Ne daju imovinu

Abdićeva kći tvrdi da su tatine nekretnine zakonito stečene

Hina

Agencija za privatizaciju Federacije BiH uputila je županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci kaznenu prijavu protiv Fikreta Abdića tereteći ga da je protuzakonito prisvojio Agrokomercovu imovinu u Hrvatskoj.



ZAGREB Elvira Abdić-Jelenović izjavila je danas da imovina koju njen otac Fikret Abdić posjeduje u Hrvatskoj, a za koju Agencije za privatizaciju Federacije BiH tvrdi da je stečena kaznenim djelom, još 1997. bila predmet spora na Općinskom sudu u Opatiji koji ju je dodijelio Agrokomercu Hrvatska, no na Županijskom sudu u Rijeci u tijeku je suđenje Abdiću kojeg se tereti da je Agrokomercu fiktivno posudio 600 tisuća kuna, a zatim, pošto novac nije vraćen, preuzeo vilu u Voloskom vrijednu 1,9 milijuna kuna.


Agencija za privatizaciju Federacije BiH uputila je županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci kaznenu prijavu protiv Fikreta Abdića tereteći ga da je protuzakonito prisvojio Agrokomercovu imovinu u Hrvatskoj.


Abdićeva kći Hini je kazala da je unatoč sličnim optužbama pravomoćnom odlukom suda iz Opatije 1997. kuća u Voloskom pripala Agrokomercu Hrvatska.»Ta je kuća s jedne strane stalno mjesto prebivališta Fikretu Abdiću već 32 godine, a s druge oko 17 godina i vlasništvo mog oca«, kazala je Elvira Abdić-Jelenović.

No, na Županijskom sudu u Rijeci je u tijeku novo suđenje Abdiću kojega se tereti da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600 tisuća kuna te, pošto novac nije vraćen, preuzeo vilu u Voloskom vrijednu 1,9 milijuna kuna. Tereti ga se i da je 2005. opunomoćio sina da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali, iako to nije smio jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih tvrtaka.


Otac i sin Abdić optuženi su za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganje u tim zloporabama te omogućavanja drugom stjecanja protupravne imovinske koristi.Suđenje je na riječkom sudu počelo 17. listopada 2011., a prekinuto je istog dana, nakon što su se obojica izjasnila da nisu krivi, a obrana zatražila da se sudu dostavi dokumentacija iz koje bi se utvrdilo da Abdićevi nisu neovlašteno postupali.

Po riječima glasnogovornika suda Zorana Sršena, suđenje nije nastavljeno jer od kraja prošle godine traje vještačenje dokumentacije.


Abdićeva kći tvrdi da »progonima i otimačini« prema njenom ocu nema kraja te da se u progon uključila i službena BiH politika. »Jer kako drugačije to nazvati kada se nitko iz Sarajeva ne ograđuje niti demantira učestale, neutemeljene napade na svog državljanina u Hrvatskoj«, pita se Abdić-Jelenović.


»Teško je vjerovati da je najvećem broju BiH političara u interesu samo to da se zaustavi Fikret Abdić, da ne bi slučajno uspješno otvarao radna mjesta, jer se onda svatko normalan pita zašto to oni nisu učinili, odnosno što su radili sve ove godine. Stavljati mom ocu stalno nove utege način je da sebi stvore izgovore za nerad, jer svi se samo deklaratorno zalažu za investicije, a konkretno zbog nesposobnosti svima im odgovara samo kaos«, tvrdi kći osnivača Agrokomerca.


U prijavi koja je iz Sarajeva u Rijeku poslana u utorak navodi se kako je Abdić kao direktor riječke tvrtke TD Agrokomerc zlorabio položaj i ovlasti u cilju protupravnog stjecanja imovinske koristi pa je zatraženo da se protiv njega pokrene kazneni postupak i podigne optužnica.


U prijavi također stoji da je Abdić u tri sudska imovinskopravna slučaja oštetio velikokladuški Agrokomerc za dva i pol milijuna eura. Riječ je o privatiziranju stana i dijela kuće u Rijeci i Voloskom kod Opatije korisne površine od 850 četvornih metara.


U riječkom Županijskom državnom odvjetništvu nije se moglo ništa doznati o »sarajevskoj prijavi«.