Rok istekao u 15 sati

A-HSP: Odbijamo ukloniti šator u Srbu kako nam je policija naredila, MUP se dodvorava Pupovcu

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

"Autohtona – Hrvatska stranka prava neće ukloniti šator i upozoravamo Ravnateljstvo MUP – a da ne pokušavaju silom ga ukloniti jer se može upaliti šibica i stvoriti probleme koji nikome ne trebaju", navodi se u priopćenju. Neslužbeno se doznaje da policijskog ultimatuma nema te da su organizatori od ranije upozoreni da za postavljanje šatora moraju dostaviti pismeni pristanak vlasnika zemljišta



ZAGREB Autohtona – Hrvatska stranka prava (A-HSP) u utorak je izvijestila da im je »Ravnateljstvo MUP-a iz Zagreba« dalo rok do 15 sati da uklone šator u Srbu, a iz MUP-u poručuju da ne žele sudjelovati u medijskom prepucavanju u vezi tog slučaja.


Neslužbeno se doznaje da policijskog ultimatuma nema te da su organizatori od ranije upozoreni da za postavljanje šatora moraju dostaviti pismeni pristanak vlasnika zemljišta.


A-HSP u svom priopćenju navodi da su u svojoj prijavi javnog okupljanja prijavili i postavljanje šatora te tako ispoštovali zakon o javnom okupljanju.


»Prostor javnog okupljanja nije u vlasništvu Općine Gračac već je u vlasništvu Republike Hrvatske. Autohtona – Hrvatska stranka prava nema namjeru od Hrvatske države tražiti odobrenje za postavljanje šatora kao i to da nećemo tražiti od Hrvatske države da slobodno hodamo po Srbu, Zagrebu, Splitu ili po drugim djelovima Hrvatske.Ravnateljstvo MUP-a u Zagrebu nikada nije dala ultimatum i zabranila postavljanje šatora Milorada Pupovca u Srbu. Ravnateljstvo MUP-a u Zagrebu to nikada nije tražilo od nikoga u Hrvatskoj. Ravnateljstvo MUP-a dodvorava se Miloradu Pupovcu i tako ne poštuje zakon kao što ga poštuje A-HSP. Autohtona – Hrvatska stranka prava neće ukloniti šator i upozoravamo Ravnateljstvo MUP – a da ne pokušavaju silom ga ukloniti jer se može upaliti šibica i stvoriti probleme koji nikome ne trebaju. Autohtona – Hrvatska stranka prava ne želi nemire i želi samo mir, želimo na miru do 1. kolovoza održati svoja predavanja o Domovinskom ratu u Hrvatskoj u Srbu«, navode u priopćenju. Otvoreno pismo u utorak su uputili i mještani Srba u kojem navode da »zastrašivanje i provociranje prolazi neometano građanskim otporom i nekažnjeno od strane nadležnih institucija«.




»Srpski narod u Srbu kao i sve druge mještane kani se disciplinirati, utjerati u četiri gola zida naših praznih kuća. Neodgovorni pojedinci, osokoljeni medijskim linčevima, političkom bahatošću, neskrivenim obožavanjem ustaških ideja, ukidanjem slobode govora i riječi, bez ikakvih posljedica nas provociraju i vrijeđaju. Naša teška svakodnevnica i neimaština dodatno je otežana strahom i dozvoljenim zlostavljanjem«.