Nezgodno i za Vladu

’67 je previše’: Referendum bi mogao biti problem i za predsjednicu i za Milanovića. Evo zašto

Jagoda Marić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Može li HDZ odugovlačiti s raspisivanjem referenduma čak do okončanja tih izbora, u siječnju 2020.? Nije to neizvedivo, ali... 



ZAGREB – Saborski Odbor za Ustav danas je raspravljao o zahtjevu za raspisivanje referenduma o mirovinskoj reformi i zadužio Vladu za provjeru skoro 750 tisuća potpisa što ih je prikupila inicijativa »67 je previše«. Tim će korakom započeti referendumska procedura. Ali, sasvim je neizvjesno kada će i na koji način ona završiti.


Za Vladu i HDZ jako je nezgodno što se krajem godine održavaju izbori za predsjednika Republike i referendum u listopadu ili studenom sigurno ne bi poboljšao šanse njihove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović.


HDZ-ova posebna veza


No, može li HDZ odugovlačiti s raspisivanjem referenduma čak do okončanja tih izbora, u siječnju 2020.? Nije to neizvedivo, ali pitanje je s kakvim političkim posljedicama za HDZ, a onda i za predsjednicu Republike. Za Vladu bi, naravno, ako se prethodno utvrdi da postoji dovoljan broj potpisa, pozitivno bilo kad bi se Ustavni sud, na traženje Sabora, očitovao da je ova referendumska inicijativa u neskladu s Ustavom.




S obzirom na to da je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić već izjavio da se »može naslutiti da je sindikalno pitanje protuustavno«, moglo bi se tumačiti da HDZ ima neku posebnu vezu s Ustavnim sudom, a to za njih nikako ne bi bila dobra percepcija.


Nitko od članova Ustavnog suda dosad nije iznio stav o tim pitanjima, a nekoliko naših sugovornika iz te institucije ističe da će to učiniti kad zahtjev dobiju i kad o njemu prikupe sve relevantne informacije, te ističu da je pogrešno da bilo tko već sada predviđa kakva će biti eventualna odluka pozivajući se na prijašnje, jer Ustavni sud svaki slučaj razmatra ponaosob.


Kako bilo, referendum će, neovisno o tome hoće li biti raspisan ili ne, biti tema koju ni predsjednički kandidati neće moći izbjeći. I od njih će se očekivati da kažu što misle o prijedlogu sindikata.


Najmanje će s tim problema imati Miroslav Škoro, koji se legitimirao kao kandidat kojem je iznad svega volja naroda. Namjera je Mislava Kolakušića da ni o čemu ne iznosi svoj stav, smatrajući da bi to štetilo njegovoj kandidaturi, ali nedavno je rekao da bi on i abortus stavio na referendum, pa bi se moglo zaključiti da podržava i ovaj.


Milanovićev odgovor


Kako će se, pak, pozicionirati Zoran Milanović, čija je Vlada donijela zakon kojim se dob za odlazak u strasnu mirovinu podiže na 67 godina od 2038. godine, dok je aktualni predsjednik SDP-a Davor Bernardić to nazvao greškom i potpisao referendumsku peticiju?


Uz to što je sadašnja Vlada ubrzala primjenu odredbe o odlasku u mirovinu sa 67 godina, dodatno je pooštrila penale za odlazak u prijevremenu mirovinu u odnosu na one koje je propisala Milanovićeva Vlada. U SDP-u pokušavaju smisliti uravnoteženi Milanovićev odgovor na ovo pitanje.


– Milanović bi trebao reći da svatko ima pravo na mišljenje, da se on ne slaže da je njegova Vlada pogriješila, ali da razumije građane. Naša je Vlada odlučivala o tome u puno nepovoljnijim okolnostima u Hrvatskoj od onih koje smo ostavili HDZ-u i pojedini su potezi bili nužni. No, od Plenkovićeve vlade su se, jer se gospodarska situacija popravila, očekivale olakšice za građane. To bi bio sasvim razložan Milanovićev stav, rekao nam je visoki dužnosnik SDP-a.


Od kada je pokrenuta referendumska inicijativa, odnosno posljednja tri mjeseca, predsjednica Republike izbjegava se nedvojbeno izjasniti o tome kakav je njezin stav. Dosad se branila time da ne može podržati ni Vladu ni sindikate jer joj to ne dopuštaju preporuke Venecijanske komisije. Jučer su nam iz Ureda predsjednice poručili »da se glas naroda mora poštovati i da se, kad se utvrdi da su ispunjene zakonske pretpostavke, referendum treba raspisati«.


Različita mišljenja Pantovčaka i Vlade


Kad je bio aktualan referendum o promjeni izbornog zakonodavstva koji je pokrenula inicijativa Narod odlučuje, predsjednica mu je puno otvorenije dala svoju podršku, iako je to bilo u suprotnosti sa stavom Vlade. Tada je isticala da, iako se ne miješa u referendum, njen je čvrst stav »da se mora poštovati volja naroda.«


– Koliko znam, skupljeno je dosta potpisa, očito su građani davanjem tih potpisa pokazali da žele promjene, da se protrese taj život u Hrvatskoj, političke elite. Isto tako su pokazali želje za izmjenom izbornog zakona, govorila je predsjednica u lipnju prošle godine. Tu referendumsku inicijativu potpisali su i neki njezini savjetnici, ali tada je predsjednica bila u puno lošijim odnosima s Vladom.