Hrvatski sabor

AKTUALNO PRIJEPODNE Bernardić: ‘Radite mutan posao’; Plenković: ‘Imam logičkih problema shvatiti što želite reći’

Hina

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić inicirao je Glas, a njezinu smjenu traže zbog prijedloga Obiteljskog zakona



Aktualnim prijepodnevom Hrvatski sabor danas počinje svoju novu, šestu sjednicu, nakon čega će premijer Andrej Plenković zastupnicima podnijeti Izvješće o sastanku Europskog vijeća, a do kraja dana očekuje se i rasprava o prijedlogu oporbenog Glasa o opozivu ministrice obitelji i demografije Nade Murganić.


Premijer i članovi Vlade, kako je već uobičajeno, tijekom ‘aktualca’ odgovorit će na 40-ak zastupničkih pitanja.


Na samom početku došlo je do duela premijera i šefa oporbe, SDP-ovog Davora Bernardića, koji je Plenkovića pitao tko će biti odgovoran kad se Agrokorove tvrtke prodaju u bescjenje.




– Vi ste dugo izbjegavali odgovoriti na pitanje tko je pisao lex Agrokor. Umjesto vas je to odgovorio Vladimir Šeks, rekavši da ste upravo vi autor tog zakona. Rekao je i da vam je on osigurao parlamentarnu većinu, da je malo pritegnuo Vrdoljaka, vjerojatno i Sauchu. Omogućili ste lešinarskom fondu da uđe u imovinu Agrokora – kupili su za 30, platit će im se sto, a još će se upisati i u imovinu, rekao je Bernardić.


Plenković je Bernardiću poručio da ima “određenih logičkih problema shvatiti što uopće želi reći”.


– Čini mi se da i nakon sedam mjeseci neki osnovni elementi ovog zakona nisu poznati ni vama ni vašoj stranci. Eventualni stečaj koncerna kao što je Agrokor, u kojem radi 28 tisuća ljudi, a za njega su vezani brojni dobavljači u kojima radi 150 tisuća ljudi, značio bi pravu katastrofu za gospodarstvo. Vi ste u međuvremenu postali glasnogovornik gospodina Todorića koji koristi vrlo teške riječi poput veleizdaje i to puno više govori o vama, vašoj stranci i vašem osjećaju za odgovornost. Žao mi je da je SDP izabrao taj put. Vi nastojite na bombastičan način nakititi raznorazne teme, pa spominjete i rezervne briselske položaje. Čini mi se da ste puno evoluirali od onog SDP-a s kojim smo imali konsenzus oko europskih tema, odgovorio je Plenković, dodajući i da predlaže da onda odmah opozove Neven Mimica iz Europskog parlamenta.


Bernardić mu je potom uzvratio pitanjem je li to zato što on želi na Mimičino mjesto.


– Priča drži vodu, dok ortaci ne odu. Opteretili ste Agrokor s dodatnih milijardu eura zaduženja. Američki strvinarski fond je kupovao smeće od obveznica kad to nitko nije kupovao. Zato jer su znali da će imati čarobni štapić zvani lex Agrokor. Vi ste dobro znali što radite, da radite mutan posao. Priču koju su 90-ih počeli ortaci, sad dovršavaju novi ortaci, zaključio je Bernardić.


Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić inicirao je Glas, a njezinu smjenu traže zbog prijedloga Obiteljskog zakona koji je izazvao žestoku kritiku javnosti, ali i samog premijera, nakon čega je povučen.


U novu sjednicu, koja će trajati do 15. prosinca, Sabor kreće sa 61 točkom, no dnevni će se red ‘u hodu’ proširivati.