Novi krug

Albanska zastupnica potpisala platformu pa odustala: Lekaj Prljaskaj izabrala Bandića

Dražen Ciglenečki

Članica HNS-a i direktorica pravnih poslova u Vodovodu Žrnovnica u Novom Vinodolskom navodno će pomoći zagrebačkom gradonačelniku da formira klub u Saboru iako je već potpisala  i zajedničku programsku platformu Kluba zastupnika nacionalnih manjina



Na prvi krug konzultacija u Uredu predsjednice, premijer Zoran Milanović neće donijeti potpise zastupnika koji ga podržavaju za mandatara, no Kolinda Grabar-Kitarović će od šefova stranka čuti da ih je zasad 67. Još se ne zna hoće li predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nositi na Pantovčak potpise koje je prikupio u Domoljubnoj koaliciji, koja ima 59 zastupnika. 


Gospodarski pojas


No, danas će od tih konzultacija ipak biti zanimljiviji nastavak pregovora predstavnika Mosta s koalicijom Hrvatska raste i HDZ-om. Praktično preko noći Most je kao jedan od najvažnijih uvjeta za podršku novoj Vladi istaknuo proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, o čemu će se od ranih jutranjih sati, pored izbornog i političkog sustavu te kulturi, razgovarati u sjedištima SDP-a i HDZ-a.



Samo žele čuti što više mišljenja


HDZ bi Mostu mogao biti bliži i kad je u pitanju njihova želja da Vladu vodi stručnjak prihvatljiv svima. Na pitanje koja opcija će im biti prihvatljivija ako ne bude moguće sastaviti Vladu u kojoj bi bili i HDZ i SDP, Božo Petrov je neku večer objasnio da će to biti oni koji pristanu na njihove uvjete, provođenje reformi i stručnu Vladu. Iako se u političkim kuloarima spekulira da su iz Mosta već razgovarali s pojedinim stručnjacima koji bi mogli voditi Vladu HDZ-a i Mosta, Grmoja tvrdi da komuniciraju s brojnim stručnjacima isključivo o svojem gospodarskom programu, želeći čuti što više mišljenja. 





– Jedan od najvažnijih uvjeta za podršku novoj Vladi jest proglašenje isključivog gospodarskog pojasa (IGP), priopćili su jučer iz Mosta. Iz toga bi se moglo zaključiti da strana koja bi čak prihvatila sve ranije prijedloge Mostovih reformi, neće dobiti njihovu potporu ako ne pristaje i na proglašenje IGP-a. S obzirom da je prošle godine Vlada Zorana Milanovića odbila zahtjev za proglašnje isključivog gospodarskog pojasa, čini se kao da Most novim uvjetom izlazi da bi ih koalicija Hrvatska raste odbila, kako bi potom mogli postići dogovor s Domoljubnom koalicijom. Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja tvrdi da to nije točno te da su obje političke opcije, možda HDZ i više, krive zato što Hrvatska jače ne koristi svoja prava na moru.


– Nije ovo nikakvo naginjanje prema HDZ-u. I jedni i drugi su jednako krivi, možda HDZ i više zato što nismo zaštitili svoje interese. Sada isti oni činovnici koji su u vrijeme HDZ-a tvrdili da to proglašenje nije moguće isto govore i Milanoviću, kaže Grmoja. Budući da se HDZ prošle godine zalagao za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, to bi moglo olakšati izbor Mostu, ali Grmoja odgovara da to nije tako, jer da se HDZ uvijek za takve stvari zalažu u oporbi, ali da »ništa ne čine da se to i dogodi«. U koaliciji Hrvatska raste jučer su intenzivno razmišljali tko bi bio njihov najpogodniji pregovarač o IGP-u i izabrali su zamjenika ministrice vanjskih poslova Joška Klisovića. »Doista ne znamo kakvu bi kvalitetu Hrvatskoj donio taj pojas, ali ozbiljno ćemo pristupiti pregovorima i saslušati argumente Mosta«, rekao nam je jedan dužnosnik SDP-a. 


Manjine u sjeni


Pomalo u sjeni iznenadnog Mostovog guranja u prvi plan isključivog gospodarskog pojasa, sedmero zastupnika nacionalnih manjina sastalo se u Saboru i potpisalo podršku Zoranu Milanoviću kao mandataru, čime je on došao do brojke od 67 potpisa. Kao što se nagađalo zadnjih dana, albanska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj pokolebala se, nije jučer došla na sastanak i nju više ne smatraju članicom Kluba. 



Muke s Petrinom


U Mostu priznaju da Stipe Petrina nije, premda im je to najavio, demantirao izjave Slobodnoj Dalmaciji da bi 75 posto zastupnika Mosta radije podržalo Vladu sa SDP-om, a da Božo Petrov to ne dopušta, jer je nečiji projekt. Zasad za Petrinu ipak neće biti sankcija, a Grmoja ističe da im o tom slučaju još predstoji razgovor s Petrinom. Na naše pitanje hoće li dematirati spomenuti intervju, Petrina nam je odgovorio da će se »sve što se njega tiče znati na vrijeme«.



– Mi smo se dogovorili da ćemo dati podršku koaliciji Hrvatska raste, odnosno mandataru Zoranu Milanoviću. Pozvana je bila i zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, a za sve ostalo pitajte nju, rekao je novinarima zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi. Prije desetak dana, Ermina Lekaj Prljaskaj bila je na prvom sastanku zastupnika nacionalnih manjina i na kasnijem razgovoru s Milanovićem. Potpisala je tada i programsku platformu zajedničkog Kluba, ali njezin jučerašnji nedolazak ostali zastupnici smatraju potvrdom da ona ne želi biti u Klubu. Tako će Ermina Lekaj Prljaskaj biti prva zastupnica neke od nacionalnih manjina koja već na početku mandata neće biti u njihovom Klubu. Presudno su na nju, neslužbeno se doznaje, utjecali šefovi albanskih udruga u Hrvatskoj, koji su je odvratili od potpore Milanoviću, iako je Ermina Lekaj Prljaskaj članica HNS-a. Ona jučer nije odgovarala na telefonske pozive, ali vjerojatno će  dogovoriti suradnju s Milanom Bandićem, kojem jedan zastupnik nedostaje za formiranje kluba. Možda u cijeloj priči nije nebitna ni činjenica da je ona direktorica pravnih poslova u Vodovodu Žrnovnica u Novom Vinodolskom, u kojem je gradonačelnik Oleg Butković, član predsjedništva HDZ-a.