Gradonačelnik Vrgorca za N1

ANTE PRANIĆ ‘Rješenje problema javne uprave je – desetak tisuća otkaza’

P. N.

"Zadnju reformu javne uprave kod nas je napravila Marija Terezija", kaže Pranić. Jedan od načina na koje bi reformirao javnu upravu Pranić vidi i u otkazima. Da se njega pita, otkazao bi desetak tisuća ugovora o radu, a na pitanje koji političar bi to mogao napraviti, kaže: "Onaj koji je spreman izgubiti vlast na sljedećim izborima"



Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić bio je gost N1 studija uživo.


Komentirao je navodni uvjet koji je Milan Bandić postavio vladajućim partnerima za podržavanje proračuna, da se osiguraju besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola. 


“Taj prijedlog nije pravedan bez imovinskog cenzusa, i ovaj Bandićev prijedlog nije pripremljen”, kaže Pranić.




HDZ kaže kako Bandićev uvjet ne smatra ultimatumom i kako će o tome razgovarati.


“Neka se oni dogovore. Ipak Bandić drži većinu”, kaže. 


Kako riješiti taj problem?


“Ta mjera može pomoći ljudima s manjim primanjima, ali to nije prava demografska mjera”, odgovara. 


Obnovljeni vrtić u Vrgorcu radi do 21 h


Jučer je objavio kako je uspio proširiti vrtić u Vrgorcu.  


 “Zatekli smo nesređeno stanje. Imali smo tri zaposlena u administraciji, jedna je osoba preraspoređena, jedna je otišla u mirovinu. Trenutno nema administracije, ostali su prazni prostori. Odlučili smo to rekonstruirati. Vrtić nam radi do 9 navečer, energetski smo ga obnovili, imamo igralište… Brže radimo nego što možemo dobiti povrat sredstava iz fondova”, govori Pranić. 


Od Ministarstva demografije dobili su, kaže, pet milijuna kuna za produženje radnog vremena i sredstva za jedan područni vrtić. Prema njegovim riječima, uglavnom su dobili sredstva na natječajima na koje su se prijavili. 


Zbog otkaza koje je podijelio u gradskoj upravi, Pranić je dobio puno medijskog prostora. 


“Konkretno, u pitanju vrtića smo konstantno prozivani. Jednostavno smo željeli uvesti reda, sud je potvrdio otkazivanje ugovora o radu. Gradsku upravu smo smanjili za 25 posto, imamo udvostručen proračun, radimo veliki broj projekata. Ipak se može”, kaže. 


Kaže da su radnici koji su ostali raditi u gradskoj upravi sada bolje iskorišteni, te da postoji niz kriterija kojima će se vrednovati radno mjesto. 


Često ga se spominjalo i kao gradonačelnika s najmanjom plaćom. “4.300 kuna mi je bila zadnja plaća prije dolaska u Sabor. Sada je oko 13.000 kuna. Imali smo takvu plaću jer je to odgovorno ponašanje. Zatekli smo grad u katastrofalnom stanju i počeli smo od sebe rezati. Nisam pristalica da se uvodi red preko tuđih leđa”, objašnjava. Dodaje i kako gradonačelničku dužnost sada obnaša volonterski, čak nema ni službeni mobitel. 


Zadnju reformu javne uprave kod nas je napravila Marija Terezija


Osvrnuo se na (ne)provođenje reformi. 


“Treba povući akcijski plan koji je Most ostavio u ladicama Ministarstva uprave. Zašto se to ne provodi, treba pitati resornog ministra”, kaže.  


Ministar Lovro Kuščević kaže kako reforme provodi, a često ističe i kako njegovi prethodnici na čelu Ministarstva uprave nisu napravili ništa. 


“Za vrijeme Mosta donijet je Akcijski plan za koji su odobrena sredstva. Zašto to ne rade, to morate pitati njih. Ali to nije samo Ministarstvo uprave nego i druga ministarstva”, govori. 


Reformu koju spominje ministar Kuščević – ne vidi. 


“Zadnju reformu javne uprave kod nas je napravila Marija Terezija. Trebamo digitalizirati javne procese da bi gospodarstvo bilo brže. Javna uprava je usluga svim građanima i poduzetnicima. Mi ne možemo biti konkurentni i zato imamo ovakav BDP kakav imamo”, kaže. 


Jedan od načina na koje bi reformirao javnu upravu Pranić vidi i u otkazima. Da se njega pita, otkazao bi desetak tisuća ugovora o radu, a na pitanje koji političar bi to mogao napraviti, kaže: “Onaj koji je spreman izgubiti vlast na sljedećim izborima.”


“Što bi se dogodilo da to napravi? Ništa. Da je Most ostao u Vladi, to bi se dogodilo. Ako imamo digitalizaciju, čemu nova zapošljavanja?”, pita se.