Sporni mailovi

AFERA SVIH AFERA Opoziv Dalić podržao bi i dio HDZ-ovaca? ‘Ovo je ogromna šteta za stranku’

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Imamo iskustvo glasovanja po savjesti o Istanbulskoj konvenciji. Nemoguće je da bi nakon svega ovog svi zastupnici HDZ-a podržali u Saboru Martinu Dalić i zato sam siguran da bi ona otišla iz Vlade kad bi SDP zatražio njezin opoziv, uvjeren je važan HDZ-ov zastupnik s kojim smo razgovarali



ZAGREB Vlada Andreja Plenkovića gotovo da ide iz krize u krizu i zato ih nije sve lako rangirati po težini. Ali ova aktualna, potaknuta objavom e-mail korespondencije potpredsjednice Vlade Martine Dalić i autora lex Agrokor, kasnijih savjetnika u koncernu Ivice Todorića, sigurno spada među dosad najgore. Na površini Vlade se, doduše, još ništa ne događa. Plenković i dalje u potpunosti podržava Martinu Dalić, a nitko iz HDZ-a mu javno ne proturječi.


Niti na jučerašnjoj sjednici Kluba nije bilo zastupnika HDZ-a koji bi mu postavio pitanje o novoj aferi vezanoj za Agrokor. Ali, u HDZ-u, u koji se Martina Dalić vratila nakon posljednjih parlamentarnih izbora, potpredsjednica Vlade ni ranije nije imala naročit status, a sada je sve više njihovih ministara i zastupnika koji uopće ne dvoje da je ona »svojoj ekipi osigurala milijune kuna«.


Sve radila sama 


– Iz te je objavljene korespondencije jasno da je Martina sve sama radila, da nitko drugi iz Vlade nije imao utjecaja na lex Agrokor, niti na ono što je uslijedilo. Premijer je sav taj posao povjerio njoj, a ona je odbijala praktično sve sugestije o lex Agrokor nas ostalih. Međutim, političku odgovornost danas snosi cijela Vlada, mi svi smo na koncu odgovorni. Kako će se to razriješiti doista ne znam, rekao nam je jedan ministar, rezigniran novonastalom situacijom.




A ona bi, shvaćaju naši sugovornici, mogla u predstojećim danima postati još nepovoljnija za Vladu i HDZ.


– Čini mi se da u stranci još nije do kraja osviješteno koliko je ovo politički štetno za HDZ. Ako je točno ono što se priča, da će u javnost uskoro procuriti još neki detalji, onda će već idući tjedan sazreti da unutar stranke počnemo ozbiljno razgovarati kako reagirati, ističe jedan HDZ-ov zastupnik. Nekolicina članova vodstva stranke smatraju da bi potencijalni izlaz bio dogovor o tome da Martina Dalić ostane dok se ne postigne nagodba o Agrokoru, za koju je rok 10. srpnja, a da potom podnese ostavku. Međutim, pritisak u međuvremenu vjerojatno ne bi splasnuo.


– To tek ako se u sve ovo uključi i FBI, o čemu na blogu piše Ivica Todorić? To bi bio velik pritisak na Vladu. Ali, možemo samo čekati što će Plenković napraviti. Trenutačno na njega utjecaj ima samo ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te u nešto manjoj mjeri predsjednik Sabora Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a. Mi drugi u HDZ-u skoro da nemamo ni pristup premijeru, naglašava jedan član Predsjedništva HDZ-a. On konstatira da je Plenković u vrlo kompliciranoj poziciji jer bezrezervno podržava Martinu Dalić, pa bi pretrpio političku štetu čak i da je odjednom smijeni, za što nema nikakvih naznaka.


Dobar posao? 


– Sve kad bi i Martina Dalić sama otišla, politička šteta za Vladu i HDZ ne bi bila sanirana, no to bi ipak bio kakav-takav izlazak iz ovoga, analizira naš sugovornik iz Predsjedništva HDZ-a.


Sam Plenković navodno je itekako svjestan ozbiljnosti situacije za njega, Vladu i HDZ, ali, s druge strane, smatra da je Martina Dalić »u osnovi napravila dobar posao oko Agrokora«, te da je najzaslužnija da prije godinu dana nije došlo do nekontroliranog kolapsa koncerna. Na sjednici Kluba zastupnika HDZ-a, Plenković je tek spomenuo da »treba dobro razmotriti tu korespondenciju«, ništa supstancijalno nije rekao. Najavio je da će se ovih dana sastati koalicijski partneri, što oni, uostalom, redovito čine. Unatoč tome, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac jučer je u izjavi nekim medijima iznio javni zahtjev za hitan koalicijski sastanak i rekao da Vlada ne smije nositi sadašnji teret. Talijanski zastupnik Furio Radin bio je suzdržaniji.


– Očekujem sastanak koalicijskih partnera na kojem ćemo dobiti informaciju što se točno događa. Nakon toga ću formirati svoj stav, do tada ne želim ništa prejudicirati – kazao nam je Radin.


Parlamentarna opozicija, pak, zaoštrava retoriku.


– Ne tražimo ostavku predsjednika Vlade HDZ-a i HNS-a Andreja Plenkovića, čak više ni ostavku Martine Dalić. Tražimo zatvor za krivce i izvanredne izbore, sad i odmah – izjavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na konferenciji za novinare. Nije sporno, upozorio je, što je Vlada konzultirala stručnjake u izradi lex Agrokor, nego »besramno bogaćenje tih stručnjaka koje se dogodilo nakon usvajanja tog istog zakona«.


– Potpuno je jasno tko je i zašto pisao lex Agrokor, a u svakoj normalnoj državi zbog ovog odlazi cijela Vlada – kazao je Bernardić. Na pitanje novinara o tome što će napraviti ako izostane reakcija DORH-a u ovom slučaju, šef SDP-a je odgovorio kako bi to bila »velika izvaninstitucionalna kriza u državi« i da to u ovom trenutku »ne može ni zamisliti«.


Što će biti meta 


U oporbi još »važu« što bi im najoportunije bilo učiniti, čiji opoziv u Saboru zatražiti. Neki misle da bi meta ponovno, kao prije mjesec dana, trebala biti Martina Dalić, za što imaju dovoljno zastupničkih potpisa, dok drugi procjenjuju da bi se ovaj put moralo ići na cijelu Vladu. U HDZ-u kao da prevladava stav da bi zahtjev za opoziv Martine Dalić završio njezinom ostavkom.


– Svaki HDZ-ov zastupnik uvijek će glasovati za svoju Vladu. Niti jedan naš zastupnik neće iskazati nepovjerenje Martini Dalić i takav zahtjev ne bi dobio većinu. Ali, nezamislivo mi je da bi 77 zastupnika glasovalo za Martinu Dalić. Imamo iskustvo glasovanja po savjesti o Istanbulskoj konvenciji. Nemoguće je da bi nakon svega ovog svi zastupnici HDZ-a podržali u Saboru Martinu Dalić i zato sam siguran da bi ona otišla iz Vlade kad bi SDP zatražio njezin opoziv. O tom se zahtjevu ne bi glasovalo u parlamentu, uvjeren je važan HDZ-ov zastupnik s kojim smo jučer razgovarali.