First minute trend

Agencije prodale 30 posto više aranžmana: Na skijanje i ove godine ide 200 tisuća Hrvata

Biljana Savić

Većina aranžmana plaća se obročno, očekuje se da će ih se najviše prodati u last minute opciji



RIJEKA  Iz Agencije Kompas procjenjuju da će i ove sezone organizirano i individualno na skijanje iz Hrvatske ići oko 200 tisuća ljudi te da će sezona trajati sve do 1. svibnja. Hrvatske putničke agencije kažu da bilježe od 10 do 30 posto veću prodaju ski aranžmana u odnosu na lanjsku sezonu, pri čemu su uobičajeno najtraženiji termini od 2. do 16. siječnja zbog školskih praznika i nešto povoljnjih cijena.


U Atlasu očekuju porast prodaje do 30 posto, a cijene aranžmana većinom su na razini prošlogodišnjih.


– Svojim smo klijentima u većini slučajeva osigurali cijene na razini prošlogodišnjih, no neke su destinacije termin naših školskih praznika uvrstile u visoku sezonu ili u međusezonu pa se cijene razlikuju od prošlogodišnjih. Hrvatski skijaši u najvećoj su mjeri fokusirani na tjedan dana skijanja u godini, od 2. do 9. siječnja, pa upravo ovih dana najveći dio hrvatskih skijaša ispraćamo na skijališta. Broj kapaciteta je ograničen i cijela Europa rezervira skijanje jako rano, što znači da je dio kapaciteta zauzet već od početka svibnja te ne čudi što je i kod nas zaživio first minute trend. Klijentima koji žele uštedjeti preporučujemo termine izvan školskih praznika, posebice od  9. do 16. siječnja, u kojemu su u većini Atlasovih klubova garantirane škole skijanja. Najtraženije su destinacije u Austriji, slijedi Italija, za kraće boravke i Slovenija, dok Francusku nerijetko odabiru mlađi skijaši željni dobre zabave uz pristupačne cijene. Slični su trendovi i kod naših gostiju s Kvarnera, čiji je čest odabir i talijanski Kronplatz, kaže nam Nikolina Frklić iz Atlasa.




Dodaje da je većina kapaciteta za nastupajući tjedan rasprodana, te da tjedan nakon u kojem još ima slobodnih kapaciteta, cijene padaju i do 30 posto.


U agencijama očekuju da će dobrim trendovima prodaje pridonijeti i najnovije meteorološke najave prvih većih hladnoća s mogućim snijegom. Zagrebačka agencija Kompas bilježi oko 10 posto bolju prodaju  nego lani. U ponudi uz tradicionalne imaju i nove destinacije, među kojima i kampove za djecu u Francuskoj, Austriji i Sloveniji. Kažu da se  apartmani za više osoba za sedam dana mogu naći za oko 2.000 do 2.500 tisuće kuna, pri čemu je ponegdje u tu cijenu uključena i dnevna ski karta. Najviše aranžmana prodaju građanima Zagreba i Rijeke te Dalmacije. I u agenciji Ban Tours bilježe znatan rast prodaje ski aranžmana, a najviše se traže talijanski Kronplatz, austrijski Bad Kleinkircheim i Nassfeld te slovenske Rogla i Kranjska Gora. Većina aranžmana kupuje se na rate, a očekuju da će i ove godine najviše aranžmana prodati u last minute opciji.