Protiv TTIP-a

Aktivisti trojanskim konjem upozorili na “opasni” trgovački ugovor

Hina

Foto D: KOVAČEVIĆ

Foto D: KOVAČEVIĆ

Trgovinski sporazum između SAD-a i EU-a opasan je te stavlja interese korporacija ispred interesa društva, zdravlja i okoliša, a interesi građana i planete moraju biti ispred interesa korporacija, središnja je poruka



ZAGREB - Građanske neprofitne organizacije u srijedu su na Trgu bana Josipa Jelačića instalirale osam metara visokog trojanskog konja koji simbolizira ugovor Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP) i time pozvali građane da potpišu peticiju protiv ugovora.


Aktivisti su na transparentima imali poruke “Klonirana piletina, Toksične kemikalije, GMO, Hormonska govedina, Privatizacija, Korumpirani sudovi…”.


Trgovinski sporazum između SAD-a i EU-a opasan je te stavlja interese korporacija ispred interesa društva, zdravlja i okoliša, a interesi građana i planete moraju biti ispred interesa korporacija, središnja je poruka.




Zelena akcija/ Friends of the Earth Europe (FoE) Croatia s potporom GONG-a, Baze za radničku inicijativu i demokraciju (BRID) i Zaustavimo TTIP udružili su se kako bi upozorili građane da ugovor može narušiti teško uspostavljene standarde zaštite ljudskih prava i okoliša.


Rasprava Europske komisije u kojoj je sudjelovalo 150.000 građana pokazala je kako 97 posto građana ne želi da tvrtke dobiju mogućnost tužiti države putem korporacijskih sudova, a peticiju protiv TTIP-a potpisalo je gotovo 2 milijuna građana.


“Prilagođavanje europskih standarda znatno nižim američkim, moglo bi rezultirati širenjem GMO-a, uvozom mesa tretiranog hormonima ili dobivenog od kloniranih životinja, odobravanjem uporabe pesticida zabranjenih u EU” kazao je Dean Derežić iz organizacije Zaustavimo TTIP. Naveo je kako Slovenija već ima ekonomsku analizu utjecaja TTIP-a koja govori da ugovor više šteti nego daje, dok hrvatska Vlada ne čini ništa, upozorio je. U Europi 1200 spojeva zabranjeno je koristiti u kozmetici, dok je u SAD-u taj broj tek 19, dodao je.


Kapitalistički monopoli, korporacije i TTIP srozavaju radnička prava na razinu najnazadnijih američkih saveznih država gdje čak postoji i zakonski temelj za zabranu sindikalnog okupljanja, upozorili su aktivisti.


Protivljene TTIP-u i CETA-i raste iz dana u dan, a borbu protiv ugovora podržale su zemlje poput Njemačke, Francuske, Austrije… To je najveći sporazum o slobodnoj trgovini koji se vodi u tajnosti što narušava same temeljne vrijednosti Europske unije – demokraciju i transparentnost, kazao je Duje Prkut iz GONG-a.


Trgovinska razmjena dviju najmoćnijih privreda svijeta snižavanjem ili potpunim uklanjanjem carina, trebala bi rezultirati novim gospodarskim zamahom, no time se uklanjaju prepreke i može doći do deregulacije i snižavanja standarda na svim područjima, kazao je Prkut.


EU politika “nulte tolerancije” prema GMO kontaminaciji u uvoznoj hrani i sjemenu, promijenit će se ako se potpiše ugovor, istaknula je Marija Hanževački iz Nezavisnih hrvatskih sindikata. Lobisti pokušavaju progurati manje stroga pravila za uvoz GMO-a tvrdeći da predstavljaju prepreku, ali se može dogoditi da građani neće znati sadrži li hrana koju kupuju GMO. Sve bi moglo imati negativnih posljedica i po lokalnu poljoprivrednu proizvodnju, kao i po radnike, dodala je. Deregulacija financijskog sektora, kao i smanjivanje radničkih prava, mogli bi dovesti do pogoršanja trenutne ekonomske i socijalne krize, upozorava Hanževački.


Iako su aktivisti tražili dozvolu grada za okupljanje i “performans” nisu je dobili, pa ih je komunalno redarstvo upozorilo na nedostatak papirologije, što je rezultiralo manjom kaznom.


Okupljeni su se mogli okrijepiti veganskom hranom koju je pripremio kolektiv “Hrana, a ne oružje”.