Odbijenica iz Ministarstva poljoprivrede

APSURDI Poljoprivrednici s osnovnom školom mogu do poticaja za OPG-ove. Student agronomije – ne

Bojana Mrvoš Pavić

Kako imanje modernizirati i učiniti konkurentijim ako redovito studiraš, ali želiš i raditi? / Mladen TRINAJSTIĆ / Arhiva NL

Kako imanje modernizirati i učiniti konkurentijim ako redovito studiraš, ali želiš i raditi? / Mladen TRINAJSTIĆ / Arhiva NL

Izvanredni student koji je nositelj OPG-a može plaćati doprinose za zdravstveno i mirovinsko po osnovi poljoprivrede. Redovni student se može zaposliti samo za studentske poslove, kažu u Ministarstvu



ZAGREB   Ako ste nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, OPG-a, imate, primjerice, 60 godina i završenu osnovnu ili srednju školu, uplaćujete doprinose za mirovinsko i zdravstveno temeljem svoje poljoprivredne djelatnosti – možete dobiti novac za fizička ulaganja iz Programa ruralnog razvoja 2014-2020., pa svoje imanje još unaprijediti, odnosno modernizirati ga i učiniti konkurentnijim. Ali, ako ste nositelj OPG-a, mlad čovjek koji redovno i studira – tu potporu ne možete dobiti.


– Dok mladi ljudi, »baza« svake države, bježi iz Hrvatske, šalje im se poruka da se dodatno ne školuju – poručuju iz Udruge OPG-ova Hrvatske Život, navodeći slučaj studenta agronomije koji je nositelj OPG-a, ali je odbijen za dodjelu poticaja za fizička ulaganja, kojima je želio unaprijediti svoj poljoprivredni posao.


»O tim problemima smo pisali još prije par mjeseci, a sad imamo prvu odluku o odbijanju«, kažu u udruzi Život, dodajući kako im se javilo još studenata – nositelja OPG-ova koji se suočavaju s istim problemom.


Dodatne obveze




Redovni studenti nisu, naime, prihvatljivi korisnici na ovom natječaju jer u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu ne ispunjavaju uvjet plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje po bilo kojoj osnovi.


Nositelj poljoprivrednog gospodarstva mora biti upisan u Registar poreznih obveznika po osnovi poljoprivrede najmanje godinu dana prije datuma podnošenja zahtjeva za potporu, izuzev mladih poljoprivrednika koji to mogu biti i kraće, te mora plaćati doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje po osnovi poljoprivrede, zbog čega redovni studenti ne mogu zadovoljiti ovaj uvjet.


Za mlade poljoprivrednike se, pritom, potpora uvećava za 20 posto, ali ako osoba doprinose po osnovi poljoprivrede počne plaćati prije podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu potpore.


Kako napominje tajnik Udruge Jurica Jašinski, time se studente, u ovom slučaju studenta agronomije, tjera u samozapošljavanje prije predaje dokumentacije na natječaj, što je  neprihvatljivo.


– Svakako nemamo ništa protiv da  samozapošljavanje bude obavezno nakon realizacije natječaja, ali stvaranje dodatnih obaveza i troškova prije realizacije projekta, što može trajati i do tri godine, smatramo otežavanjem uvjeta za male i mlade poljoprivrednike, pogotovo kad znamo da je prošla godina dana od prošlog natječaja, a dosad nije odobreno niti deset posto projekata – kažu u Životu.


Važni i drugi zakoni


Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odbila je u svibnju ove godine zahtjev za isplatom potpore studentu agronomije koji se, sa svojom obitelji, bavi poljoprivrednom proizvodnjom, budući da je redovan student. Može, dakle, biti nositelj OPG-a, ali ne može dobiti ovu potporu.


– A kad završi fakultet, proći će pet godina, koliko traje mogućnost potpore za mlade, uvećane 20 posto – ističe Jašinski.


Kako odgovaraju iz Ministarstva poljoprivrede, nema zapreke da izvanredni student koji je nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva plaća doprinose za zdravstveno i mirovinsko po osnovi poljoprivrede. Međutim, redovni student se može zaposliti samo za studentske poslove. Zakonom o mirovinskom osiguranju određeno je, kažu, da se smatra da ne obavljaju poljoprivrednu i šumarsku djelatnost kao jedino ili glavno zanimanje osobe koje su obvezno osigurane po drugoj osnovi ili su na redovitom školovanju, kao što je u slučaju redovnih studenata.


»Prilikom raspisivanja natječaja kojima se financiraju projekti iz Programa ruralnog razvoja dužni smo poštovati i druge zakone i pravilnike, a ne samo one koji su u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede«, zaključuju.