Drama u Jemenu

Agonija na brodu Katina se nastavlja: Sindikat bi platio liječnika hrvatskim pomorcima, ali ne zna kome

Marinko Glavan

Radi osiguranja medicinske pomoći pomorcima angažirala su se i hrvatska ministarstva mora i vanjskih poslova, kao i Sindikat pomoraca, tražeći od tamošnjih lučkih vlasti da na brod pošalju liječnika, no svi napori za sad su ostali bez rezultata



RIJEKA Članovi posade broda Katina i dalje su u Jemenskoj luci Hodeidah bez liječničke pomoći, potvrđeno je iz Sindikata pomoraca Hrvatske. Brod na kojemu su petorica pomoraca iz Rijeke prisilno je usidren u Jemenu još od rujna prošle godine, a nekoliko je članova posade nakon mjeseci života u nehumanim uvjetima dobilo osip i iritaciju kože, zbog čega su zatražili liječnika.


Radi osiguranja medicinske pomoći pomorcima angažirala su se i hrvatska ministarstva mora i vanjskih poslova, kao i Sindikat pomoraca, tražeći od tamošnjih lučkih vlasti da na brod pošalju liječnika, no svi napori za sad su ostali bez rezultata.


Tajnik sindikata Predrag Brazzoduro jučer je razgovarao sa zapovjednikom broda Davorom Brozičevićem koji mu je potvrdio da je od agenta zatražio da na brod pošalje liječnika.




– Zapovjednik kaže da je zahtjev poslao još krajem travnja, no nije dobio nikakav odgovor. Tvrdi da je nemoguće bilo što postići, ukoliko se ne plati unaprijed. Mi smo obavijestili i agenta i lučke vlasti da smo spremni platiti liječnički pregled i lijekove, te zatražili od njih instrukcije gdje da uplatimo sredstva, no nitko od njih se više nije javio, kazao je Brazzoduro, napominjući kako je Sindikat u više navrata upozorio i brodara, šibensku kompaniju Brodarstvo, da osigura liječničku skrb za pomorce, ali bez rezultata. Pomorci su odlučili ostati na brodu do primopredaje novom vlasniku od kojega očekuju isplatu potraživanja.


– Zapovjednik tvrdi da nitko od članova posade do sada nije zahtijevao iskrcaj, te da po sugestiji kupca ostaju na brodu dok se dogovor ne realizira, jer je navodno sastavni dio dogovora i puna isplata pomoraca. Kupac ih uvjerava da će za mjesec, dva biti sve riješeno. , prenio je Brazzoduro. Prema informacijama kojima raspolaže Sindikat, u Hodaidahi bi 20. svibnja trebalo biti održano sudsko ročište za brod Katina, nakon čega bi se trebalo znati nešto više o sudbini broda i posade.