Opatija

Parkiranje ispred Mrkata: Kirigin kazne preinačio u upozorenja; svi koji su platili dobit će povrat 

P. N.

Svim građanima koji su uplatili po obavijesti o prekršaju izvršit će se povrat sredstava po predanom zahtjevu. Zahtjev valja ispuniti i poslati na e-mail adresu [email protected] kako bi se izvršio povrat uplaćenih sredstva



Gradonačelnik Opatije donio je danas odluku o preinačenju novčane kazne u upozorenje, što vrijedi za sve kazne izdane do danas i završno s današnjim danom, 24. svibnja 2023. Kazne se odnose na parkiranje ispred zgrade opatijske tržnice, koje se nadzire kamerama od 28. travnja. Svim građanima koji su već platili kaznu izvršit će se povrat sredstava po predanom zahtjevu, poručeno je iz Grada Opatije.


 


 




“Nadzor prometa putem prometne nadzorne kamere pomoću koje se utvrđuje nepropisno parkiranje na području Mrkata započeo je 28. travnja ove godine, odnosno mjesec dana nakon postavljanja nadzorne kamere. Prvih mjesec dana kamera je testirala promet, a prometni i komunalni redari su građane upozoravali na uvođenje sankcija”, poručuju iz Grada Opatije. 


“Obzirom da je utvrđeno da veći broj građana nije bio informiran o uvođenju nadzorne kamere, iako je Grad Opatija o tome višekratno obavještavao javnost, gradonačelnik je donio odluku o preinačenju novčane kazne u upozorenje, što vrijedi za sve kazne izdane do danas i završno s današnjim danom, 24. svibnja 2023.”, piše u priopćenju.


 


Svim građanima koji su uplatili po obavijesti o prekršaju izvršit će se povrat sredstava po predanom zahtjevu. Zahtjev valja ispuniti i poslati na e-mail adresu [email protected] kako bi se izvršio povrat uplaćenih sredstva, poručuju iz Grada Opatije.


 


“Cilj postavljanja nadzorne kamere kraj Mrkata nije sankcioniranje, već uvođenje reda, brže protočnosti prometa i osiguravanje sigurnosti svih sudionika u prometu, osobito pješaka radi čega je Gradonačelnik produžio razdoblje prilagodbe i donio Odluku o preinačenju novčanih kazni u upozorenja. Isto tako, kamere su podešene na način da se na području ispred tržnice vozilo može kratko zaustaviti, bez žurbe iskrcati ili ukrcati putnike i robe bez sankcija. Činjenica je da je posljednjih dana uspostavljen znatno veći red na lokaciji, veća protočnost prometa i, prije svega, veća sigurnost u prometu te je utvrđen znatno manji broj zabilježenih prekršaja. Dakle, naplata eventualnih prekršajnih prometnih kazni na tom području na snagu stupa ponovno sutra 25. svibnja 2023.”, priopćeno je iz Grada Opatije.


 


“Gradonačelnik Fernanado Kirigin je danas održao sastanak sa zakupcima opatijske tržnice te ih je informirao o novim mjerama. Postignut je načelni dogovor vezan uz dostavu robe na tržnicu. Ujedno, svim građanima koji stanuju u obližnjim zgradama bit će omogućen iskrcaj robe, u slučaju većih dostava u njihove domove, bez sankcioniranja. U takvim slučajevima, trebaju gradskim službama prijaviti dostavu i registracijsku oznaku teretnog vozila  na e-mail adresu [email protected] i broj telefona 051/680 162″, piše u priopćenju Grada Opatije.