Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja

AZTN prihvatio drugo izvješće povjerenika za nadzor koncentracije HT-Optima

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestila je u ponedjeljak da je prihvatila drugo izvješće povjerenika za nadzor provedbe mjera iz rješenja o uvjetno dopuštenoj koncentraciji HT-a i Optima Telekoma za prvo tromjesečje ove godine, a povjerenika, tvrtku Ernst & Young zadužila da u idućem izvješću obuhvati i podatke o migraciji korisnika, osobito između HT-a, Iskona i Optime

ZAGREB Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestila je u ponedjeljak da je prihvatila drugo izvješće povjerenika za nadzor provedbe mjera iz rješenja o uvjetno dopuštenoj koncentraciji HT-a i Optima Telekoma za prvo tromjesečje ove godine, a povjerenika, tvrtku Ernst & Young zadužila da u idućem izvješću obuhvati i podatke o migraciji korisnika, osobito između HT-a, Iskona i Optime.Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je u ožujku prošle godine uvjetno odobrila koncentraciju Hrvatskog telekoma (HT) i OT – Optima telekoma na rok od četiri godine te uz niz uvjeta. Pravni temelj te koncentracije je ugovor kojim je Zagrebačka banka, kao najveći vjerovnik Optime, prenijela na HT upravljačka prava koja je stekla u predstečajnoj nagodbi Optime.

Kako se navodi u priopćenju o drugom izvješću povjerenika, u vezi mjera koje se odnose na upravljanje Optiminom imovinom, a prate se kroz parametre korisničke baze i infrastrukture, povjerenik je utvrdio kako Optima kod pojedinih usluga, primjerice, javne govorne usluge, bilježi pad prihoda i broja korisnika u odnosu na početno stanje.


»Međutim, taj pad slijedi trend pada cjelokupnog tržišta. Stoga nije bilo izraženih promjena u tržišnom udjelu Optime«, navodi se u priopćenju.


Vezano uz parametar Optimine infrastrukture, povjerenik je utvrdio kako se pokazatelji kreću stabilno do trećeg tromjesečja 2014. Od tog razdoblja uočava se pad broja priključaka. Razlog su niže cijene usluga koje su ponudili drugi operatori, zbog čega je Optima na lokacijama priključaka putem izdvojenog pristupa lokalnoj petlji (ULL) izgubila određen broj korisnika.




Međutim, Optima bilježi pozitivna kretanja na lokacijama na kojima svoje usluge realizira putem bitstream pristupa. Agencija je stoga prihvatila zaključak povjerenika, da se uvođenjem konkurentnijih paketa Optime, u budućem razdoblju predviđa smanjenje odljeva korisnika na ULL-u, naglašava se u priopćenju.


»Agencije je, prihvaćajući izvješće, dodatno naložila povjereniku da u idućem izvješću obuhvati i podatke o migraciji korisnika, osobito onih između HT-a, Iskona i Optime«, ističu iz Agencije.


Kada je riječ o obvezi HT-a da zaštiti povjerljive podatke vezane uz korisničke usluge Optime, povjerenik je utvrdio kako nije bilo promjena u procedurama informacijske sigurnosti i mjerama zaštite u odnosu na ranija izvješća.


Agencija je prihvatila preporuku povjerenika da se i u idućem razdoblju, u svrhu smanjenja rizika od neovlaštenog pristupa poslovnim sustavima, veća pozornost posveti onemogućavanju bivših zaposlenika da pristupaju korisničkim računima Optime te time i povjerljivim podacima, navodi se u priopćenju.


U odnosu na obvezu HT-a da neće prodati Optimina maloprodajna mjesta, provjerom popisa indirektnih partnera Optime, povjerenik je utvrdio porast broja prodajnih partnera, što predstavlja pozitivan pokazatelj upravljanja, ističu iz Agencije.


»Povjerenik je utvrdio i da se provode mjere kojima je krajnja svrha u najvećoj objektivnoj mjeri osigurati samostalnost poslovanja Optime za vrijeme trajanje koncentracije. Utvrđeno je da nije bilo većih i dugotrajnijih prepreka u pristupanju poslovnim partnerima. Sukladno preporuci HAKOM-a, Uprava HT-a izmijenila je Pravilnik za uspostavu kineskog zida između HT-a i Optime. Izmjenjeni Pravilnik stupio je na snagu 28. rujna 2015. godine«, navodi se u priopćenju.


Povjerenik je utvrdio i da se ispunjava obveza informiranja potrošača da je Optima dio HT grupe, kao i obveza HT-a da tijekom trajanja koncentracije neće sudjelovati u preuzimanjima kontrole nad ostalim alternativnim operatorima elektroničkih komunikacija nad kojima jest ili bi mogao biti otvoren postupak predstečajne nagodbe, zaključuje se u priopćenju Agencije.