Veliko ispitivanje

Ako netko ne voli pomicanje sata, onda su to Hrvati. Nas 90 posto tako je glasalo u europskoj anketi

P. N.

Foto Reuters

Foto Reuters

Na pitanje o osobnim iskustvima s pomicanjima samo, samo 12 posto Hrvata odgovorilo je da su ona vrlo pozitivna ili pozitivna



RIJEKA Europljani ne vole pomicanje sata, pokazali su preliminarni rezultati javnog savjetovanja o sezonskom pomicanju satova u Europi, koje je objavila Europska komisija. Među Europljanima, kojih je glasovalo 4,6 milijuna, gotovo pa prednjače, pak, Hrvati. 


Čak 90 posto hrvatskih ispitanika izjasnilo se za ukidanje polugodišnjih pomicanja satova. To je više od europskog prosjeka, koji iznosi 84 posto, a od Hrvata pomicanje satova više nevole samo Finci i Poljaci, koji su s 95 posto bili za ukidanje, te Španjolci (93 posto)  i Litvanci (91 posto).


Na pitanje o osobnim iskustvima s pomicanjima samo, samo 12 posto Hrvata odgovorilo je da su ona vrlo pozitivna ili pozitivna.




Jedini koji bi zadržali sadašnji sistemi su Grci i Ciprani, kod kojih je 56 i 53 posto ispitanih tako glasoval. Inače, od 4,6 milijuna ispitanih, najviše ih i to tri milijuna dolazi iz Njemačke, dok su Francuzi i Talijani sudjelovali u malom broju.


Kako bilo, Europska komisija objavila je da će poslušati glas naroda i predložiti promjenu direktive, no konačnu odluku donosi svaka država zasebno. 


Posljednje 32 godine u cijeloj EU satovi se pomiču za jedan sat unaprijed posljednje nedjelje u ožujku te jedan sat unazad posljednje nedjelje u listopadu.


Na pitanje o tome kakva su osobna iskustva s pomicanjima sata tek je oko 12 posto Hrvata odgovorilo da su ona vrlo pozitivna ili pozitivna.