće pokrenuti sudske sporove, iako imaju pravo na novac, no osobno će pokušati da se to riješi zakonskim rješenjem jer se radi o velikom broju dužnika, njih 120.000.


»Nastojat ću da se donese zakonsko rješenje kojim će to biti rješeno, no skeptičan sam oko toga jer znam kako sam dosad prolazio«, dodao je.


Aleksić je poručio da se radi o jednostavnoj tužbi jer se poziva na kolektivnu presudu koja je obvezujuća za sve sudove i »jednostavnije tužbe od ove nema«.


Dužnicima savjetuje da se obrate udruzi Franak koja će, ističe, organizirati odvjetnike koji znaju taj posao raditi te će u udruzi davati ljudima popis tih odvjetnika da sami izaberu s tog popisa odvjetnika koji im najbolje odgovora.


 »Bit ćemo oprezni u tom smislu i nastojati da ti odvjetnici koji budu na popisu budu stvarno oni koji razumiju tematiku«, naglasio je.


Na pitanje kako su došli do procjene oko 10 milijardi kuna koje bi svi dužnici da tuže, banke trebale vratiti građanima, Aleksić je istaknuo da se radi o izračunu ugrubo koji ne mora biti točan, ali je tu negdje.