Predsjednik odgovara premijerki

Ako Kosor misli da kršim Ustav, neka zatraži moj opoziv

Nataša Božić

Gospođa premijerka je pravnica, HDZ ima mnogo pravnika, i ne bi im trebao biti problem pročitati i razumjeti što piše u Ustavu



ZAGREB - Hrvatska nije polupredsjednička, nego parlamentarna demokracija«, poručila je premijerka Jadranka Kosor ovoga vikenda predsjedniku RH Ivi Josipoviću dajući mu do znanja da sazivanje stranaka na Pantovčak smatra uplitanjem u ovlasti Vlade i stvaranjem dojma izvanrednog stanja u zemlji. U razgovoru za Novi list predsjednik Josipović odgovara na te kritike.


Kako komentirate optužbe premijerke da ste time prekršili ovlasti koje Vam daje Ustav? Na temelju kojih ustavnih odredbi ste sazvali konuzultacije?


– Institucija Predsjednika Republike je državna, pravna i politička funkcija. Ustav to vrlo jasno govori kada u članku 93. stavak 2. govori kako se predsjednik brine za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti. Procijenio sam da je stabilnost Hrvatske na kušnji zbog ozbiljne gospodarske krize, nezadovoljstva građana, pada potpore građana državnim institucijama – posebno Vladi. Sazvao sam ih zbog potrebe da se konačno odlučno privedu pregovori s EU kraju, pa i zbog zastoja u dijalogu na našoj političkoj sceni. Gospođa premijerka je pravnica, HDZ ima mnogo pravnika, i ne bi im trebao biti problem pročitati i razumjeti što piše u Ustavu.




Hoćete li nakon ovih kritika ipak opreznije ići u političke inicijative?


– Da budemo jasni, konzultacije sa strankama sam provodio i prije, provodit ću ih i ubuduće. Ako neka stranka ne želi sudjelovati, ne mora. Građani će to znati cijeniti. Koristit ću sve primjerene kanale komunikacije koji mi omogućuju da ostvarim zadaću koju Ustav stavlja pred predsjednika. I u tome me neće spriječiti ni sadašnja, ni bilo koja buduća vlada. Građani su me izabrali da u njihovo ime, kako to i Ustav kaže, brinem o stabilnosti i usklađenosti državne vlasti i ja ću to beskompromisno uvijek činiti. Istina, Ustav predsjedniku ne daje ovlasti da neposredno reagira i otkloni uzroke nestabilnosti. Ali, predsjednik to može nastojati kroz političko djelovanje i ja ću to svakako na tome ustrajati. Ako premijerka ili bilo tko misli da time kršim Ustav, imaju jasnu proceduru kako pokrenuti pitanje moga opoziva. 


Cijeli razgovor s predsjednikom Ivom Josipovićem pročitajte u Novom listu u ponedjeljak, 14. ožujka 2011.