Brodogradnja

“3. maju prijeti najgori mogući scenarij” Zastupnica Mosta traži reakciju Vlade zbog stanja u riječkom škveru

Zlatko Crnčec

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

3. maj iskazuje papirnatu minimalnu dobit za prošlu godinu, posla ima, ali se ne može odraditi jer nema novca za nabavku materijala niti za plaće, kaže Ines Strenja Linić



Saborska zastupnica MOST-a Ines Strenja Linić danas je u Saboru pozvala potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić da poduzme nešto kako bi se pomoglo brodogradilištu 3. Maj.


– Potpredsjednice Dalić, potez je na vama. Oko 1.400 obitelji moga grada žive od 3. maja i žele samo da mogu pošteno raditi i zaraditi svoju plaću. Žele materijal da mogu dovršiti započete brodove. Jer po riječima sindikalnog povjerenika 3. maj je doslovno mrtvo brodogradilište kome život daju samo radnici koji ulaze u škver a nemaju što raditi jer nema materijala.


U petak je sazvana proširena sjednica GSV-a Primorsko goranske županije na koju su pozvani svi oni koji bi mogli pokušati pronaći rješenje iz ove situacije. Ja se nadam da će nakon petka biti nekog pomaka jer na potezu je prvenstveno Vlada, rekla je Strenja Linić.




Dodala je da se “približava najgori mogući scenarij, radnicima neće biti isplaćena plaća i nema dovoljno novca za dovršetak započetih brodova ukoliko se to ne razriješi ovih dana”.


– Dakle 3. maj od 2013. dio je Uljanik holdinga. Svojedobno takav aranžman dočekan je kao slamka spasa riječkog škvera ali mu sada baš zbog njega prijeti i gašenje. I uprava Trećeg maja i Uljanika mora za to preuzeti odgovornost.


Na vrijeme sam u studenom na aktualnom satu upozorila potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić da je 3. maj Uljanik grupi i povezanim društvima posudio više od pola milijarde kuna. Na to je uprava u svim medijima promptno odreagirala da je to moje zastupničko pitanje politikanstvo i da je sve potpuno pod kontrolom,, rekla je Strenja Linić.


Dodala je da je Dalić rekla da je Vlada slijedom nalaza državne revizije za 2016. za 3. maj zatražila proračunski nadzor jer je “Ministarstvo gospodarstva prema izvješćima opazilo da se povećavaju dugovi dobavljačima”, te napomenula da nema izravnu nadležnost nad Uljanikom”


– Tada se radilo o dugovima od otprilike 160 milijuna dobavljačima. Nažalost ovo što se trenutno događa ipak je ono na što sam upozoravala. Nakon što je Vladinim jamstvom od 96 milijuna eura kratkotrajno pogašen požar u Uljaniku nova kriza buknula je ovih dana. Jer Uljanik grupa ne može dio novca vratiti 3. maju, rekla je Strenja Linić.


Dodala je da “3. maj iskazuje papirnatu minimalnu dobit za prošlu godinu, posla ima, ali se ne može odraditi jer nema novca za nabavku materijala niti za plaće”.