Štorija od mašte

‘Osmijeh gejše’, ‘Bedouin’, ‘Pretty woman’… Sve su to fora imena čajeva iza kojih stoji Sanja Šukalo iz Kastva

Mija Dropuljić

FOTO: Privatna arhiva

FOTO: Privatna arhiva

Znatiželjna osoba nemirnog duha koja je vječno u potrazi za novim izazovima

Ako ste i dalje uvjereni kako se čaj pije samo kada ste “bolesni” i za vrijeme hladnih zimskih mjeseci, dopustite da vas uvjerimo u suprotno.


Čaj je puno više od samo od zdravog napitka, on nudi bogatstvo okusa, predstavlja cijelu ceremoniju ispijanja istog, a on se može koristiti i za, primjerice, izradu koktela. Sanja Šukalo iz Kastva ima misiju da sa svojim brendom Crogea dokaže da je čaj sve to, ali i puno više od toga. 


Kako sama Sanja govori, iza brenda Crogea krije se jedna vrlo znatiželjna osoba nemirnog duha koja je vječno u potrazi za novim izazovima. Nekadašnja prosvjetna radnica, zamijenila je školsku klupu s radom u turizmu, a zatim se bavila trgovinom i marketingom.


“Paralelno uz navedeno odvijao se jedan potpuno drugačiji život ispunjen izradom proizvoda za uspomenu poput čestitki, raznih handmade predmeta, suvenira i organizacija vjenčanja.


Možda će čitateljima izgledati čudno, ali vjerujem kako različita djelovanja čovjeka mogu učiniti iskustveno bogatijim i ohrabriti za daljnja stjecanja znanja i vještina.


Uz puno rada i truda, učenja, podrške, hrabrosti, malo sreće i puno strpljenja, doći će i dobri rezultati. Ponekad se osjećam poput virtualnog konstruktora koji gradi objekte, a iz svakog proviruju tematski različiti proizvodi.


Posljednji koji sam započela samostalno graditi upravo je Crogea, mirisna priča o prirodi i zdravlju, čajevima i začinima”, objašnjava Sanja. 



Odabir imena i nije došao spontano


Prije dvije godine je pokrenula brend Crogeu koji se izrodio kao svojevrsni nastavak njenog zadnjeg radnog iskustva koji je bio vezan uz čajeve. 


“Iskreno, prije osam godina moje znanje o čaju bilo je na razini kamilice i šipka. A onda se otvorio jedan prekrasan svijet, prepun novih saznanja o vrstama i blagodatima čaja te neiscrpnim varijantama prirodnih napitaka koji život znače i neizmjerno sam zahvalna na ovom iskustvu.


Nisam učeni travar, ali puno sam od tada usvojila znanja i informacija koje su mi bile potrebne za stvaranje temelja u daljnjem radu i razvoju Crogea brenda.”


U nastavku objašnjava kako odabir imena i nije došao spontano. U igri je bilo jedno 20-ak imena koje je Sanja pisala, brisala, pisala nova, pa opet križala. Želja joj je bila da naziv bude kratak, ali isto tako da obuhvaća više značenja istovremeno. 


“Tri mjeseca prije aktivacije poslovanja jedno popodne kao ‘grom iz vedra neba’ u mislima se pojavljuju riječi zemlja (gea) i Hrvatska (Croatia). Brzo sam odjurila u ured, potražila onaj list s nazivima, ispisala riječi i složila u Crogea.”



‘Osmijeh gejše’, ‘Bedouin’, ‘Pretty woman’…


U samom početku misija brenda je bila usmjerena na promociju Hrvatske kroz dio Crogea asortimana koji obuhvaća regionalne i nacionalne čajeve. 


“Super je osjećaj kada znate da je vaš proizvod otputovao u razne krajeve svijeta i da netko upravo sada ispija šalicu Crogea čaja i vjerojatno razmišlja o lijepim danima provedenim u Hrvatskoj.


Asortiman se stvarao najprije kroz slike i priče, a zatim kombiniranjem čajnih mješavina.


Čajevi ‘Osmijeh gejše’ i ‘Pretty woman’ posvećeni su ženama. ‘Bedouin’ je posvećen putnicima i fotografija je djelo profesionalnog njemačkog fotografa Mario Gerth, pasioniranog ljubitelja Afrike.


Od bezbroj fotografija i duge potrage, njegova je izazvala pravu buru emocija u meni i odluku otkupa prava.


Kada imate proizvod poput čaja na kojem se nalaze motivi u kojima ćete prepoznati dio sebe, ili dragih ljudi koje poznajete ili upravo zemlje u kojoj se nalazite, onda ste kao proizvođač usmjereni na dvije ključne promotivne zadaće: mjesto trenutnog boravka i zdravlje.”



Koktel čajanka je kao stvorena za ljetna druženja


Za regionalne i nacionalne čajeve koristi se bilje lokalnog porijekla poput lavande, kamilice, mente i kadulje, a nabava se vrši preko certificiranih hrvatskih i europskih dobavljača. 


“Postoji velika razlika između industrijskih čajeva u filter vrećicama i rasutih koje nude mali i lokalni proizvođači. Ako kupujete voćne filter čajeve u supermarketu vidjet ćete da je udio voća minimalan, svega nekoliko posto.


Suprotno tome u rasutim čajevima vidjet ćete osušeni cvijet hibiskusa, latice ruža, cvijet lavande, komadiće sušene jabuke ili list bijelog čaja i zato takvi proizvodi imaju visoku kvalitetu i veću, ali opravdanu cijenu.


Što je još važnije od svega, vrhunski čaj možete pripremati dva do tri puta. To znači da količinu mješavine koju ste prvi put namakali možete ponoviti barem još jednom.”


Sanja objašnjava da, koliko god nevjerojatno zvuči, od gotovo svake biljke ili mješavine uz dodatak alkohola možete kreirati odličan čajni koktel. Kako bi svoje najmilije uvjerila u raznoliku konzumaciju čajeva, iskoristila je priliku i pozvala ih jednog ljetnog popodneva na, ni manje ni više, na koktel čajanku. 


“Skuhala sam i ohladila nekoliko Crogea čajeva, ubrala u vrtu svježu mentu, lavandu i kadulju, skuhala sirup od šećera, vode i limuna, i naravno pripremila nekoliko boca alkoholnih pića i likera.


Pomislila sam u jednom trenutku ‘Pa ja nemam pojma što radim!’. Ne mogu vam opisati kakvo je oduševljenje nastalo dok su degustirali čajne koktele.


Bio je ovo trenutak kada čaj postaje ‘više od čaja’, kada njegova popularizacija raste i kada se razbija mit ispijanja čaja jedino kada smo prehlađeni. Moje su recepture jednostavne i bazične bez velikih ulaganja u sastojke, ali stručnjaci za koktele u svijetu rade fantastične kombinacije čajnih koktela”, objašnjava Sanja. 



Čajni kokteli


Čajnu mješavinu bi Sanja usporedila s parfemom – nižu se mirisne note, a zbir različitog bilja ili sušenog voća nudi izvrsnu bazu kompleksne strukture i na neki način već samom kombinacijom usmjerava u daljnju nadopunu. 


Čaj je zapravo izuzetno zanimljiv i izazovan sastojak koktela. Može se napraviti u jednostavnoj formi od lista mente, cvijeta hibiskusa, ili zelenog čaja, pa sve do aromatičnih voćnih ili cvjetnih mješavina, ovisno o tome koje okuse volite.


Britanci vole čajni koktel ‘Gunfire’ koji se radi s crnim čajem, sokom od limuna, medom i rumom ili viskijem ili konjakom. Pa tko ne bi zavolio čaj u ovakvoj kombinaciji.


Uz voćne čajne mješavine lijepo se sljubljuju slatki likeri od višnje, borovnice ili naranče. Gin je odlično alkoholno piće koje se može dodavati gotovo svakom čaju.


Ljetne hladne varijante čajnih koktela još su ukusnije s kriškama svježe naranče, limuna ili limete, dinjom ili lubenicom, svježim listovima mente ili ružmarina.


Tople zimske čajne koktele aromatizirajte cimetom, zvjezdastim anisom i klinčićima. Ako ste ljubitelj kuhanog vina, isprobajte dodati voćni čaj i sigurna sam da ćete se ugodno iznenaditi. Budite kreativni i uz malo truda možete napraviti vrhunski čajni koktel.”



Dva recepta za čajne koktele na bazi gina ili ruma


Naravno, nismo mogli, a da Sanju ne upitamo da nam otkrije dva recepta uz pomoć kojih ćemo kreirati savršene ljetne napitke. Ističe kako su oba recepta jednostavna, ukusna i osvježavajuća. 


Crogea čajni koktel “Fjaka”


Sastojci:


  • 2,5 dcl Crogea Menta čaj
  • 30-40  ml gina
  • 1-2 čajne žličice šećera ili sirupa od limuna
  • ½ limuna ili limete, iscijediti sok
  • nekoliko listića svježe mente i kriška svježeg limuna ili limete

Priprema: 


U 2,5 dcl prokuhane vode dodajte dvije čajne žličice čaja od mente i dvije čajne žličice šećera ili sirupa od limuna. Kada se čaj ohladi, čašu napunite ledom, dodajte čaj, gin i cijeđeni sok limuna ili limete.


Ukrasite s kriškom limuna ili limete i listićima svježe mente.



Crogea čajni koktel “Mornar/Sailor”


  • 2,5 dcl Crogea Šjor jugo čaj
  • 30 – 40 ml bijelog ruma ili gina
  • 1-2 čajne žličice šećera ili sirupa od limuna
  • ½ naranče, iscijediti sok
  • Nekoliko listića svježe mente i kriške svježe naranče

Priprema: 


U 2,5 dcl prokuhane vode dodajte dvije čajne žličice Šjor jugo čaja i 1-2 čajne žličice šećera ili sirupa od limuna. Kada se čaj ohladi, čašu napunite ledom, dodajte čaj, bijeli rum ili gin i cijeđeni sok naranče.


Ukrasite s kriškom naranče i listićima svježe mente.



 


Osim čajeva u ponudi brenda Crogea nalaze se i razne mješavine začina koje možete također koristiti u izradi koktela, poput dodatka za gin tonik ili koktel mojito.


Crogea proizvodi se mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama u kojima se u ponudi nalaze hrvatski proizvodi, ali i putem službenih društvenih mreža, kao što su Facebook i Instagram.


Cijene čajeva se razlikuju, a kreću se od 3,60 eura do 5,80 eura. 


“Ljeti je popularna ‘Plavo ružičasta limunada’ koja sadrži uz ostalo i cvijet plavog graška, a koji prilikom pripreme čaju daje plavu boju.


Cvijet plavog graška inače reagira na ph kiselost pa ako dodate svježe cijeđeni limun, čaj postane ljubičasto ružičast. A svi, i ja osobno volimo, Crogea ‘Šjor Jugo’ i ‘Šjora Bura’, dvije lijepe priče o hrvatskim vjetrovima.


Kada sam napisala tekstove, posjetila sam svog dragog prijatelja Tomu Vukasa, riječkog umjetnika koji je u svojim umjetničkim radovima prepoznatljiv po motivima mornara i mora.


Zamolila sam ga da pročita tekstove, i ako dobije inspiraciju, stvori dva ljudska lika koji su potpuno različiti, ali spaja ih najljepša emocija – ljubav. Beskrajno sam zahvalna Vukasu jer su moje riječi i njegova vješta slikarska ruka stvorili dva Art collection čaja vrijedna pažnje.”



Odavanje počasti darovima prirode


Sanja ima brojne planove za razvoj brenda, a nakon ljetne sezone već kreću pripreme za Božić i Novu Godinu, odnosno osmišljavanje blagdanskog asortimana. 


Voljela bih realizirati čajne radionice na kojima bih pokušala na što zanimljiviji način ispričati priče o čaju, kako je i zašto europski izum šalice s drškom uništio stvarni užitak ispijanja čaja, gdje se najviše čaja popije, gdje i kako u kulinarstvu koristiti čaj i još mnogo više.


Kultura ispijanja čaja na našim prostorima bilježi se statistički u vrlo malom broju, ali iznenađujući pokazatelj je mlađa populacija koja sve više spoznaje ovu temu i u pozitivnom je rastu.”


Za kraj Sanja zahvaljuje čitateljima koje će možda njena priča i proizvodi potaknuti na konzumaciju čaja jer “posvećenost pripremi čaja je posvećenost samom sebi i odavanje počasti darovima prirode”.