Ograničenje tržišnog natjecanja

AZTN utvrdio kartel trgovaca uredskim materijalom

Hina

Sporazumom o nastupanju na tržištu u prodaji uredskog materijala, udruga, pet zagrebačkih tvrtki – Birodom, Ingpro, Timi, Zvibor i Tip Zagreb, tvrtka Tip Kutina, riječka tvrtka Jadran informatika, Petrix promet iz Križevaca te Text-papir iz Splita, su izričito dogovorile način formiranja cijene i podjelu kupaca pri prodaji uredskog materijala



Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) utvrdila je da je devet tvrtki, članica Udruge trgovaca uredskim materijalom te sama Udruga, u veljači 2008. godine sklopile zabranjeni sporazum, odnosno kartel, zbog čega će protiv sudionika podnijeti optužni prijedlog.


AZTN u obavijesti objavljenoj na svojim internetskim stranicama objašnjava da su Sporazumom o nastupanju na tržištu u prodaji uredskog materijala, udruga, pet zagrebačkih tvrtki – Birodom, Ingpro, Timi, Zvibor i Tip Zagreb, tvrtka Tip Kutina, riječka tvrtka Jadran informatika, Petrix promet iz Križevaca te Text-papir iz Splita, izričito dogovorile način formiranja cijene i podjelu kupaca pri prodaji uredskog materijala.


Cilj sporazuma je bilo ograničavanje tržišnog natjecanja na tržištu trgovine uredskim materijalom na području Hrvatske u razdoblju od 6. veljače 2008. do 15. studenoga 2010., kada je Udruga trgovaca uredskim materijalom, temeljem pravomoćnog rješenja Gradskog ureda za opću upravu Grada Zagreba, brisana iz Registra udruga Republike Hrvatske, ističu iz AZTN-a.




Dodaje se kako je Agencija nedvojbeno utvrdila postojanje sporazuma u kojem su sudjelovale članice udruge te da ga se većina pridržavala sve dok udruga nije ugašena.


Sporazum, po mišljenju AZTN-a, predstavlja teško ograničenje tržišnog natjecanja zbog čega je Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja izričito zabranjen, a ograničenja su sadržana odredbama kojima izravni konkurenti na istome tržištu postižu dogovor o načinu formiranja cijene usluge i podjeli kupaca.


Dogovor o tome sklopljen je pod okriljem i uz pomoć Udruge, naglašavaju iz Agencije u kojoj su utvrdili da je uloga udruge u ovome dogovoru bila presudna. Udruga je, dodaje se, bila izravno uključena u izradu pravila ponašanja kojih su se trebali pridržavati članovi pri određivanju kupaca i pri prodaji uredskog materijala.


Pravila su bila sastavni dio zabranjenog sporazuma, a udruga je svojim članovima nametnula obvezu njihovog pridržavanja pod prijetnjom sankcija te je o tome i sama vodila računa, smatraju u AZTN-u.Iako su se u postupku pred Agencijom članice Udruge očitovale kako je do udruživanja došlo zato da bi se oni, kao mali poduzetnici zajedničkim nastupanjem na tržištu u segmentu nabavke robe, zaštitili od velikih poduzetnika, izravni dokazi, kao i činjenica da se ni jedan od članova Udruge, pa ni sama Udruga, nije ogradio ili povukao od takvog dogovorenog načina ponašanja, govori u prilog činjenici da je upravo udruživanje služilo kao sredstvo za funkcioniranje kartela, ističu iz AZTN-a.

Provedbom tog zabranjenog sporazuma izbjegnut je rizik koji sa sobom donosi tržišno natjecanje, a umjesto međusobne konkurencije između članova Udruge tržištem je upravljao njihov međusobni dogovor, zaključuje AZTN uz opasku da neznanje te odsustvo svijesti o kršenju zakona ne izuzima od odgovornosti Udrugu i njezine članove, kako ni njihovi iskazi da su se udružili radi lakšeg nastupa na tržištu.


Zbog toga je Agencija donijela rješenje o sklapanju zabranjenog sporazuma koje će biti objavljeno u Narodnim novinama, a iz Agencije najavljuju i da će protiv sudionika sporazuma podnijeti optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.