Gradsko vijeće

Agencijama koje prevoze goste s kruzera do dubrovačke stare jezgre godišnje vinjete

Hina

NL arhiva

NL arhiva



DUBROVNIK Dubrovačko Gradsko vijeće odlučilo je u četvrtak uvesti godišnje vinjete za turističke agencije koje prevoze putnike s kruzera od luke Gruž do povijesne jezgre, po pojedinačnoj cijeni od 17 tisuća kuna uz obvezu kupovanja najmanje deset vinjeta po agenciji.


Tom odlukom, odnosno izmjenom postojeće Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila u zoni posebnog prometnog režima, trebali bi se okončati sukobi agencija i Grada koji su krajem ožujka rezultirali podnošenjem kaznene prijave.


Naime, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić počeo je u ožujku strogo provoditi odluku po kojoj za svaki iskrcaj putnika agencije trebaju platiti do 800 kuna, ovisno o veličini vozila odnosno autobusa.




Vlahušić tvrdi kako po toj odluci brojne agencije Gradu Dubrovniku duguju više od 22 milijuna kuna, dok agencije dugovanje godinama sudski osporavaju.


Nakon što je za 50 autobusa, koje je angažirao dio putničkih agencija, zbog neplaćanja naknade zabranjen pristup predjelu Pile kod zapadnog ulaza u stari grad, turističke agencije MSC Krstarenja, Elite travel, Gulliver travel, Applicon tours, Aragosa, Ambassador travel, Dubrovnik travel i Atlas, podnijele su kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog oduzimanja i ograničavanja slobode kretanja i prisile.


Nedugo zatim održano je nekoliko sastanaka predstavnika agencija i gradske uprave, a danas je donesena odluka o uvođenju vinjeta.


Predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković rekao je kako je riječ o »privremenim vatrogasnim mjerama«.


»Možete li samo zamisliti kako bi izgledalo da turističke agencije prestanu prevoziti goste? Dio gostiju išao bi taksijima, a dio Libertasovim autobusima koji bi bili prepuni«, rekao je Franković.


Gradonačelnik Vlahušić rekao je na sjednici kako podržava uvođenje vinjeta te kako je do nje došlo jer je on donio odluku o zabrani pristupa autobusima čiji su vlasnici odbili plaćati naknadu. Istaknuo je kako će potpis turističkih agencija ispod nove odluke značiti njihovo priznanje odluke čiju su zakonitost do sada osporavali.


»Izbor je bio imati kaos u gradu ili promijeniti odluku. Ako ne pokažete snagu, nitko vas ne uvažava. Potpišu li agencije ugovor, priznat će da je odluka zakonita, jer ovo su samo izmjene postojeće odluke. Neka sud onda procijeni je li odluka bila dobra ili loša«, rekao je Vlahušić.


Pored odluke o vinjetama, Grad Dubrovnik je sa Sveučilištem u Dubrovniku potpisao Prijedlog zaključka o prihvaćanju teksta Sporazuma o sufinanciranju izgradnje Studentskog doma u Dubrovniku, kojim je Grad pristao za potrebe tog projekta kroz tri godine osigurati 30 milijuna kuna. Taj je projekt prijavljen za financiranje kroz nepovratna sredstva EU -a u iznosu od 150 milijuna kuna.