Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Premijer o granici

ANDREJ PLENKOVIĆ Hrvatska i Slovenija moraju naći srednji put oko granice

Andrej Plenković, Foto: REUTERS
Andrej Plenković, Foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 18. prosinac 2017. u 14:04 2017-12-18T14:04:03+01:00

Dobro je da premijer Cerar dolazi u Zagreb. To pokazuje zrelost, dobrosusjedske i prijateljske odnose dviju zemalja«, rekao je premijer novinarima.

Hrvatska i Slovenija nalaze se u situaciji da moraju naći srednji put koji bi riješio pitanje granice, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković, dan uoči posjeta slovenskog kolege Mire Cerara Zagrebu, i pritom naglasio kako je arbitražna odluka kopnenu granicu definirala na tragu upravo »onoga što je hrvatski pravni tim cijelo vrijeme zastupao«.

Plenković i Cerar dogovorili su u petak u Bruxellesu da će slovenski premijer u utorak posjetiti Zagreb kako bi razgovarali o rješavanju graničnog pitanja.

»Sada se nalazimo u situaciji da moramo naći nekakav srednji put koji bi riješio pitanje granica. Ako pogledate samu arbitražnu presudu - ne govorim da ju prihvaćam niti da ona za nas ima neko pravno značenje, ali u mnogim aspektima kad je riječ o kopnenoj granici ona slijedi temeljno načelo koje je hrvatski pravni tim cijelo vrijeme zastupao, a to je katastarska granica«, kazao je Plenković na prvom okupljanju Press kluba Europa.

Cerar je trebao posjetiti Zagreb još 27. rujna, ali je otkazao posjet nakon što je Plenković u govoru na Općoj skupštini UN-a u New Yorku rekao da »kompromitacija nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugog izbora osim da se povuče iz arbitražnog procesa«.

Nakon toga Cerar je tvrdio da neće posjetiti Zagreb dok Hrvatska ne pristane razgovarati o provedbi arbitražne odluke, dok je Hrvatska ponavljala da je ne priznaje i da granice treba riješiti u bilateralnim pregovorima.

»Dobro je da premijer Cerar dolazi u Zagreb. To pokazuje zrelost, dobrosusjedske i prijateljske odnose dviju zemalja«, rekao je premijer novinarima.

Naglasio je da je stav Hrvatske da u ovom trenutku dvije države trebaju kontinuirani razgovor, dijalog, suradnju bez tenzija, bez jednostranih poteza i bez incidenata. »Trebamo se približiti »zajedničkom nazivniku oko kojeg se možemo složiti«, kazao je.

Premijer Plenković pritom smatra da su sva pitanja oko granica, ne samo sa Slovenijom nego i Srbijom, Crnom Gorom i BiH, dramatičnija u javnom diskursu nego u realnom životu, jer, primjerice, nema nijedne kuće nakon arbitražne presude sa Slovenijom koja bi ostala s druge strane granice.

Što se tiče granice na moru u Savudrijskoj vali, tu postoji nekoliko aspekata, kaže Plenković, ali ističe da Slovenija ovdje nije dobila ono što je željela a to je tzv »junction«, dodir s otvorenim morem.

Na pitanje vodi li put do Schengena preko Pirana/Savudrije, odnosno može li Slovenija blokirati hrvatski ulazak u Schengen dok Hrvatska ne zadovolji njezine interese glede granice, premijer je odgovorio da put u šengensku zonu »vodi preko ispunjavanja svih potrebnih kriterija«.

»Blokada zbog bilo kojeg razloga koji ne bi bio vezan uz supstancu je neprihvatljiva«, naglasio je, dodajući da je u konačnici važno dugoročno riješiti pitanje granice uz konačni rezultat koji mora biti dogovor dviju zemalja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.