Dan plina

Plin bi od travnja 2017. mogao pojeftiniti

Bojana Mrvoš Pavić

Dogovorene su i dodatne količine plina  /D. LOVROVIĆ

Dogovorene su i dodatne količine plina /D. LOVROVIĆ

Budući da je cijena plina na tržištu na povijesno niskim razinama, jer prati cijenu nafte, predviđa se da će rasti



 Hrvatska je spremna i ima dovoljno plina za započetu ogrjevnu sezonu, dok su dogovorene i dodatne količine plina, budu li potrebne – čulo se na Danu plina u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin, koja je okupila predstavnike plinskih i energetskih poduzeća iz svih krajeva Hrvatske, kao i predstavnike zakonodavnih te regulatornih institucija.


Budući da je cijena plina na tržištu, jer prati cijenu nafte, na povijesno niskim razinama, predviđanja stručnjaka kažu da će ona sigurno rasti. Ono na što krajnji potrošači – kućanstva, mogu računati, jest »službeno« otvaranje liberaliziranog tržišta plina s prvim danom travnja iduće godine kad bi, zbog dolaska konkurencije, plin, barem na početku, trebao pojeftiniti.


S tim datumom istječe trogodišnja odluka Vlade prema kojoj je Ina domaći plin obavezna po reguliranoj cijeni prodavati HEP-u, a HEP zatim lokalnim distributerima plina, kojih je nešto više od trideset, i koji zatim plin prodaju potrošačima. Poznato je da s takvim rješenjem nije zadovljna ni Europska komisija, posebno kad je u pitanju obaveza Ine da po zadanim cijenama prodaje svoj plin.




Kako je na međunarodnom tržištu cijena plina pala, neki su oprskrbljivači, prvi RWE, ušli u hrvatska kućanstva sa svojim plinom, no očekuje se da će većina ostalih to učiniti nakon 1. travnja iduće godine, otkad će hrvatska kućanstva imati priliku birati od koga će kupovati plin, kao što je unatrag tri godine već slučaj s električnom energijom. Kako se od upućenih moglo jučer čuti, očekuje se da bude ukinuto reguliranje cijene Ini, po kojoj ona svoj plin prodaje HEP-u, dok će i HEP zatim plin tržišno prodavati lokalnim distributerima.


Kako je kazao Damir Škugor iz Ininog Prirodnog plina, Ini u reguliranim uvjetima od prodaje plina ostane 17 eura po megavatsatu, dok je krajnja tržišna cijena plina 38 eura. INA iz tog razloga očekuje dereguliranje cijene te je uvjerena kako će i dalje ostati vodeći opskrbljivač na tržištu. Na pitanje hoće li nakon dereguliranja cijene plina ona za krajnje kupce – kućanstva, biti viša ili niža, Škugor odgovara kako je to teško prognozirati, no iskustva drugih država koje su liberalizirale svoje tržište pokazuje da su cijene pale.


I HEP namjerava s tvrtkom HEP-Opskrba plinom nakon liberalizacije izaći na tržište, najavljuje Marko Blažević, direktor te tvrtke. Istaknuo je da je prošle godine, a jednako je bilo i tijekom ove godine, prvi put od početka recesije u Hrvatskoj porasla potrošnja plina.