Odvjetnik u emisjiji Novi dan

ANTO NOBILO Austrija je naš problem riješila i definirala, a mi nismo

P. N.

Katolička Crkva pokušava utjecati na politiku. Izjave biskupa su dolijevanje benzina na vatru - Anto Nobilo / Snimio Nenad REBERŠAK

Katolička Crkva pokušava utjecati na politiku. Izjave biskupa su dolijevanje benzina na vatru - Anto Nobilo / Snimio Nenad REBERŠAK

"Osobito mi je zazvonila izjava da se nanosi šteta Katoličkoj Crkvi. Mislim da takva rečenica nije mogla biti napisana bez suglasnosti Vatikana. Pokazuje se koliko je politika vrha Katoličke Crkve u Hrvatskoj u nesuglasju s djelovanjem pape Franje", rekao je Nobilo



Odvjetnik Anto Nobilo komentirao je u Novom danu N1 televizije odluku Katoličke Crkve u Austriji da zabrani komemoraciju na Bleiburgu.


“Malo me iznenadila takva odluka. Znam da su bili pregovori, ali ovako jasnu, čvrstu, kvalitetnu definiciju djelovanja Katoličke Crkve u Hrvatskoj nisam pročitao. Mislim da je ovo jedna od najkvalitetnijih izjava koje sam pročitao, a osobito mi je zazvonila izjava da se nanosi šteta Katoličkoj Crkvi. Mislim da takva rečenica nije mogla biti napisana bez suglasnosti Vatikana. Pokazuje se koliko je politika vrha Katoličke Crkve u Hrvatskoj u nesuglasju s djelovanjem pape Franje”, rekao je Nobilo.


O razlikama u djelovanju Austrije i Hrvatske kaže kako je u Austriji propisano da je bilo kakvo obilježje NDH kažnjivo. “Kod nas toga nemate. Imate pojave da se “Za dom spremni” ne prijavljuje, da se Thompsona nekad oslobodi, da Prekršajni sud nekad donese ispravne odluke… Ali nismo do kraja to definirali. Austrija je naš problem riješila i definirala, a mi nismo. Katolička Crkva pokušava utjecati na politiku. Izjave biskupa su dolijevanje benzina na vatru. Oni kažu da će biti oštećeni nedužni. Možemo razumjeti da je bilo nedužnih Bleiburgu, ali ne možemo reći da su tamo stradali nevini. Povijesna je činjenica da nitko nije osuđen. Ali ni Hitler nije osuđen, ni Pavelić. Sigurno nećemo reći da su bili nevini. Druga stvar, ključan je spomenik oko kojeg se vrti ritual. Tamo jasno piše da je to spomenik paloj hrvatskoj vojsci. Nije točno upotrijebiti termin ‘hrvatska vojska’. Postojala je druga hrvatska vojska, partizanski odredi. Vojska koja je pala na Bleiburgu je kvislinška tvorevina. Mogli su je nazvati ustaška vojnica. Cijeli taj ritual je u funkciji rehabilitiranja ustaštva. Mi imamo Sabor koji je pokrovitelj toga.” 




Govoreći o mogućem preseljenju komemoracije u Macelj, Nobilo kaže da treba najprije vidjeti na koji će način reagirati Slovenija, ali i slovenski biskup koji je nadležan za Macelj. 


“Ni na taj način problem nije riješen. To je naš problem. Vlada ne smije zatvarati oči pred ovim problemom”, kaže.


Na pitanje o tome što će biti s preporukama Vijeća za suočavanje s prošlošću, kaže kako nije čuo da se išta konkretno radi. 


“Svi stavovi su odavno zauzeti. Ima nešto što je sasvim neprihvatljivo. Umjesto jednog ‘Za dom spremni’ izmislili su dva pozdrava i sad bi se jedan mogao dozvoliti. To je neprihvatljivo. HOS je iskopirao ustašku vojsku i to su namjerno napravili. HSP je na početku rata osnovao stranačku vojsku i to je bilo pogubno za Hrvatsku kao državu. To je bilo nešto najopasnije što se dogodilo. Zahvaljujući kompromisima pripojili su se Hrvatskoj vojsci. Tu borci nisu krivi jer su se htjeli boriti, ali oni koji su organizirali HOS su jako dobro znali kad su uvodili profašističke elemente”, rekao je Nobilo. 


Mostovac Nikola Grmoja kaže da je svaka zabrana pogrešna, a i HDZ-ovac Vladimir Šeks izjavio je kako smatra da će zabrana ići na ruku radikalima. 


“To je ista logika kao da kažemo da ćemo kaznena djela spriječiti tako da ćemo ih dekriminalizirati. Nešto što je loše treba zabraniti, ali slažem se da zabrana sama neće riješiti stvar. Oni koji imaju utjecaj, Sabor, Katolička Crkva, školstvo, trebaju utjecati na razobličavanje fašizma i svijest ljudi. Za radikale treba neki oblik represije”, rekao je Nobilo. 


Zakon o pobačaju


Je li politička odluka da Sabor ne poštuje rokove Ustavnog suda oko Zakona o pobačaju? 


“Poznato je da premijer Plenković nije brz na odlukama, da dosta taktizira. To je odlika svih diplomata. S druge strane je HDZ. Predizborna je godina i objektivna prijetnja HDZ-u je samo desnije od njih. Takvo svjetonazorsko pitanje bi moglo moblizirati desno glasačko tijelo. Čak i po cijenu da se ne poštuje oduka Ustavnog suda, vidjeli smo da Ustavni sud nema instrumente da reagira na to. Oni su fleksibilni jer nemaju izlaza. Pretpostavljali su da će Sabor poštivati odluku Ustavnog suda, ali vidimo da su politički interesi iznad svega toga”, kaže. 


Situacija u novinarstvu


Premijer je vidi problem u više od tisuću tužbi protiv novinara. 


“Mi smo u ozbiljnom problemu. Mediji su bili slobodniji u Tuđmanovo doba nego danas. Vlast je na puzajući naćčin preuzela kontrolu nad dobrim dijelom medija. Znamo da je novinarska sloboda jedna od brana demokracije. Niste samo vi novinari ugroženi. I odvjetnici su počeli biti kažnjavani zbog podnesaka koje su pisali na odluke sudaca. Imamo puzajuću antidemokratsku tendenciju ograničavanja novinara. U tom kontekstu je i postupanje policije prema Đurđici Klancir, iako mislim da je tu na djelu klijentelizam”, rekao je Nobilo u Novom danu N1 televizije.