Akcija Hipokrat

Afera Farmal; Riječke liječnice: Bez razloga i bez pitanja smo pribijene na stup srama

Barbara Čalušić

Cijeli je sustav naopačke postavljen. Trebalo je krenuti od ministra i onih koji lijekove stavljaju na listu, kazala nam je dr. Nediljka Vuković, dr. Miloška Vidović smatra da je ona na listi jer ionako prepisuje puno lijekova, a Alenka Sobol poručuje da je samo propisala nešto što je HZZO prije odobrio



RIJEKA Riječkih liječnika ipak ima među osumnjičenima za primanje mita od farmaceutske tvrtke Farmal. Ako je suditi prema USKOK-ovoj listi 77 osumnjičenih u akciji Hipokrat, među kojima je 50 liječnika, radi se o četiri liječnice koje rade na riječkom području. Tri su u srijedu pristale razgovarati s nama, dok se četvrta ispričala punom čekaonicom. 


  – Ne znam što reći. Bez razloga i bez pitanja sam pribijena na javni stup srama, a vani me čeka puna čekaonica pacijenata pa vas pitam kako u takvoj situaciji čovjek može normalno funkcionirati? Jednostavno sam odlučila kontaktirati odvjetnika. Ja, naime, s tom firmom nisam surađivala ništa više nego s ostalima. Cijeli je sustav naopačke postavljen. Trebalo je krenuti od ministra i onih koji lijekove stavljaju na listu, uznemirenim tonomu srijedu nam je kazala dr. Nediljka Vuković iz hreljinske ambulante Doma zdravlja. 


  Na pitanje kako je izgledala njezina suradnja s Farmalom i ako jesu, što su joj predstavnici te tvrtke nudili kaže: »S njima sam išla na kongrese, i u zemlji, i u inozemstvu. Da, platili su mi za kongrese kotizaciju. Sve imam argumentirano potvrdnicama s kongresa i primjenom znanja koja sam tamo usvojila u svojoj svakodnevnoj liječničkoj praksi. Nikad nisam išla na kongrese da bih putovala, već da bih učila. Nemam vam više što reći, osim da se osjećam grozno.« 


 Neugodno iznenađene




Među četiri osumnjičene riječke liječnice među kojima su još dr. Alenka Sobol, dr. Tonica Lah i dr. Miloška Vidović, dr. Vuković je jedina zaposlena u Domu zdravlja, dok su ostale koncesionari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. I u Domu zdravlja u srijedu su za pojavljivanje njihove zaposlenice na listi osumnjičenika doznali iz novina. 


  – Ukoliko su takvi navodi i točni, na nadležnim je institucijama da utvrde osnovanost optužbi. Nemamo namjeru prejudicirati njihove odluke, a za isto nismo ni ovlašteni, stoji, između ostaloga, u odgovoru iz Doma zdravlja koji potpisuje ravnatelj Boris Ritoša. 


  – Zar sam sam i ja na popisu?, prvo je što je na naše pitanje odgovorila dr. Miloška Vidović. Odmah nakon toga zaključila je da je moguće da se njezino ime nalazi na listi jer propisuje dosta lijekova zbog čega često dobiva i kazne od HZZO-a.


Pritom, kako kaže, ne pravi razliku između Farmala i ostalih popisivača lijekova, a kad je riječ o eventualnim »poticajima« Farmala, Vidović decidirano kaže: »Ništa, ni kotizacija. Zadnji sam put imala plaćenu kotizaciju prije nekoliko godina za kongres koji se održavao u Dubrovniku i nije je platio Farmal već Lek, a avionsku kartu tom sam si prilikom platila sama.« 


  Neugodno iznenađena je i dr. Alenka Sobol. Tvrdi da ne vidi niti jedan razlog zbog kojeg bi trebala biti na listi osumnjičenih za primanje mita te da je suradnja s farmaceutima i njihovim predstavnicima dio svakodnevnog liječničkog posla. Ne misli da je ikad favorizirala proizvode Farmala te da njih kao i sve ostale lijekove propisuje samo kad je potrebno.    – Kad je potrebno i svojim roditeljima propisujem lijekove Farmala. Ne mislim da sam oštetila niti jednog pacijenta već sam samo propisala nešto što je HZZO prije odobrio, smatra Sobol.  

Stop farmaceutima


Državno odvjetništvo nastavilo je u srijedu opsežnu obradu u slučaju Hipokrat, a neslužbeno se saznaje kako jedno vrijeme sigurno neće biti novih prijava. Ne zato što nema materijala kojim bi se i neke druge liječnike moglo istraživati, već zbog same opsežnosti ovog slučaja. 


  Nitko od liječnika u srijedu još nije dobio informaciju o tome za što ih se konkretno tereti, a mahom su zgranuti nad činjenicom da su se našli na listi korumpiranih. Ako se utvrdi da su primali mito, osim kaznene odgovornosti liječnici će po svoj prilici ostati i bez mogućnosti obavljanja prakse.


Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) očekuje da će doktorima za koje se utvrdi da su primali mito liječnička komora oduzeti licencu za rad, a samim time – kažu u Direkciji HZZO-a – više neće moći ostati u Mreži javne zdravstvene službe. 


  Koordinacija liječnika obiteljske medicine (KoHOM) zatražila je da se predstavnicima farmaceutskih kuća u potpunosti zabrani pristup ambulantama i da se liječnike u bolničkom sustavu obveže da u preporukama terapije pišu isključivo generičke nazive lijekova, a ne tvornička imena.


U KoHOM-u, naime, tvrde da obiteljski liječnici recepte mahom pišu temeljem onog što pacijentu preporuči specijalist u bolnici, što znači da bi među »nagrađivanima« od strane farmaceutske industrije mogli biti i mnogobrojni bolnički liječnici. 



Ovo je medijska hajka i lov na vještice, poručio je u srijedu dr. Leonardo Bressan, predsjednik županijske Skupštine koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i predsjednik županijskog KoHOM-a koji je dan ranije ustvrdio da na riječkom području nema osumnjičenih liječnika. Bressan ponavlja tezu o skretanju pažnje s pravih problema zdravstvenog sustava i »Hipokrat« proglašava plodom zajedničkih napora PR-stručnjaka, Ministarstva zdravlja i HZZO-a.   – Strukturne promjene u sustavu se izbjegavaju guranjem novog sustava koji je neodrživ, a ove se akcije poduzimuju samo s jednim ciljem – postizanjem poslušnosti kod liječnika primarne zdravstvene zaštitie koji bi od iduće godine trebao dobivati 26,4 posto svoje dosadašnje glavarine. Ostalo će morati nadoknaditi uvećanjem svoga rada za 140 do 270 posto, a to će sve rezultirati potpunim nestankom kvalitete zdravstvene zaštite, zaključuje Bressan.


Ministar zdravlja Rajko Ostojić morao bi zbog svojih izjava o akciji Hipokrat staviti mandat na raspolaganje, poručio je Izvršni odbor Hrvatskoga helsinškoga odbora. »Ministar Ostojić u izjavi za HTV o kriminalu u svom ministarstvu govori kao o gotovoj činjenici. Ako je tomu tako, onda je osobno odgovoran što u godinu dana svoga mandata ništa nije poduzeo unutar resora i tako spriječio rasprostranjeni kriminal u njemu«, smatraju u HHO-u. Svojim je čestitkama DORH-u, kažu u HHO-u, Ostojić počinio i kazneno djelo prisile nad pravosudnim dužnosnikom, jer je unaprijed sugerirao krivicu osumnjičenih koju mogu utvrditi tek sudovi. 



 Zaštititi pacijente


Posebno je problematično pitanje zdravstvenih kartona pacijenata, odnosno terapije koju su stvarno ili navodno primali. Podmićeni liječnici mogli su, da bi zadovoljili kvotu Farmalovih lijekova, pisati recept za antibiotik i onda kad on pacijentu baš i nije bio potreban.


Ako su, pak, u dosluhu s ljekarnom pisali fiktivni recept za lijek pred istekom trajanja da bi ga ljekarna naplatila HZZO-u, a onda otpisala, liječnici su takav recept morali pravdati odgovarajućom dijagnozom u kartonu nekog od svojih pacijenata. 


  Iz HZZO-a poručuju da se provjerom kartona pacijenata neće baviti. Inspekcija ministarstva zdravlja, doznaje se neslužbeno, uključit će se u nadzor ambulanti ako se to s obzirom na istragu pokaže potrebnim. 


  U udrugama pacijenata konsternirani su, ali ne i iznenađeni antikorupcijskom akcijom u zdravstvu. 


  – Moguće je da su pacijenti u ovoj aferi oštećeni na razne načine, a ključni je problem što to nemaju s kim rješavati, upozorava Đula Rušinović Sunara, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.


Presuda Europskog suda za ljudska prava pokazala je, kaže, da su naši sudovi pristrani i da pacijenti koji su oštećeni to niti imaju kome reći, niti dokazivati. »Godinama tražimo uvođenje neovisnih zastupnika koji bi to činili, ali ministri za to nisu imali interesa. Sad smo u prilici da dokažemo da je to jedino rješenje«, ocjenjuje Rušinović Sunara.