HTZ, Novi list i Glas Istre

Akcija Najiznajmljivač: Sve ljepote kolijevke hrvatskog turizma

Edi Prodan

Prelijepa Liburnija s balkona Vosille / Foto: R. BRMALJ

Prelijepa Liburnija s balkona Vosille / Foto: R. BRMALJ

Liburnija je kvalitetom svojih smještajnih jedinica koje su ušle u najuži izbor našeg natjecanja još jednom pokazala zašto je se s pravom doživljava kao kolijevku hrvatskog turizma



Iako je investicija financijski gledano poprilična, da o njezinim ekološkim efektima kao i uklopljenosti u proklamirane trendove korištenja obnovljivih izvora energije ni ne govorimo, jako smo se potrudili da bismo našu vilu More ovdje na ovom predivnom dijelu Kvarnera, u Janjetićima nedaleke Lovranske Drage doveli skoro do energetske samoodrživosti. Sada smo sretni, i ne samo zbog toga što su nam računi za električnu energiju znatno niži. Ne, sretni smo i zbog toga što tako umanjujemo zagađenje, što čuvamo turizmu jedan od najvažnijih resursa – ekološku čistoću okoliša.


​Obitelj Kalat


Riječi su to Zorana Kalata, koji s obitelji, suprugom i sinom, budućim chefom s obzirom na to da u opatijskoj Obrtničkoj školi pohađa kuharski smjer, čini sve da njihova Villa More svake godine učini iskorak koji će njihovim gostima boravak učiniti još ugodnijim. U slučaju obitelji Kalat, riječ je i o vrsnim ugostiteljima, Zoran danas radi u ugostiteljskom sektoru stadiona Rujevica, uočavamo onaj tako dobri, zanesenjački gen koji trudi razvijati jedan iznimno ugodni oblik turizma. Samim time oni još jednom potvrđuju kako je Liburnija, posebno područje od Preluka do Brseča, zapravo prava kolijevka hrvatskog turizma.





Sam početak obilaska novinara Novog lista te članice HTZ-a Nine Pajeske tog dijela finalista u akciji Najiznajmljivač bio je na opatijskoj Punta Kolovi, u objektu koji uvijek kao posebno zanimljiv uočavaju deseci tisuća domaćih i gostiju koji svakodnevno prolaze tim prelijepim dijelom Opatije.


Riječ je o još jednoj villi, nazvanoj Vosilla prema prezimenu vlasnika. Osim rezidencijalne pozicije, karakterizira je i sjajno uređenje, silna posjećenost detaljima i najkvalitetnijim prirodnim materijalima. Drvo, najfinija keramika, kovano željezo i vrlo zanimljivo arhitektonski uklopljeni balkon koji je nastao znatno kasnije pod same vile. K tome, »Vosilla« ima i parkiralište za goste iako se s tim elementom u Opatiji uspješno uspijeva izboriti manjina iznajmljivača. Nema »fakea«, nema lažnih i nepotrebnih dodataka što toj vili daje jedan vrlo otmjeni dodir.


Unutrašnjost svih objekata na Liburniji visoke kvalitete - Villa Vosilla / R. BRMALJ


Unutrašnjost svih objekata na Liburniji visoke kvalitete – Villa Vosilla / R. BRMALJ



A nakon Opatije uslijedila su još dva iznimna osvježenja, pa i iznenađenja.


– Nađemo se kod kružnog toka u Mošćeničkoj Dragi. Nije nas lako naći.


I je. I nije. Do Mošćenica svima sve poznato. Pa još koji kilometar. Skrećemo na teren koji se približava Parku prirode Učka. Slijedimo automobil ispred sebe, nestaje asfalt. Put je sada betoniran. Na kraju još i makadam. I sjajna Vila Bambi!


​Čudesni Bambi


Poruku na »kružnom« uputio nam je Željko Rubinić, bezbrojnim turistima poznati kuhar koji je desetljećima ukusne obroke pripremao u Dragi. Ali, vrijeme čini svoje tako da se izgradnjom vile Bambi što se nalazi na samom rubu PP Učka željelo otići u neke mirnije vode. Mirnije?! Fantastičan pogled kao i raskoš unutrašnjosti te okolice Bambija učinili su da ni tu posao – nikad ne prestaje. Uostalom, za našeg posjeta u Bambiju, govorimo dakle o jednom »nezanimljivom« studenom, prepuno turista.


Bambi u PP Učka / Foto: R. BRMALJ


Bambi u PP Učka / Foto: R. BRMALJ



Mlade obitelji iz Slovenije koje se na području Bleda i same bave organizacijom atraktivne, adrenalinske turističke ponude. Jako su zadovoljni sadržajima. Kako ne bi bili kad pored velikog bazena imaju u ponudi i jacuzzi, mini golf, bezbrojne biciklističke staze… ma imaju sve užitke koje Kvarner pruža, regija koju je i Lonely Planet uvrstio među deset najboljih na svijetu.


Brseč, Carići. I Milena. Ne generacijo, kako su to pjevali Fosili, nego vila. I to nekako baš kako joj i naziv govori – mila.


– Veliki dio »Milene« napravila sam svojim rukama. Bio vam je to gospodarski objekt, meni jako drag tako da sam željela sačuvati izvornost, a opet unutarnjim ga uređenjem istovremeno učiniti funkcionalnim i maksimalno ugodnim za boravak, pojasnila nam je Suzi Peruč. A u tome je itekako uspjela. Osjećaj za materijale, boje i njihovo međusobno prožimanje, poštovanje starih, tradicijskih materijala i njihovo komponiranje s modernim elementima kao što je to voluminozni bazen u dvorištu od Milene su napravili jedan od najprivlačnijih objekata na Liburniji. Koji turisti jako vole, po dvjestotinjak dana godišnje.


Jedna od najprivlačnijih - Vila Milena / Foto: R. BRMALJ


Jedna od najprivlačnijih – Vila Milena / Foto: R. BRMALJ



Vraćamo se i uživamo u prometnici koja povezuje Brseč s Mošćeničkom Dragom. I ona zaslužuje da je se uvrsti u najljepše panoramske ceste Mediterana. Mada, i dolazak u Brseč, preko Svete Jelene i Marine ima svoje jako velike draži.


​Kastav za kraj


Povratak u Opatiju značio je posjet Villi Salona. Predivna, tradicijska, obiteljska opatijska vila stara stotinjak godina zrači jednim specifičnim mittleleuropskim luksuzom. Ambicioznu je vode Desanka i Robert Juraga, dobiva izvrsne ocjene gdje se god pojavi. Osim uređenja koje itekako koresopondira sa stilom arhitekture, Salona je i savršeno smještena – ugodnim putem kroz park dolazi se na čas na – Slatinu. K tome treba također istaknuti kako je ta obiteljska kuća bila prije osam godina prva na koju je bila postavljena ploča s natpisom »Kvarner Family« što također ima sviju nemalu težinu.


Spoj tradicije i modernih vremena - vila Salona / Foto: R. BRMALJ


Spoj tradicije i modernih vremena – vila Salona / Foto: R. BRMALJ



​​Uživali smo u Opatiji, uživali smo na lovranskom ili mošćeničkom području, ali smo svoje liburnijske pute završili u – »gradu na brege«, u Kastvu.


Iako on nema podjela novijeg doba pripada »riječkom prstenu«, riječ je o gradu velike kulture, ali i jako zanimljive turističke ponude. Moglo se uostalom u to lijepo uvjeriti za nedavne Bele nedeje, a mi smo se pak uvjerili posjetom apartmanu Tijan s kojeg se pruža možda i najljepši pogled na Kvarner. Riječ je također o smještajnoj jedinici koja ima jako dobar položaj i u odnosu na Kastav, tik je do Fortice i starogradske jezgre, a ako se svemu doda i činjenicu da Kastav ima besplatno parkiranje, postaje jasno zbog čega je bavljenje turizmom i u tom zanimljivom gradu – sve unosniji posao.


Priča o apartmanima


Zbog čega Liburnija i zbog čega toliko hvale na račun njezinog turizma na jedan vrlo slojeviti i zanimljivi način pokazali su apartmani finalisti. Već dobri znanci, obitelj Sušanj iz Trtni nedaleko Matulja, kao i poznata obitelj Hauptfeld iz Opatije u finalno su natjecanje došli s pet apartmana. Oni obitelji Sušanj uglavnom su izrasli u kamenu, u nekadašnjim težačkim prostorima koji su s mnogo rada, truda pa i odricanja pretvoreni u iznimno lijepe i apsolutno ugodne apartmane. Kamen i drvo, vatra u ognjišću, domaći kolači. Ugodno i smirujuće istovremeno.


Ugodni ambijent apartmana Trtni / Foto: R. BRMALJ


Ugodni ambijent apartmana Trtni / Foto: R. BRMALJ



Ujedno, ti apartmani, kao i njihova kuća za odmor, Casa Caprile, povezuju tradiciju u graditeljstva, ali su istodobno i vrlo moderno opremljeni.


Skladna obitelj razvija turizam u Trtnima / Foto: R. BRMALJ


Skladna obitelj razvija turizam u Trtnima / Foto: R. BRMALJ



Njihova suprotnost, ali i dopuna velikoj lepezi turističke ponude, su opatijski apartmani Anamaria i Katarina. Prvi je vrlo moderno uređen, a nalazi se u glavnoj opatijskoj ulici, vrlo blizu morske obale. Drugi je svojevrsna oda povijesnom razvoju Opatije. Stilom je blizak vremenima najvećeg procvata Opatije. Njihov treći apartman je pak najmoderniji, tik iznad ičićanskog Malog raja. Ti apartmani jako lijepo pokazuju što se sve može pronaći u krugu od svega nekoliko kilometara, mogu vidjeti, doživjeti sve silnice koje su stvarale opatijski turizam.


Ono što je također činjenica, u Opatiji svi koji mogu iznajmljuju neku turističku jedinicu, ali su i sami, kao što je to slučaj u obitelji Sušanj i Hauptfeld, zaposleni u turizmu, u ovom slučaju turističkoj zajednici i moćnoj putničkoj agenciji. Na opatijskom području se u velikoj mjeri živi od turizma, ali se apsolutno i živi za njega.