Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
20. siječnja 2020.
Poslodavci se žale

Administracija, birokracija, papirologija; Hrvatska je po tome među najgorima u Europi

Foto M. GRACIN
Foto M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 16. siječanj 2020. u 12:54 2020-01-16T12:54:10+01:00

Direktorica HUP-ove Udruge profesionalaca za fondove Europske unije Petra Sentić upozorava da je Hrvatska pri vrhu ljestvice zemalja opterećenih procedurama i birokratskim preprekama

ZAGREB – Administriranje projekata iz EU-ovih fondova trebalo bi biti koncentrirano na rezultate i doprinose projekata, a manje na papire, ističu u četvrtak iz Hrvatske udruge poslodavaca u povodu kritičkog istupa dekana FER-a Gordana Gledeca.

Direktorica HUP-ove Udruge profesionalaca za fondove Europske unije Petra Sentić upozorava da je Hrvatska pri vrhu ljestvice zemalja opterećenih procedurama i birokratskim preprekama.

No, činjenica je, kaže Sentić, da su administrativne obveze svakog korisnika EU fondova jednake, neovisno o tome radi li se projekt o izgradnji vodovoda, istraživanju i razvoju ili malom projektu jedne udruge.

»Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava predviđa da korisnici šalju izvještaje sa svim popratim dokazima svaka tri mjeseca.

Međutim izvješća su ujedno i zahtjevi za nadoknadom sredstava, pa kada bi izvješća bila rjeđa, rjeđa bi bila i plaćanja korisnicima. Ključ bi uvijek trebao biti samo povremeni pregled 'papirologije' temeljen na pametnoj procjeni rizika od mogućih nepravilnosti i podbačaja konkretnog korisnika i konkretnog projekta, koje bi trebale institucije raditi, s ciljem da pregledaju samo 10 posto papira i 100 posto rezultata«, kaže Sentić.

Općenito govoreći, dodaje, sustav bi trebao više biti zainteresiran za stvarne rezultate i doprinose projekata, a manje za papire.

Najavljuje da će HUP te zahtjeve nastaviti zastupati kroz sva radna tijela povezana s programiranjem idućeg financijskog razdoblja u kojima je uključen.

»Među pravilima i smjernicama za novo razdoblje, ovaj je problem prepoznala i Europska unija, pa se daje naslutiti da će se u novim općim pravilima konačno naći mjesta za jednostavnija pravila provjere, temeljena više na rezultatima i učincima, a manje na dokumentiranju troškova«, kaže Sentić.

Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Gordan Gledec iskoristio je u utorak svečanu dodjelu EU ugovora za istraživanje mjera prilagodbe klimatskim promjenama za kritiku administracije, istaknuvši kako je administrativni teret ponekad deset puta veći od istraživačkog doprinosa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.