Fond Desa i Jerko Baković

101. ROĐENDAN DESE BAKOVIĆ: Prodala je stan da bi školovala siromašnu djecu. Tako su Desa i njezin muž odlučili

Tihomir Ponoš

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Fond je osigurao 31 stipendiju i time omogućio daljnje školovanje djece u dobi od 10 do 18 godina, većinom iz nerazvijenih sredina, ponajviše iz Korduna i Banije, ali i Međimurja, Like, Gorskog kotara, Rijeke, i to u ovoj i sljedećoj školskoj godini. 



ZAGREB – Desa Baković na jedinstven je, lijep, na momente dirljiv i human način proslavila svoj 101. rođendan u Kući ljudskih prava. Na njen rođendan javnosti je predstavljen Fond »Desa i Jerko Baković« nastao u okviru Zaklade Solidarna i to na temelju donacije od 600.000 kuna koje su supružnici Baković, Desa i pokojni Jerko, namijenili za stipendiranje i pomoć siromašnoj djeci.


Stalna podrška


Fond je osigurao 31 stipendiju i time omogućio daljnje školovanje djece u dobi od 10 do 18 godina, većinom iz nerazvijenih sredina, ponajviše iz Korduna i Banije, ali i Međimurja, Like, Gorskog kotara, Rijeke, i to u ovoj i sljedećoj školskoj godini. Namjera je Fonda i Zaklade Solidarna da se Fond ne iscrpi u jednokratnoj donaciji Dese Baković, već da zaživi i potakne i druge koji imaju mogućnosti da se kao donatori priključe ne bi li se povećala ukupna vrijednost Fonda i tako kontinuirano pružila podrška djeci i povećao broj stipendista.


Među stipendistima je učenica romske nacionalnosti koja želi biti policajka, ali budući da je išla u posebnu, de facto segregiranu školu, nije naučila engleski, a bez toga znanja ne može se školovati za policajku. Sada će zahvaljujući stipendiji moći proći ubrzani tečaj engleskog jezika.





Prezime Baković ima i itekako snažne povijesne, antifašističke konotacije. Jerko Baković rođen je u Boliviji, kao i njegove sestre Zdenka i Rajka poznate antifašistkinje i ilegalke u Zagrebu pod ustaškom vlasti 1941. godine. Obje sestre ustaše su u prosincu 1941. godine uhapsile. Zdenka Baković nakon višednevnog mučenja bacila se s trećeg kata, a Rajka, godine 1953. proglašena narodnim herojem, podlegla je mučenju koncem 1941. Jerko je također bio antifašist, bio je zatočen u Jasenovcu, a preživio je zahvaljujući tome što je razmijenjen za jednoj zarobljenog ustaškog časnika, nakon čega se priključio partizanima. 



Severina, učenica osmog razreda škole iz Male Subotice, zahvaljujući stipendiji moći će upisati privatnu umjetničku gimnaziju u Zagrebu. Severina je svoj talent iskazala dojmljivo izrecitiravši pjesmu »Dotepenec« Ivice Jembriha, a čitanje te pjesme svakako bi trebalo preporučiti ksenofobima i protivnicima imigranata i to u terapeutske svrhe. Osim što će dvije godine imati stipendiju Fonda, Severini je i škola izašla u susret i sve četiri godine će joj naplaćivati smanjenu školarinu. Jedan od glumačkih uzora joj je Bojana Gregorić Vejzović pred kojom je imala priliku i nastupati u Zagrebačkom kazalištu mladih i koja ju je ohrabila u njenoj odluci da se glumački obrazuje.


Potrebe velike


U Fondu su inicijalno razmišljali o tome da desetero učenika stipendiraju četiri godine. Međutim, zaprimljeno je 35 iskaza potreba za financijskom podrškom među kojima je bila i potreba za grupnom podrškom romskoj djeci u Zagrebu i Brodu na Kupi. Zakladno vijeće odlučilo je podržati sve pojedinačne zahtjeve, a Zakladi Solidarna preporučilo da pomogne Romskom obrazovnom fondu u stjecanju drugih izvora financiranja održivog rada s djecom.


Upraviteljica Zaklade Solidarna Marina Škrabalo kazala je da su to djeca »željna znanja, kreativnosti i mogućnosti nastavka školovanja u većim sredinama, ona su izložena siromaštvu i izolaciji, izazovima življenja s kroničnim bolestima i invaliditetom, položaja srpske i romske nacionalne manjine«, a među njima ima i djece koja znaju što je to obiteljsko nasilje, djece zatvorenika i djece koje nemaju odgovarajuću roditeljsku skrb.


Desa i Jerko Baković (1916. – 2010.) odlučili su da će veći dio svote od prodaje svog stana ostaviti za stipendiranje i školovanje siromašne djece. Taj je neuseljivi stan nedavno prodan i Fond je zaživio.